紅蘿蔔好多蛆蟲呀?

作者: elainecyy 發表于 2008-12-28 15:14:05
3394 23

我頭先將d 紅蘿蔔拔出來時, 發現好多蚊仔, 於是我就挖開左d 泥睇下 and 想加d 肥比佢地,於是發現左好多好多白色一條氣 (好肥)蟲, 成盆都係呀, 我就用火槍噴死佢and 泥殺菌.
1) 我想問, 紅蘿蔔係唔係好多蟲呀 or 其他原因有甘多蟲?
2) 用火燒完泥係唔係唔用得呀? 如可以繼續用, 又要加咩肥補充番呢?
3) 用咩方法可以殺死個d 蟲?
pauline 發表於 2008-12-28 15:27:41 |顯示全部樓層
我上年有種, 但無虫啊, 咁驚~
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-28 15:42:31 |顯示全部樓層
可能係蛆蟲~ yuk~
回復

sammyzoe 發表於 2008-12-28 15:45:21 |顯示全部樓層
我種既蘿白仔都無蟲蟲喎,
而且好得意地只有佢係無蟲,無蚊滋仔,連芽蟲都無,
我無用過任何網蓋住佢,
又無落過任何農藥,
只係追肥,
好易打理,

會唔會係你本身d泥有蟲卵呀?
一把火燒左d泥我估會死哂既.
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-28 15:52:01 |顯示全部樓層
我都係... 我D bb 紅蘿蔔同櫻桃蘿蔔... 一直都無蟲~
回復

小寶 發表於 2008-12-28 16:15:17 |顯示全部樓層
我諗都係蛆蟲, 你係咪落花生夫做基肥??
回復

elainecyy 發表於 2008-12-28 19:31:46 |顯示全部樓層
6# 小寶   係呀. 我落左花生灰and 其他基肥呀. 蛆蟲除用火殺死佢, 仲有咩方法殺死佢地呀? d 泥燒完後可唔可以再種野呀?
回復

小寶 發表於 2008-12-28 19:36:03 |顯示全部樓層
7# elainecyy

即是話你d基肥落得太近泥面喇, 要深d,
部份用火燒左都ok, 全部燒就好似斑比公主果d泥咁 白色一笪笪架啦
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-28 19:38:22 |顯示全部樓層
d 泥燒完可以再用嘅~ 但係要溝返d 新嘅泥, 因為你燒嘅時候會殺死埋d 益菌~
回復

elainecyy 發表於 2008-12-28 19:41:44 |顯示全部樓層
甘我再種新野時要加咩肥比佢呀?
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-29 00:22:19 |顯示全部樓層
一樣咁加囉, 保番d 養份應該可以照種~
回復

elainecyy 發表於 2008-12-29 00:50:16 |顯示全部樓層
有咩藥可以殺死d 蛆蟲呀?  and d 泥入面都有d 細細條白色蟲呀. 你唔係佢地d bb 呀?
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-29 00:54:47 |顯示全部樓層
唔會係bb, 蛆蟲嘅成蟲係烏蠅, 未成年點生仔!? 哥d好可能係另一種常見嘅線蟲~ 好幼ga ma!
回復

小寶 發表於 2008-12-29 00:54:47 |顯示全部樓層
唔傷到植物的最好的方法是撿走果D蟲, 我會用剷剷走受蟲害的泥~~
白色肥DU DU果D 係蛆蟲(蒼蠅的幼蟲)
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-29 00:58:05 |顯示全部樓層
去睇吓有無嘢幫到你:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=3595&extra=page%3D1
蛆蟲好似無講過, 線蟲就有~
回復

happyssunny 發表於 2008-12-29 09:45:45 |顯示全部樓層
噢! 我之前個堆肥筒成筒咀虫, 我好有心機用筷子一條條夾起, 分thin d, 太陽晒晒晒, 落雨收收收, 現在, 無晒了
or 掉一小片爛肉在泥面, d 咀虫會9秒9跑出黎開餐時再殺佢?
咁咪唔會hurt到棵野lor, 個提議得唔得呀??
定其實唔洗理佢, 佢地都唔食新鮮菜, only like 食爛野呢...??
只係, 你食菜時會想起.... @_@
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-29 12:35:22 |顯示全部樓層
16# happyssunny

好核突呀佢地! 食哥時真係唔好諗咁多, 真係會作嘔ga! 用腐肉引佢地出嚟係好辦法bor! work 唔 work ga? 睇住佢地破泥而出, 膽小一點都暈了...
回復

elainecyy 發表於 2008-12-29 16:43:45 |顯示全部樓層
我今日去左買d 農藥返來殺死佢地呀... 好彩我冇野係種緊呀
回復

kelvinkou 發表於 2008-12-29 18:38:23 |顯示全部樓層
哦! 你都拔了d carrots出嚟囉! 唔洗怕啦, 用藥殺都可以, 但你要等番耐d 先好用番~
回復

elainecyy 發表於 2008-12-29 18:48:25 |顯示全部樓層
要等幾耐都呀? 19# kelvinkou
回復

12下一頁