Little Darlin', Lyon's Silver Mink, Rob's Whodunit

作者: sammy 發表于 2009-1-14 00:23:00
6163 40
sammy 發表於 2009-1-14 20:42:49 |顯示全部樓層
Little Darlin' 真係好靚,如果修葉可留一塊比我得唔得?
如果Lyon's Silver Mink 係最後張相就真係引死人!
jo_jo 發表於 2009-1-14 00:40

靚花當然要發揚光大啦!

取尾的一張是真or假的?
pauline 發表於 2009-1-14 12:02

當然是假的,不過這種靚花連幻想一下也賞心悅目,只好畫餅充飢了!
回復

sammy 發表於 2009-1-14 20:51:33 |顯示全部樓層
謝謝各位賞花!
發掘花兒最美的一面,令大家愛上她,甚至中毒,不能自拔,才是我的最終目的呢
回復

sammy 發表於 2009-1-14 21:05:15 |顯示全部樓層
嘩, 種咁短時間就有花嗱, 真係好羨慕你呀, Little Darlin真係好可愛呀

到底你點種架? 落肥又點架, 點解可以咁快咁大棵同埋有花架?
rosekarming 發表於 2009-1-14 14:48

我諗最大原因係光,光係最好的肥料,我發現一些葉剛拿回家是青BB的,曬曬後竟變得越來越深綠(據說陽光是有助合成葉綠素的),例如下圖中Optimara Evergrace,不是相的問題,實際真是很綠的:
上半截是回家時的綠, 下半截是曬後變出來的

還有Natchurly Nawlins也是一樣

其次是溫度轉冷(這些都是11月尾12月初抽花芽的),還有就是一葉一苗(這個只靠運氣,我另一葉Lyon's Silver Mink生了四苗,全都沒有開花),葉子很健康(細弱的葉長出來的苗好像不肯大似的),所以大得快。

這些都是放在公司的西面,下午一時至五時有直射光。至於即係有幾光,可以參考這裏:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=23404

至於其他方面,我不認為很有關,不過還是給你參考。
肥料:都是葉肥花肥二千倍交替使用,一星期兩次,最近也會用花寶一號補充微量元素。
植料:三合一加一些珍珠岩,及混合自製蛋殼粉(見下圖)。沒有下美能安/Hi-fresh。
濕度:大約只有40%,不過種在一起濕度會否提高,沒有量度。

回復

jo_jo 發表於 2009-1-14 21:14:52 |顯示全部樓層
你個毒友,毒死我啦add12icon
回復

sammy 發表於 2009-1-14 21:30:41 |顯示全部樓層

Little Darlin' 令我迷上是相片中粉嫩的花,現在親自種後才發現,她更令人著迷的是花的玲瓏小巧,比指甲還細,一朵朵傻頭傻腦的,很惹人憐愛! 光從大特寫的相片是感受不到的呢!
回復

rosekarming 發表於 2009-1-14 23:34:41 |顯示全部樓層
好詳盡既解釋呀, 多謝指教
回復

Purple 發表於 2009-1-14 23:58:54 |顯示全部樓層
Sammy 種得好快又好靚!Little Darlin 修葉時可分享一片嗎?
剛好我家的 Lyon's Silver Mink 正在開花,不介意跟貼一張吧。

240 - Lyon's Silver Mink

240 - Lyon's Silver Mink
回復

sammy 發表於 2009-1-15 00:34:10 |顯示全部樓層
Sammy 種得好快又好靚!Little Darlin 修葉時可分享一片嗎?
剛好我家的 Lyon's Silver Mink 正在開花,不介意跟貼一張吧。
Purple 發表於 2009-1-14 23:58

如果阿牛不介意, 當然樂意分享!

真係巧靚!
Lyon's Silver Mink的紫很會騙相機......我的DC仔都俾佢考起, 變成藍色, 我要根據所見用PS調色!
回復

牛糞 發表於 2009-1-15 01:16:45 |顯示全部樓層
Little Darlin' 令我迷上是相片中粉嫩的花,現在親自種後才發現,她更令人著迷的是花的玲瓏小巧,比指甲還細,一朵朵傻頭傻腦的,很惹人憐愛! 光從大特寫的相片是感受不到的呢! ...
sammy 發表於 2009-1-14 21:30

"惹人憐愛" 這四個字實在太貼切了
回復

牛糞 發表於 2009-1-15 01:17:28 |顯示全部樓層
如果阿牛不介意, 當然樂意分享!

真係巧靚!
Lyon's Silver Mink的紫很會騙相機......我的DC仔都俾佢考起, 變成藍色, 我要根據所見用PS調色!
sammy 發表於 2009-1-15 00:34

盡情分享!!!!
回復

sammy 發表於 2009-1-15 01:28:37 |顯示全部樓層
好, 等我養大D葉再搞分享先
回復

lovewenglam 發表於 2009-1-15 09:15:36 |顯示全部樓層
好漂亮.......請問混合自製蛋殼粉點做...可否教我?
回復

sammy 發表於 2009-1-16 22:00:56 |顯示全部樓層
好漂亮.......請問混合自製蛋殼粉點做...可否教我?
lovewenglam 發表於 2009-1-15 09:15

冇咩特別, 打蛋用剩的蛋殼洗淨去衣, 晾乾, 放入紙袋, 放在地上用有"碌"的櫈來回輾碎, 再用石盅磨得更幼, 再用火燒消毒
回復

lovewenglam 發表於 2009-1-17 09:21:57 |顯示全部樓層
冇咩特別, 打蛋用剩的蛋殼洗淨去衣, 晾乾, 放入紙袋, 放在地上用有"碌"的櫈來回輾碎, 再用石盅磨得更幼, 再用火燒消毒
sammy 發表於 2009-1-16 22:00

等我今日學做蛋殼肥料,唔該
回復

Dalki's 發表於 2009-1-19 11:43:47 |顯示全部樓層
Little Darlin真係好靚
我都想養~請問係咩number呢?
回復

sammy 發表於 2009-1-19 12:29:56 |顯示全部樓層
Little Darlin真係好靚
我都想養~請問係咩number呢?
Dalki's 發表於 2009-1-19 11:43

發叔好似冇,我淨係知非洲紫羅蘭世界有
回復

Dalki's 發表於 2009-1-19 16:41:23 |顯示全部樓層
Oh! 失望
回復

Prudy 發表於 2009-1-20 16:05:03 |顯示全部樓層
花花很美啊!
回復

johnny 發表於 2009-1-21 11:06:43 |顯示全部樓層
樓主SAMMY頭像中的是石仙桃?貝母蘭?
回復

sammy 發表於 2009-1-21 22:29:35 |顯示全部樓層
樓主SAMMY頭像中的是石仙桃?貝母蘭?
johnny 發表於 2009-1-21 11:06

是石仙桃, Pholidota chinensis
回復