有時,我都不想再分享了...

作者: heiheimama 發表于 2008-12-17 22:38:03
5573 55
Tony 發表於 2008-12-18 19:00:10 |顯示全部樓層
喜蔭都好好玩架
回復

sisterpig 發表於 2008-12-18 20:20:04 |顯示全部樓層
很多花友都只寫網名,沒有寫品種,我要自己查帖 (我試過收到什麼都冇寫,
d人都唔清又唔楚, 有時送花比人, 都煩! 遇到d亂黎的人!)
回復

connie925 發表於 2008-12-18 20:58:33 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-12-17 22:38 發表
之前有花友說起分享的不愉快經歷,感同身受,請容許我也發下囉唆。大部分的花友都很有禮貌,也很合作,但少部分人卻讓我很為難,甚至覺得自己自找麻煩,簡直不想再分享了。以下舉一些事例:

-曾有花友在登記後兩個星期才寄來回郵, ...

同感!所以最近修葉,都寧願益咗個垃圾筒了,無謂煩!
回復

Exodus 發表於 2008-12-18 21:03:59 |顯示全部樓層
咁我覺得自己上次交收真係好好人
回復

sisterpig 發表於 2008-12-18 21:06:56 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2008-12-18 20:58 發表

甘我情願做你個垃圾筒, 益下我好過, 嘻嘻
回復

irishuen 發表於 2008-12-19 08:45:21 |顯示全部樓層
路過......
其實可以set 死d 條件, 如果佢唔合作, 就唔分享俾佢
ex. 如xx日未收到回郵, 當棄權
ex. 只接收膠盒回郵
其實我都明明地, 你地分享者的感受....遇到一d 唔合作既人係麻煩d

不過我都受過你地分享, 很謝謝你們!
回復

heiheimama 發表於 2008-12-19 09:57:54 |顯示全部樓層
原帖由 irishuen 於 2008-12-19 08:45 發表
路過......
其實可以set 死d 條件, 如果佢唔合作, 就唔分享俾佢
ex. 如xx日未收到回郵, 當棄權
ex. 只接收膠盒回郵
其實我都明明地, 你地分享者的感受....遇到一d 唔合作既人係麻煩d

不過我都受過你地分享, 很謝謝 ...

我都知道可以這麼做,但當收到個無名無姓的回郵,就咁掉左佢,又好似好絕.至於膠盒,我都已經在發帖時聲明,但唔知點解十個人中,總有三個人睇唔到.你見佢地有誠意,又唔想煩來煩去,就自己出個盒了事.~

其實少少麻煩,分享者都不會介意,但試多十次八次,就會覺得好無引.所以只好公開呼籲一下.~

回復

mei524 發表於 2008-12-19 17:41:34 |顯示全部樓層
其實我係新花友, 受過你地送贈的種子 5-6 次,
部份都發緊芽, 雖然大家不相識, 但你地的無私其實令我深覺感謝,
然而部份網友因分享而令你地麻煩我也覺無奈,
希望大家自律不要令分享者感覺煩擾,
而定出規限去守是應該的。
回復

ronson 發表於 2009-1-2 16:00:18 |顯示全部樓層
贊成
好一句"意興闌珊"
表露無遺
回復

Tony 發表於 2009-1-2 16:04:15 |顯示全部樓層
connie925 發表於 2008-12-18 20:58

我益D熟ge花友~
回復

alva 發表於 2009-1-2 16:13:16 |顯示全部樓層
希媽, 我都有呢d經歷, 所以而家都唔係好想分享.....
回復

八王爺 發表於 2009-1-2 17:04:21 |顯示全部樓層
完全理解 希媽既心情 ~ 所以我而家寧可賣寧可 dump 都唔送野俾人, 費事激氣 ~
avery 發表於 2008-12-17 17:17

你下次 dump 唔該 講我聽。
我唔要你先好 dump .....
回復

Monse 發表於 2009-1-3 02:35:50 |顯示全部樓層
雖然都有同感!但我仍然希望能有多些花友分享到心愛的種子所以仍然堅持著。

有些花友申請左拎左地址又唔寄,就算我不斷催促佢都唔比反應我吖, 而家我唔再催促佢囉(由佢),有啲收左之後又冇覆收唔收到,最多既係唔寫申請人ID及申請種子名稱,又有些人寫既ID都唔知佢係邊個,係貼裡面都搵唔到相同既ID,但我都會照寄比佢,有些花友收到種子後問你點種時的態度好有問題一啲都唔客氣(老逄咁),我每次出貼都盡量搵晒啲資料先出貼,好多申請者好似完全無睇過(見物要物,完全無了解自己申請的植物是否啱自己種,太貪心喇)。

雖然係咁我亦唔會因一部份人而放棄分享的,相信仍然有大部份花友對種植是熱誠的。
回復

heiheimama 發表於 2009-1-16 16:25:11 |顯示全部樓層
完全同意monse的講法, 我全部都中過. 最煩係人地收左分享問你一百幾十條問題 (重係個d幾多日淋一次水, 要唔要曬之類的問題...), 我試過好唔客氣咁答, 你不如自己上網搵料啦, 再唔係自己試下啦, 我都係邊學邊種....

最近分享長筒鱗莖, 就有人收到立即落泥, 重post出來問為什麼一個星期都唔出芽....我個post都已經講左春天才下土(長筒在冬天是休眠的), 而只要花幾分鐘上網搵下, 一定搵到這些基本資料. 有時想, 我去美國訂鱗莖要幾蚊美金一隻, 幾返轉折至到手, 而家花友垂手就可以得到, 為什麼卻連少少付出(自己找料)都不願意呢?
回復

jellyfishy 發表於 2009-1-16 17:59:28 |顯示全部樓層
唔... .咁似阿行丙人的說話既...
不過用了希媽的語調寫出來, 感覺又溫和得多~~ 呵呵~~~
回復

tongtony 發表於 2009-1-16 20:50:32 |顯示全部樓層
看到這編文章,明白以上各位的感受,不知如何表達,傱可說起?
約一年前來訪這裡,得各前輩的指導以及分享,每次收到種子或葉子都十分興奮,(使我知道世上真是有無私的分享)
後來自己也有分享興其他網友,雖然曾經有些煩擾事,但是我是會繼績分享,為得是希望有更多的人加入,共同交換,分享種植的樂趣.
回復