健行樂 ^ ^

作者: 四少 發表于 2008-12-29 22:29:02
8905 104
9 5 9 聚一聚, 行下山影下相 BBQ 真係唔錯 ...
昨日累死人, 唔覺唔覺訓著左都唔知 ...
依家先有相出 ..

雖然有點雨, 不過就係咁, 行得幾舒服 ...

四少 發表於 2008-12-29 22:32:07 |顯示全部樓層
途中好多野生茶 ...
(包括 香港茶 - 紅花)

回復

四少 發表於 2008-12-29 22:38:53 |顯示全部樓層
好多植物紅紅綠綠 ... 對眼好舒服 ....

漆樹

蛇菰 (原來唔係菌, 而係附生植物喎 ^ ^ 又學到野)

垂死的報喜斑粉碟

回復

四少 發表於 2008-12-29 22:40:54 |顯示全部樓層

回復

四少 發表於 2008-12-29 22:45:31 |顯示全部樓層
hoho...

因為 BBQ 要專心食野 & 某些溫馨照片不便公開 ^ ^ .... 所以, 分享完畢 ....

多謝點閱, 歡迎跟貼 ^ ^

ps .. 行行 全程用相信係目前世上最好的 天涯鏡, nikon afs 18-200 vrii
回復

fnv234 發表於 2008-12-29 22:51:06 |顯示全部樓層
蛇菰唔係腐生植物咩?
回復

vivi 發表於 2008-12-29 23:14:36 |顯示全部樓層
世上最好的 天涯鏡
回復

四少 發表於 2008-12-29 23:48:41 |顯示全部樓層
蛇菰唔係腐生植物咩?
fnv234 發表於 2008-12-29 22:51

哎呀 .. 請指教, 我唔曉嫁 .. "腐" 跟 "附" 有什麼分別 ??
其實佢個樣幾嘔心 ...

世上最好的 天涯鏡http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(65).gif
vivi 發表於 2008-12-29 23:14

未買就唔好買, 買左就唔好放, 除非你對質素要求唔太大
http://www.dchome.net/viewthread ... mp;highlight=18-200
回復

四少 發表於 2008-12-29 23:50:17 |顯示全部樓層
忘了貼, 好香的 大頭荼 (圖的好大, 不過都未係最大)

回復

四少 發表於 2008-12-29 23:51:18 |顯示全部樓層
ps 上圖是偶的小玉手
回復

無比仔 發表於 2008-12-30 00:31:07 |顯示全部樓層
四少, 不如搵日大家約埋去行 Tai Po Au.
回復

Exodus 發表於 2008-12-30 00:52:13 |顯示全部樓層
哎呀 .. 請指教, 我唔曉嫁 .. "腐" 跟 "附" 有什麼分別 ??
其實佢個樣幾嘔心 ...

http://www.dchome.net/viewthread ... mp;highlight=18-200 ...
四少 發表於 2008-12-29 23:48

紅苳蛇菰 Balanophora harlandii Hook. f.
兩樣都唔係, 蛇菰係寄生植物
腐生植物係靠分解腐敗有機體生存既植物, 如水玉簪、天麻、山珊瑚
附生植身係靠根部等結構附著於其他樹木上, 整棵並非由泥土生長出來的植物, 如所有附生蘭、空鳳亞科的鳳梨、無數熱帶植物.....

我覺得最詭異既係
一種咁稀有既寄生植物就咁就生係路邊咁揚....仲要數量唔係少果隻=_=
但係雄株少過雌株好多
回復

Exodus 發表於 2008-12-30 00:52:55 |顯示全部樓層
無比仔 發表於 2008-12-30 00:31

我又要去呀...我要睇果隻花
回復

四少 發表於 2008-12-30 00:53:43 |顯示全部樓層
無比仔 發表於 2008-12-30 00:31

好呀 ^ ^ ....
其實我未試過行上山, 一直都只係逗留 松仔園 影雀/蝶/蜻蜓 .. 我好多爬/攝影的朋友都好中意果樹 ...
我地下次攪野餐, 買支靘小小紅酒, 芝士旦糕, 帶 d 三文治法國長面包蒜蓉醬果占, 有無人曉整雪糕 (果 d 唔洗雪果 d)
仲有好多野可以帶去食 ... 總之要好味但又唔會太快飽肚就最開心 ...  如果係野外食芝士 or 朱古力火鍋會唔會好過份 .....

我仲有個地方好想好想再去 ... 就係 南生圍 ... 好值得去嫁 ^ ^ 真係好值得去嫁 ^ ^

另外又話去食 嚇瓜菜 ... 我又想去食 盆菜 .... 真係幾忙 ....

anyway, 你跟你那伙伴約個時間通知我 ^ ^ ...
回復

無比仔 發表於 2008-12-30 00:55:56 |顯示全部樓層
13# Exodus

邊隻花??
回復

無比仔 發表於 2008-12-30 00:58:54 |顯示全部樓層
好呀 ^ ^ ....
其實我未試過行上山, 一直都只係逗留 松仔園 影雀/蝶/蜻蜓 .. 我好多爬/攝影的朋友都好中意果樹 ...
我地下次攪野餐, 買支靘小小紅酒, 芝士旦糕, 帶 d 三文治法國長面包蒜蓉醬果占, 有無人曉整雪糕  ...
四少 發表於 2008-12-30 00:53

最好有美相伴仲好呀呵?~~
那伙伴???四少講野好玄wor...
回復

Exodus 發表於 2008-12-30 01:04:08 |顯示全部樓層
13# Exodus

邊隻花??
無比仔 發表於 2008-12-30 00:55

Impatiens hongkongensis
回復

KUNO 發表於 2008-12-30 01:06:52 |顯示全部樓層
呢個美女做咩咁鬼鼠嘅?

良朋美景

雨中慢步

美女倩影

飽餐一頓
回復

無比仔 發表於 2008-12-30 01:10:18 |顯示全部樓層
17# Exodus

原來針仔鐘意鳳仙.
回復

Exodus 發表於 2008-12-30 01:15:00 |顯示全部樓層

點解我唔覺有佢??
鄧伯白眼花 Thunbergia gregorii
回復