車厘子(不好意思,多謝大家指教)

作者: galazy 發表于 2009-1-1 13:35:03
33380 137
galazy 發表於 2009-4-30 21:10:43 |顯示全部樓層

wa...好厲害啊,
請問係種左幾耐ga?係咪應該種左好一段時間呢?由種子種起?邊隻方法?
因為見你之前話留唔到...
有無特別野要注意?等我都可以好好照顧其他盆.
等你答我啊,板主!
回復

jimmyveron 發表於 2009-5-9 09:08:42 |顯示全部樓層
我嗰棵都種左成幾個月...唔知點解近葉與桱之間有D紅點仔..D蟻好鐘意係嗰度...但有冇爛D葉...唔知係咪有D甜或香味吸引佢地...?
回復

galazy 發表於 2009-5-9 09:23:56 |顯示全部樓層

你個棵都好好啊.
我都想知點種,但識種的人消失左.等咁耐都無再上黎...
當初我都係抱住大家一齊種的心態開個post公開個種植方法,
依家問返種到嘅花友,竟然個個都消失左....
回復

jimmyveron 發表於 2009-5-9 14:30:02 |顯示全部樓層
123# galazy
我都係用破殼法種架,,不過種左成十幾粒先得一粒種到...
你有冇螞蟻上你棵苗呀?
回復

sandylam 發表於 2009-5-9 15:43:42 |顯示全部樓層

我覺得用破殼法苗仔會較弱,好多人出左苗仔但最後都死左,所以...咪無聲出囉.
如果苗仔強,抵抗害蟲同逆境既能力都比較強,但破殼法下生出黎既苗苗,其實就係早産既BABIES,無咁強壯架.
我都試左破殼法,呢個係我得出黎既結論囉.
到出到真葉就開始出問題啦.
種好多棵都C左.
回復

alansing 發表於 2009-5-9 15:57:49 |顯示全部樓層
我覺得用破殼法苗仔會較弱,好多人出左苗仔但最後都死左,所以...咪無聲出囉.http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(4).gif
如果苗仔強,抵抗害蟲同逆境既能力都比較強,但破殼法下生出黎既苗苗,其實就 ...
sandylam 發表於 2009-5-9 15:43

你唔用破殼法....真係要等佢幾個月先發芽, 最慘係唔會粒粒都生~
破殼法就得多, 但如果唔不心整傷少少粒種仁, 咁就會好發毛+死~

唔月破殼法, 你要放入雪櫃做一個 "冷層積" 既動作令佢地發芽, 但要 2 - 3個月
用破殼法 + 浸水脫衣, 呢個曖層積係加快種子發芽, 大約一個星期時間就會開口張出少女葉~

如果人工種植~你唔用破殼法~特別係呢 D 硬殼種子, 等待發芽既時間係非常慢長~
特別係橄欖、櫻、桃、李、梅、杏、核桃....etc, 如以橄欖黎講, 最著名既講法就是「三年芽」, 即係播種之後三年後先能發芽, 而在過程中仲要每三個月把橄欖的種子「翻身」一次直至發芽為止
回復

alextang 發表於 2009-5-9 18:02:49 |顯示全部樓層
wa...好厲害啊,
請問係種左幾耐ga?係咪應該種左好一段時間呢?由種子種起?邊隻方法?
因為見你之前話留唔到...
有無特別野要注意?等我都可以好好照顧其他盆.
等你答我啊,板主! ...
galazy 發表於 2009-4-30 21:10

我很少過版Sorryadd11icon.
2007年出過苗、過不到冬天。
07/2008我用冷沉積法,
01/2009出種上盆。種到現得一棵生。
2008試用你的沉水法種,比較快出。死亡同樣高。
到現都係得一棵生。唔知邊種好D。
係由種子種起的。我覺得要注意出苗時要小心D。
出苗時間試過,春天好。

我嗰棵都種左成幾個月...唔知點解近葉與桱之間有D紅點仔..D蟻好鐘意係嗰度...但有冇爛D葉...唔知係咪有D甜或香味吸引佢地...?
jimmyveron 發表於 2009-5-9 09:08

葉柄個D紅點仔。係蜜腺。櫻花樹這裡會有honey出,所以有蟻。
PS:希望大家繼續試並成功。
回復

jimmyveron 發表於 2009-5-9 23:34:06 |顯示全部樓層
我很少過版Sorryadd11icon.
2007年出過苗、過不到冬天。
07/2008我用冷沉積法,
01/2009出種上盆。種到現得一棵生。
2008試用你的沉水法種,比較快出。死亡同樣高。
到現都係得一棵生。唔知邊種好D。
係由種子種起 ...
alextang 發表於 2009-5-9 18:02

想問下大家而家緊存的苗幾高度呀?...同埋大家知唔知幾時先開始D樹支會出多D叉生葉...一年...兩年? THANKS
回復

alansing 發表於 2009-5-9 23:48:37 |顯示全部樓層
我用暖層積 + 浸水, 大約一星期開口, 第二個星期長出少女葉~
依家大約兩吋高.....我種既係日本小山櫻~
回復

alextang 發表於 2009-5-12 07:37:15 |顯示全部樓層
想問下大家而家緊存的苗幾高度呀?...同埋大家知唔知幾時先開始D樹支會出多D叉生葉...一年...兩年? THANKS
jimmyveron 發表於 2009-5-9 23:34

上年冷沉積法,幾尺高。
可以去我個Blog就看到。
今年沉水法,幾寸高。
想出多D叉可以摘心。種樹3年好快過
回復

Joefi 發表於 2009-6-8 00:51:19 |顯示全部樓層

其實我頭先食緊車厘子時都想自己種...search到你o地;
我想問呢~我個單位係向西斜,適唔適合種櫻桃樹呢?
因為我o係我間房(完全係西斜窗)種任何室內植物都死得好快(包括果D適合室內種植o既仙人掌)。
回復

jimmyveron 發表於 2009-7-2 16:06:50 |顯示全部樓層
我想問下用街市買的車厘子黎種係咪可以種到12呎高左右,,我見嗰朋友係外國摘車厘子D樹都係得咁上下高...
回復

jimmyveron 發表於 2009-7-2 16:43:05 |顯示全部樓層
我嗰棵落地種後,,比好多蟲攻擊...暫時就係咁樣,,希望努力長大...
回復

GradyChan 發表於 2009-7-20 12:59:54 |顯示全部樓層

40# Freestar

.想請教怎樣破殼??因我是個生手,Thank you very much for all help!!!我想問什麼叫冷沉積法???
回復

jimmyveron 發表於 2009-7-26 07:53:14 |顯示全部樓層
前半個幾月剪左個佢幾吋想佢生粗D,,昨天見到佢開始生D生筍出黎,,希望佢快D大...
回復

sisterping 發表於 2009-10-19 23:43:23 |顯示全部樓層
車厘子樹很高,樹很大,跟龍樹差不多。
回復

sisterping 發表於 2009-10-19 23:44:28 |顯示全部樓層
應該是龍眼樹才對!
回復

sisterping 發表於 2009-10-19 23:44:29 |顯示全部樓層
應該是龍眼樹才對!
回復