花槽種植記~蕃茄

作者: 農夫 發表于 2009-1-3 16:43:20
1979 17
由田疏苗移番屋企種既兩paul蕃茄,大左好多

唔知點解d葉有少少皺

莖都幾粗
sandy329 發表於 2009-1-4 01:11:23 |顯示全部樓層
嘩,好壯呀,咁多橫丫.遲D實好多蕃茄食.hehe
回復

sammyzoe 發表於 2009-1-4 01:35:37 |顯示全部樓層
好健康呀,
我一眼望埋去,
一隻芽蟲都唔見,
你係種室外定內呀?
回復

lammadick 發表於 2009-1-4 09:33:09 |顯示全部樓層
點會種得咁靚...我種兩次都失敗...
睇貼人地又話易種...咁我未...........
回復

亞實 發表於 2009-1-4 11:11:45 |顯示全部樓層
我D蕃茄都皺皺地,
我估係太凍!
回復

ipodbaby_123 發表於 2009-1-4 17:56:25 |顯示全部樓層
我個棵剛剛結果實,有四五個,唔係太多,大概都係一亳子咁大左右,唔知要等幾耐先會收得,我呢棵都種左差不多半年,因為之前無大花盆,所以阻礙佢既生長速度,到今時今日先有果實。
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-4 18:14:27 |顯示全部樓層
好健康呀,
我一眼望埋去,
一隻芽蟲都唔見,
你係種室外定內呀?
sammyzoe 發表於 2009-1-4 01:35 AM

蚜蟲與蕃茄... 我都發現, 即使我棵甜椒成身都係蚜蟲, 喺佢隔離嘅蕃茄都未受過影響, 好似話過蕃茄葉水可以趕蚜蟲, 可能蚜蟲唔鍾意蕃茄葉陣味!
回復

ipodbaby_123 發表於 2009-1-4 19:13:41 |顯示全部樓層
蚜蟲與蕃茄... 我都發現, 即使我棵甜椒成身都係蚜蟲, 喺佢隔離嘅蕃茄都未受過影響, 好似話過蕃茄葉水可以趕蚜蟲, 可能蚜蟲唔鍾意蕃茄葉陣味!
kelvinkou 發表於 2009-1-4 18:14

而且蕃茄葉咁多毛毛,可能D蚜虫俾D毛毛阻住都吸唔到葉汁,所以就無蚜虫埋蕃茄身啦,呢個係我推測。
回復

農夫 發表於 2009-1-5 12:02:20 |顯示全部樓層

sandy329 : 係呀,因為摘左頂,所以有好多橫丫

sammyzoe :種起花槽,係田疏苗果陣拎番屋企,係最弱既兩paul,
番到屋企又幾生性喎

lammadick :暫時都ok啦,不過d葉有d皺,等到開花結果係先答到你易唔易種.

sifenamok : 原來係咁.

ipodbaby_123  :哈哈!我都唔知呀,因為我第一次種咋,不過見其作農友果d,
結果後都大得好慢(比起瓜類)

kelvinkou :係呀,係呀,我都過係咁,我覺得蕃茄會比較多潛葉蠅

ipodbaby_123 :我見過蕃茄有蚜蟲架.小心.
回復

熏衣草 發表於 2009-1-5 19:13:07 |顯示全部樓層
你地種d蕃茄真係好健康,我個d都冇你個d生得咁靚.
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-5 19:17:59 |顯示全部樓層
農夫: 原來有可能嘢到蚜蟲ga! 咁就驚驚啦~ 我棵甜椒就俾蚜蟲吸乾了, 仲要好近蕃茄群~ 唉~
ipodbaby: 你分析得好有道理, 可能有d 品種嘅蚜蟲適應到咪可以吸到汁囉, 但蕃茄真係有陣怪怪的臭青味! d 汁唔方會好飲~ 噁~
回復

農夫 發表於 2009-1-5 20:00:54 |顯示全部樓層
kelvinkou,
總之發現有蚜蟲就會殺!殺!殺!
回復

leungbobo 發表於 2009-1-6 08:58:12 |顯示全部樓層
hi 農夫, 我係花壚種的荷蘭豆好多蚜蟲,傳播到d菜心都有丫,前日已經俾我全部移走哂d荷蘭豆....主力種菜 !
回復

leungbobo 發表於 2009-1-6 09:22:06 |顯示全部樓層
仲有, 好彩我d蕃茄未有蚜蟲入侵 :p
前日有導師在場見到, 叫我落苦練油驅蟲...but真係太多蟲..都係連根拔起....想起d蚜蟲都打震,

導師教, 如果出左花, 要cut左底層的橫丫, 留番上面3支較粗的丫, 等高層多d營養吸收, 又真係快左出果喎。佢仲話佢通常都cut左第1朵花, 等佢谷多d花出, 不過我地塊田時間寶貴, 有果出當然不放過啦 ! so我保留左第一輪花。而花姐仲教用通氣紙or包生果d發泡膠網包住d蕃茄, 避免雀仔吃 !
回復

leungbobo 發表於 2009-1-6 09:26:30 |顯示全部樓層
如想移種蕃茄落花盤, 有什麼技巧要注意呢 ?
因2月尾要交田, 想移返屋企種,
Thanks a lot !
回復

sammyzoe 發表於 2009-1-6 15:07:51 |顯示全部樓層
農夫: 原來有可能嘢到蚜蟲ga! 咁就驚驚啦~ 我棵甜椒就俾蚜蟲吸乾了, 仲要好近蕃茄群~ 唉~
ipodbaby: 你分析得好有道理, 可能有d 品種嘅蚜蟲適應到咪可以吸到汁囉, 但蕃茄真係有陣怪怪的臭青味! d 汁唔方會好飲~ 噁~ ...
kelvinkou 發表於 2009-1-5 19:17

咁激~~~俾蚜蟲吸乾,
唔係咁恐怖嘛
回復

ipodbaby_123 發表於 2009-1-8 11:43:22 |顯示全部樓層
如想移種蕃茄落花盤, 有什麼技巧要注意呢 ?
因2月尾要交田, 想移返屋企種,
Thanks a lot !
leungbobo 發表於 2009-1-6 09:26

我就留番根部部份泥移過盆,無清晒所有泥,因為怕佢適應唔到。
回復

農夫 發表於 2009-1-8 14:13:39 |顯示全部樓層
15# leungbobo

你paul蕃茄咁大,如果要移苗就會吃力d啦
用呢把野 ->  (----E) 插入泥,撬鬆/起D泥
然後用鏟連埋根附近既泥一齊鏟起就OK啦
跟注成PAUL植入新田或入中轉屋(大盆)內
呢個PAUL蕃茄應該都收得切呀,應該唔駛移走
就OK啦
回復