急... 水仙球

作者: elainecyy 發表于 2010-1-19 00:09:17
2006 11
我昨天買左2箱水仙球返來呀!我未上來睇清楚就將d泥及啡色皮唔要了 (但未介),,,,, 我想問佢地會唔會早開呀???????? or 有咩方法可以等都新年先開花呀.??? 心急人
cowiebaby 發表於 2010-1-19 03:21:41 |顯示全部樓層
你放左落水未?
我聽花墟d人講話1月20日先好放落水,咁新年就會開花。
我買果時佢都幫我介左,但就冇整走d泥,我諗你未放落水既話..應該冇問題。
回復

elainecyy 發表於 2010-1-19 17:58:38 |顯示全部樓層
回復 2# cowiebaby

我未放落水呀.... 明天就20 jan 號,, 是否明天放 or 分批放好.. 有什麼好建議呀????
回復

jack872184 發表於 2010-1-19 21:35:44 |顯示全部樓層
下?
22-1 定20-1 ar?
未放落水is冇問題。da~
回復

fnv234 發表於 2010-1-19 21:52:56 |顯示全部樓層
你放左落水未?
我聽花墟d人講話1月20日先好放落水,咁新年就會開花。
我買果時佢都幫我介左,但就冇整走d泥 ...
cowiebaby 發表於 2010-1-19 03:21

介咗唔浸水,切口唔會變啡咩?
回復

elainecyy 發表於 2010-1-19 22:41:03 |顯示全部樓層
我仲未介呀... 我想問介完後駛唔駛等佢個傷口冇流d液體出來才浸水呀??? 浸水前有唔要浸百菌清呀???
回復

ylee 發表於 2010-1-19 23:01:01 |顯示全部樓層
一般介完後要浸兩天的水,浸過頭,而且要換水,整走d"shan",就ok.
回復

elainecyy 發表於 2010-1-21 18:22:56 |顯示全部樓層
頭兩日(浸過頭的日子) 駛唔駛浸住晒陽光呀???? & 駛唔駛落矮仔粉呀?? 我放係天台全日晒有冇問題呀? 因我聽講晒佢先會開多d 花呀.. ????
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-21 19:49:46 |顯示全部樓層
未界可以放久一點,唔見陽光就ok啦~
一般18-25日會開花(落水計),天氣暖d就快d 啦!
可以分批落水,而家落第一批,星期日左右第二批,下星期中第三批,除非跟住黎日子好凍,如無意外新年一定有花開~
界左成個球要浸水一天至天半,之後要日日換水加洗走d "shan",約2-3日會出葉仔,出左葉仔先晒太陽~
矮仔粉可以第四/五日先加,加左2日唔好換水,之後就日日換水加太陽就得啦
回復

elainecyy 發表於 2010-1-22 01:02:52 |顯示全部樓層
要唔要落矮仔粉呀? 如要落. 係幾時先落呀?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-1-22 01:27:58 |顯示全部樓層
矮仔粉可以第四/五日先加,加左2日唔好換水同埋唔好晒太陽住,之後就日日換水加太陽就得啦
回復

elainecyy 發表於 2010-1-24 01:15:57 |顯示全部樓層
我已介啦.. 但我介下又mi 下d "客",  越 "mi" 越多... 得唔得呀? 我又一層一層甘介開.. ?? 會唔會變左做蟹瓜呀?
回復