BARF - 茄子 雞肉 雞腎

作者: carlo 發表于 2009-1-9 01:29:40
4246 24
http://hkplants.com/home/space.php?uid=237&do=blog&id=455

茄子的保健功能 : 保護心血管 , 降低膽固醇 , 抗腫瘤 ,  抗衰老 ,  增加消化運動 . 蛋白質和鈣的含量要比番茄高三倍多 .

咁有益 ,所以佢地當然都有份食 !

有雞肉 , 雞腎 , 茄子

claudiatang 發表於 2009-1-9 09:26:05 |顯示全部樓層
吓,不用煮熟,就這樣給牠吃生的肉?可以嗎?
回復

carlo 發表於 2009-1-9 17:53:13 |顯示全部樓層
2# claudiatang

可以架 , 生食有益好多架 ! BARF的目的是要提高寵物的健康、活動和生育能力,藉此減少牠們生病的機會。 ... 簡單來說,BARF是一種配合寵物進化理論的飲食習慣,食材包括生肉、骨頭、內臟和其他天然的健康食物,如蛋、牛奶、水果和蔬菜。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-1-9 17:59:15 |顯示全部樓層

但家陣左H5N1 喎,生食怕唔怕呀!以前我都餵生牛我隻狗食,而家唔敢啦!

咁要點處理生嘅食物先至啱呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-9 19:04:35 |顯示全部樓層
所以好多獸醫都反對,就係怕細菌病毒呢個問題
回復

四少 發表於 2009-1-9 19:35:12 |顯示全部樓層
接受唔到, 除非人食左都無問題
要知道香港的生肉有幾安全 & 天然先得 ...
回復

BANANA 發表於 2009-1-9 20:56:57 |顯示全部樓層
雞骨都幾危險下...
回復

carlo 發表於 2009-1-10 02:31:00 |顯示全部樓層
但家陣左H5N1 喎,生食怕唔怕呀!以前我都餵生牛我隻狗食,而家唔敢啦!

咁要點處理生嘅食物先至啱呢?
虛宿寶瓶 發表於 2009-1-9 17:59

佢地係食有機雞 , 有機牛肉 , 我係 TASTE 買 ,  買一餐食一餐 , 一返屋企就食 ,  都 OK 既 !  佢地健康好好 , 我都好滿意 !

如果一次過買凍肉返黎 , 就要 PACK 好一包包 放入冰格 , 食前既 24 小時 , 放係雪櫃凍肉格 , 慢慢溶雪 , 溶左就餵得啦 !
回復

carlo 發表於 2009-1-10 02:34:31 |顯示全部樓層
所以好多獸醫都反對,就係怕細菌病毒呢個問題
prodorothyhkg 發表於 2009-1-9 19:04

都唔係所有 VET 都反對架 !  我知有 D 獸醫都好支持 BARF ,  我圓圓睇開個獸醫就反對都變左唔理我 - 知道講左都係咁!   但係我會好小心咁餵 , 放心啦 !
回復

carlo 發表於 2009-1-10 02:36:08 |顯示全部樓層
接受唔到, 除非人食左都無問題
要知道香港的生肉有幾安全 & 天然先得 ...
四少 發表於 2009-1-9 19:35

佢地食既全部都有衛生証明 , 我都會好小心處理 , 上網搵吓您會見到好多關於 BARF 既野 !
回復

carlo 發表於 2009-1-10 02:36:38 |顯示全部樓層
雞骨都幾危險下...
BANANA 發表於 2009-1-9 20:56

熟先危險 , 生唔會架 !
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-1-10 12:49:45 |顯示全部樓層
因為熟雞骨結構變脆左,所以容易斷裂變尖,會傷腸胃
生雞骨比較硬,不易變尖
回復

BANANA 發表於 2009-1-10 12:55:26 |顯示全部樓層
原來如此,我多數都係比牛骨佢咬..
但係佢咬到隻手痴笠笠,怕左佢
回復

carlo 發表於 2009-1-11 03:43:49 |顯示全部樓層
12# prodorothyhkg

唔該晒 !
回復

carlo 發表於 2009-1-11 03:44:56 |顯示全部樓層
原來如此,我多數都係比牛骨佢咬..
但係佢咬到隻手痴笠笠,怕左佢
BANANA 發表於 2009-1-10 12:55

可能我狗狗細隻 , 都食我好乾淨
回復

johnny 發表於 2009-1-11 23:26:50 |顯示全部樓層
吃生肉,那不是要天天刷牙?
我比較怕有寄生蟲的問題...生肉,還是敬謝不敏
回復

carlo 發表於 2009-1-12 17:31:07 |顯示全部樓層
吃生肉,那不是要天天刷牙?
我比較怕有寄生蟲的問題...生肉,還是敬謝不敏
johnny 發表於 2009-1-11 23:26

BARF 對寄生蟲 & 菌 既 討論已經唔講好耐啦 !   食狗糧既狗狗唔生蟲咩 ?   我家狗狗食既都係安全既肉 , 健康 OK 既 !  TOUCH WOOD !
回復

四少 發表於 2009-1-12 20:38:19 |顯示全部樓層
佢地食既全部都有衛生証明 , 我都會好小心處理 , 上網搵吓您會見到好多關於 BARF 既野 !
carlo 發表於 2009-1-10 02:36

我諗 d 人都係想天然 d 姐, 但如果話要佢地被人寵養左咁耐, 依家話返轉頭 ...
風險真係好大 ...
"衛生証明" 睇邊個國家啦 ...
解凍時又係另一風險 ...
回復

johnny 發表於 2009-1-12 23:40:24 |顯示全部樓層
BARF 對寄生蟲 & 菌 既 討論已經唔講好耐啦 !   食狗糧既狗狗唔生蟲咩 ?   我家狗狗食既都係安全既肉 , 健康 OK 既 !  TOUCH WOOD !
carlo 發表於 2009-1-12 17:31

我說的不是蛆或是昆蟲之類的蟲.
特別是豬肉,很容易有絛蟲. 不過,也許現在科技進步,肉中的卵也可以檢驗出來.
回復

carlo 發表於 2009-1-13 04:57:55 |顯示全部樓層
我諗 d 人都係想天然 d 姐, 但如果話要佢地被人寵養左咁耐, 依家話返轉頭 ...
風險真係好大 ...
"衛生証明" 睇邊個國家啦 ...
解凍時又係另一風險 ... ...
四少 發表於 2009-1-12 20:38

我用雪櫃肉格解凍 24 小時 , 應該 OK  !  我會買澳洲既有機牛肉 , 雞就買美國有機
回復

12下一頁