返回列表 發新帖

sinn. sister irenea 球莖

作者: kong 發表于 2007-10-4 22:39:17
4373 48
ann 發表於 2007-10-5 08:30:20 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-10-5 01:03 發表
kong姐,
又俾你攪掂, 得咗~ 頭先放工攞咗啲迷岩返嚟諗住攪攪佢, 點知巴士倒到一地都係,無奈~ 足知攪咗成晚,都係幫啲迷岩換泥換盆~

你跌左個袋落地呀? 唔怪得好以唔見你上黎, 原來要換泥, 真係有排攪.
回復

ann 發表於 2007-10-5 08:34:01 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-10-5 01:29 發表

一般球莖都係要嚟儲養份(高手請再補充), 岩桐插葉就會生球莖, 成粒薯仔咁囉, 睇吓呢個呀, kong姐之前挖個球莖出嚟呀~
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D2 ...

係呀, 一定要睇, 真係好精彩, 多謝kong姐指導
回復

GOODluck20x 發表於 2007-10-5 10:34:23 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-5 00:34 發表

你睇我可以搣開個球就知我係用手!
如果超迷岩我用夾攝,因為佢好細,只要唔係乾到根都枯埋就可以了,剛澆水再換泥都試過,心血來潮想換就換.

咁....好隨意o咼 ~~~~
cc~~~ 明白 !! thx kong姐 !
回復

kong 發表於 2007-10-5 10:59:07 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-10-5 10:34 發表

咁....好隨意o咼 ~~~~
cc~~~ 明白 !! thx kong姐 !

係呀!大家都係剛起步嘛! 呀個夾攝應該係夾"鑷"呀!

原帖由 八王爺 於 2007-10-5 06:31 發表
我的 super orange 最近唔多妥,下面d葉 黃晒!

前一排熱,我的迷岩都係黃葉,而家好翻.
回復

GOODluck20x 發表於 2007-10-5 11:14:37 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-5 10:59 發表

係呀!大家都係剛起步嘛! 呀個夾攝應該係夾"鑷"呀!

妳av咁強, 好多步履易上手好多 .
回復

神秘人 發表於 2007-10-5 14:07:34 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-10-5 01:29 發表

一般球莖都係要嚟儲養份(高手請再補充), 岩桐插葉就會生球莖, 成粒薯仔咁囉, 睇吓呢個呀, kong姐之前挖個球莖出嚟呀~
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D2 ...

明白, 係咪只要個球莖冇事, 放番落泥, 佢就會長ga la?? and 可唔可以切開一半再種ga?
回復

tata 發表於 2007-10-5 14:17:04 |顯示全部樓層
原帖由 神秘人 於 2007-10-5 14:07 發表

明白, 係咪只要個球莖冇事, 放番落泥, 佢就會長ga la?? and 可唔可以切開一半再種ga?

係呀~但係cut一半我未試過, 但kong之前唔小心搣開一半都生到~
回復

kong 發表於 2007-10-5 14:30:48 |顯示全部樓層
原帖由 神秘人 於 2007-10-5 14:07 發表

我都未試過,你下次都可以試下,記得將結果同大家分享.
ps "只要個球莖冇事, 放番落泥, 佢就會長ga la",絶大部分情況是對,至於切開一半個球莖係唔係冇時呢,都係試下話我知 la ~~
回復

神秘人 發表於 2007-10-5 14:34:49 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-5 14:30 發表

我都未試過,你下次都可以試下,記得將結果同大家分享.
ps "只要個球莖冇事, 放番落泥, 佢就會長ga la",絶大部分情況是對,至於切開一半個球莖係唔係冇時呢,都係試下話我知 la ~~ ...

haha, 多謝分享 ^^
回復