sinn. sister irenea 球莖

作者: kong 發表于 2007-10-4 22:39:17
4374 48
lolo 發表於 2007-10-5 00:08:22 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-4 23:50 發表
thanks! 我見你地成日貼迷岩花貓,但花貓太高啦,所以只留一隻至愛 digital flora.
而迷岩似乎跟堇差唔多大, 又有花貓d 點點,但就聽講容易過種堇,開始嘗試中,大家努力! ...

Kong係高手   AV都種得咁靚  迷岩定難你唔倒  
回復

Fonica 發表於 2007-10-5 00:08:39 |顯示全部樓層
原帖由 ann 於 2007-10-5 00:05 發表

唔緊要, 我都係粗手粗腳經常整跌的花 一齊努力加油.

我係驚換泥果時整鬼死佢就慘啦 都係等佢開完花先算, 不過.....我好似見到又有一個花要出世呀.....點好
回復

kong 發表於 2007-10-5 00:12:16 |顯示全部樓層
上次見到塔內瑰瑰的 sinn. goodwill, 嘩!靚到~~~

介紹下我一千零一隻貓,digital flora,佢係泥下鱗莖所生出的,媽媽太高啦,比我cut矮左再種.
回復

GOODluck20x 發表於 2007-10-5 00:13:31 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-10-5 00:01 發表

我d貓貓係露台都住得幾好喎,你嗰隻貓都肥左 ~ 而家目標係貓貓

我又係呀!! 貓貓好好養!!! 喵~~~~~~~~~~~~~~

原帖由 lolo 於 2007-10-5 00:05 發表

咁喺繽繽買嗰d都冇換泥呀?!  

係呀~~ 冇人教點換 ... 我上曰開始換泥時整到有盆 bright eye 個小苗斷開o左 . 所以提早收工 =_=

原帖由 ann 於 2007-10-5 00:07 發表

我上個星期跌壞左個相機呀 所以暫時未 update.

嘩.....雪~~~~~~~ 重創la 相機都壞左@_@

吾急~~ 我9吾9都有上去逛一逛 ^^
回復

ann 發表於 2007-10-5 00:14:02 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-10-5 00:08 發表

我係驚換泥果時整鬼死佢就慘啦 都係等佢開完花先算, 不過.....我好似見到又有一個花要出世呀.....點好

係呀  恭喜
回復

GOODluck20x 發表於 2007-10-5 00:14:36 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-5 00:12 發表
上次見到塔內瑰瑰的 sinn. goodwill, 嘩!靚到~~~

介紹下我一千零一隻貓,digital flora,佢係泥下鱗莖所生出的,媽媽太高啦,比我cut矮左再種.

digital flora 好令呀!! 流口水中
回復

kong 發表於 2007-10-5 00:16:17 |顯示全部樓層
花貓上次的花.
回復

lammanfung 發表於 2007-10-5 00:17:59 |顯示全部樓層
我今天才把擠在一起的迷岩搬屋,做每個動作之前,都要深呼吸才成!
回復

Fonica 發表於 2007-10-5 00:18:07 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-5 00:12 發表

Kong姐隻貓養得好靚呀,此品種何處可找到呢?
回復

Fonica 發表於 2007-10-5 00:19:30 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-5 00:16 發表
花貓上次的花.

花花好靚呀
回復

kong 發表於 2007-10-5 00:23:31 |顯示全部樓層
各位,超迷岩換泥唔使同佢客氣嫁,我咁粗暴佢地都頂得住,唔使驚喎!個球莖好快又出芽嫁.

有一樣要小心, 有網友話佢剛買的迷岩枯左,但打開d泥睇原來冇球球的,即係全軍覆沒!
佢買嗰隻迷岩應該係新近阡插落去,所以未生得切球莖,各位, 唔使咁急換泥,養耐小小先換泥保險一d.
回復

GOODluck20x 發表於 2007-10-5 00:28:47 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-5 00:23 發表
各位,超迷岩換泥唔使同佢客氣嫁,我咁粗暴佢地都頂得住,唔使驚喎!個球莖好快又出芽嫁.

有一樣要小心, 有網友話佢剛買的迷岩枯左,但打開d泥睇原來冇球球的,即係全軍覆沒!
佢買嗰隻迷岩應該係新近阡插落去,所以未生得 ...

kong 姐

e 個網友真棲涼  
請問換泥時泥需要乾d嗎( 即吾好比水幾天 )?
用匙鏟安全嗎??
回復

kong 發表於 2007-10-5 00:29:40 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-10-5 00:18 發表

Kong姐隻貓養得好靚呀,此品種何處可找到呢?

如果你有我想要的迷岩,我可以同你交換嘅!堇都可以.

原帖由 lolo 於 2007-10-5 00:08 發表

Kong係高手   AV都種得咁靚  迷岩定難你唔倒  

我真唔係高手,我好低手,尤其堇以外嘅植物!大家指教下.
回復

lolo 發表於 2007-10-5 00:33:16 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-5 00:23 發表

佢買嗰隻迷岩應該係新近阡插落去,所以未生得 ...

Yes, Madame!!  
回復

kong 發表於 2007-10-5 00:34:17 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-10-5 00:28 發表

kong 姐

e 個網友真棲涼  
請問換泥時泥需要乾d嗎( 即吾好比水幾天 )?
用匙鏟安全嗎??

你睇我可以搣開個球就知我係用手!
如果超迷岩我用夾攝,因為佢好細,只要唔係乾到根都枯埋就可以了,剛澆水再換泥都試過,心血來潮想換就換.
回復

Fonica 發表於 2007-10-5 00:57:52 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-10-5 00:29 發表

如果你有我想要的迷岩,我可以同你交換嘅!堇都可以.

Kong姐,我係好新好新既新手,剛學種av幾個月,相信妳有的品種一定比我多,
迷岩我都是剛剛學種,得一盆超迷乍.....等我遲些學有所成先同你交換呀
回復

神秘人 發表於 2007-10-5 01:03:28 |顯示全部樓層
我想問球莖係咩來, 點樣ga?? 新手,乜都唔識, 還望指教
回復

tata 發表於 2007-10-5 01:03:31 |顯示全部樓層
kong姐,
又俾你攪掂, 得咗~ 頭先放工攞咗啲迷岩返嚟諗住攪攪佢, 點知巴士倒到一地都係,無奈~ 足知攪咗成晚,都係幫啲迷岩換泥換盆~

回復

tata 發表於 2007-10-5 01:29:04 |顯示全部樓層
原帖由 神秘人 於 2007-10-5 01:03 發表
我想問球莖係咩來, 點樣ga?? 新手,乜都唔識, 還望指教

一般球莖都係要嚟儲養份(高手請再補充), 岩桐插葉就會生球莖, 成粒薯仔咁囉, 睇吓呢個呀, kong姐之前挖個球莖出嚟呀~
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D2
回復

八王爺 發表於 2007-10-5 06:31:25 |顯示全部樓層
我的 super orange 最近唔多妥,下面d葉 黃晒!
回復