車厘子(不好意思,多謝大家指教)

作者: galazy 發表于 2009-1-1 13:35:03
33379 137
kennis 發表於 2009-2-9 23:13:48 |顯示全部樓層
據我種咗1年水果種子嘅少少經驗(唔知啱唔啱),
D樹苗仔出咗主葉之後, 就會生長得好慢,
亦係最難挨嘅時間, 有D幾個月都無大過,
隨時唔知點解會謝, 希望你個D快高長大.   ...
raysit 發表於 2009-2-9 13:30

多謝你呀. 我會努力架.

我浸水都係浸一日架咋~
公主,等我再試過話你知.
sandylam 發表於 2009-2-9 13:34

我都係浸左一晚咋. 1月5日夾開佢, 第二日就去衣, 跟手落泥. 1月12日開始見到生根, 1月23日見到塊葉仔開始長大. 時間都算快. 公主, 你要努力呀!!! 大家一起努力啦.

評分

查看全部評分

回復

sandylam 發表於 2009-2-9 23:35:39 |顯示全部樓層
種子唔可以浸太耐,我諗浸一晚都好夠.
王林蘋果又得左,出左世啦~
係咪有人要領養呀?
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-10 01:21:58 |顯示全部樓層
種子唔可以浸太耐,我諗浸一晚都好夠.
王林蘋果又得左,出左世啦~
係咪有人要領養呀?
sandylam 發表於 2009-2-9 23:35

係唔係小苗呀 ? 請問可以比我領養嘛 ? ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-10 01:24:08 |顯示全部樓層
今晚影0既車厘子種子
開始無之前咁壯健 ~ 有一粒發左毛 , 得一半左右0既核仁變綠色 , 出葉0既都係5-6棵
P1130919 (Small).JPG
P1130918 (Small).JPG
回復

Monse 發表於 2009-2-10 01:47:26 |顯示全部樓層
今晚影0既車厘子種子
開始無之前咁壯健 ~ 有一粒發左毛 , 得一半左右0既核仁變綠色 , 出葉0既都係5-6棵
JicJicmom 發表於 2009-2-10 01:24

JicJicmom
好叻啊,咁多個花友都有成績真開心。
我果啲其實浸左都成個星期(日日換水)都唔見佢地退出種皮但又驚浸爛粒種仁,咪就咁落盆囉,試吓啫唔得咪再種過囉。
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-10 09:45:41 |顯示全部樓層
JicJicmom
好叻啊,咁多個花友都有成績真開心。
我果啲其實浸左都成個星期(日日換水)都唔見佢地退出種皮但又驚浸爛粒種仁,咪就咁落盆囉,試吓啫唔得咪再種過囉。 ...
Monse 發表於 2009-2-10 01:47

MONSE 及各位版友 ,
我發現呢 , 唔同產地0既車厘子 , 佢地0既核仁都會有D唔同.
我上一批係澳州產車厘子 , 全軍覆沒 ~ 但響浸水 + 去皮程序都好易好順利.
今次係美國產車厘子 , 去皮比較難 , 第一批浸水 48小時至開始有一半種子爆開外皮 , 但芽點位置都係比較難退皮 .
唔知其他版友仔有無其他經驗呢 ?
回復

kennis 發表於 2009-2-10 23:35:52 |顯示全部樓層
MONSE 及各位版友 ,
我發現呢 , 唔同產地0既車厘子 , 佢地0既核仁都會有D唔同.
我上一批係澳州產車厘子 , 全軍覆沒 ~ 但響浸水 + 去皮程序都好易好順利.
今次係美國產車厘子 , 去皮比較難 , 第一批浸水 48小時至 ...
JicJicmom 發表於 2009-2-10 09:45

我唔記得佢地係澳洲定係美國, 不過等左一晚, 層衣都未脹開, 就用針挑開小小幫佢剝光豬, 放落泥度. 初時有透明蓋蓋住, 之後等到大部份出左葉, 就打開蓋俾佢地抖氣, 跟住一直到依家. 都未施肥, 或者今個星期得閒D會試下. 基本上係買返黎即食即剝, 冇話要等佢陰乾d, 先再開硬穀. 好彩都冇咩事. 祝你地成功. 大家可以一齊分享下佢地成長記.
回復

jimmyveron 發表於 2009-3-1 22:40:50 |顯示全部樓層
我都種左D車厘子苗,,不過早上看到比雀仔吃左一忽,,應該挨唔住了,,
回復

stellatsang25 發表於 2009-3-1 22:52:03 |顯示全部樓層
嘩....好犀利呀...連車厘子都種埋....希望你成功啦....咁就可以自己種...唔駛四五十蚊買一磅啦
祝你的小寶寶快高長大
回復

alansing 發表於 2009-4-19 21:45:58 |顯示全部樓層
見你地 post 得咁開心...
我又 post 我 d 先

但我唔係成粒埋...只係把小根冠向下...等佢自己發芽
回復

sandylam 發表於 2009-4-20 13:26:56 |顯示全部樓層

不過我覺得用呢個方法苗仔係較弱,因為佢無野阻佢發展,種子係容易發,長得又快.
但苗仔好快就唔夠營養繼續成長.
到佢大少少就變得好弱.
當佢地大得快到子葉既營養都供唔切比佢地,就好容易會死.
我覺得等佢有芽仔就放佢入深少少泥埋住佢,等佢有少少阻力無大得咁快,應該會比較好.
回復

alansing 發表於 2009-4-20 17:25:43 |顯示全部樓層
不過我覺得用呢個方法苗仔係較弱,因為佢無野阻佢發展,種子係容易發,長得又快.
但苗仔好快就唔夠營養繼續成長.
到佢大少少就變得好弱.
當佢地大得快到子葉既營養都供唔切比佢地,就好容易會死.
我覺得等佢有芽仔就放佢 ...
sandylam 發表於 2009-4-20 13:26

sandy~
如果好似我同積媽個 d 去佐表面層衣既種子放入深少少泥埋住佢唔係唔好~
但會有個風險係會好易爛~

如果連衣去浸水就唔同講法, 但呢個會出芽比較慢
回復

LHS1 發表於 2009-4-21 16:38:23 |顯示全部樓層
請問有沒有人成功種大車厘子?我的種到約四片真葉時便全死了!(我試了不只一次啊!)
回復

alextang 發表於 2009-4-21 17:02:24 |顯示全部樓層

我今年都有種大車厘子、還在生長
回復

davidng 發表於 2009-4-21 17:10:17 |顯示全部樓層
好其待去食佢
回復

sandylam 發表於 2009-4-22 13:34:22 |顯示全部樓層
你等佢出左世,大少少就立即埋深佢或加泥响面.
回復

galazy 發表於 2009-4-24 23:27:45 |顯示全部樓層
hi,又係我.好耐無上來.請問成功發芽的朋友,最多生到幾多塊葉?
因為我和朋友之前幾十棵全軍覆沒.現剩下十棵左右在別人家生長良好.
我想看看有無人在這裡可以由種子種起而又成功.(非買樹苗)
因為在別人家那些(不在香港的),大約生長了三,四個月左右,現已分別有7-10塊葉.
自己見到都覺得有點慚愧呢.
但同時又覺得是否真的這裡不合適栽種.
回復

raysit 發表於 2009-4-26 11:05:47 |顯示全部樓層
前後種咗十幾粒, 得2粒發芽, 都係出4塊葉就C啦
回復

galazy 發表於 2009-4-26 11:45:29 |顯示全部樓層
我都係,全部去到四塊葉就無反應.
回復

alextang 發表於 2009-4-30 20:09:56 |顯示全部樓層
快高長大
回復