有無人種過 玉米百合 ?

作者: 四少 發表于 2008-12-24 19:20:09
1510 6
如題
+ 種植情況如何, 最後能成功開花麼 ?

我初夏得到數粒, 下種出了兩粒, 奇怪有 d 就唔發芽亦唔爛唔死, 打風後收晒皮 -_-"
但球亦係唔爛唔死唔再生長, 咁由佢, 插上了松葉牡丹唔理 d 球生死.
因為松葉牡丹冬天都唔生唔死, 所以上星期打算整盆扔掉, 拎個位來種開完花即棄時令球根.
不過, 比我發現佢地 玉米百合 長芽, 直至現在已有 5 芽 ^ ^

想知大家有否在 香港 種植這個的經驗
seraphim 發表於 2008-12-25 03:40:05 |顯示全部樓層

玉米百合是春季至初夏開花,夏季為休眠期,秋季(10-12月為發芽期)只要注意水份控制,在休眠期保持球根乾燥或挖出貯存,下一年應該可以再開花的.
我之前種的本來也長了幾個子球,7月時還好好的,9月就發現全爛了add12icon,就是因為沒有收球直接淋雨的關係...
回復

四少 發表於 2008-12-25 15:52:59 |顯示全部樓層
玉米百合是春季至初夏開花,夏季為休眠期,秋季(10-12月為發芽期)只要注意水份控制,在休眠期保持球根乾燥或挖出貯存,下一年應該可以再開花的.
我之前種的本來也長了幾個子球,7月時還好好的,9月就發現全爛了add12icon, ...
seraphim 發表於 2008-12-25 03:40

我沒有打理喔, 或許土質比較疏鬆 & 有松葉牡丹扯水份掛 ....
但也不對, 那時天天雨 ... 又黑又紅 ... 哈哈.. 那我真幸運 ....
我 e 稀記得 KUNO 像是貼過圖, 但現在不能搜索會員帖子 -_-"
seraphim 因為你有轉讓, 我才知它是什麼來, 因為好奇才叫朋友給我點種.
在你那帖子有會員說 香港 有賣, 所以我問問囉, 但奇怪像是沒有人種過 ....

seraphim , 我收到的球 100% 萌芽 ^ ^ ... 成功在望, thank you ~
回復

fnv234 發表於 2008-12-25 21:03:12 |顯示全部樓層
會員資料果度有個「搜索貼子」
http://www.hkplants.com/search.p ... bmit=yes&page=1
回復

四少 發表於 2008-12-25 23:16:25 |顯示全部樓層
會員資料果度有個「搜索貼子」
http://www.hkplants.com/search.p ... bmit=yes&page=1
fnv234 發表於 2008-12-25 21:03

點用會員名搜 ???
回復

fnv234 發表於 2008-12-25 23:48:47 |顯示全部樓層
咁佢果名,再咁「搜索貼子」
回復

四少 發表於 2008-12-25 23:51:31 |顯示全部樓層
咁佢果名,再咁「搜索貼子」
fnv234 發表於 2008-12-25 23:48

-_-" 原來咁煩....
thanks ~
回復