有時,我都不想再分享了...

作者: heiheimama 發表于 2008-12-17 22:38:03
5561 55
之前有花友說起分享的不愉快經歷,感同身受,請容許我也發下囉唆。大部分的花友都很有禮貌,也很合作,但少部分人卻讓我很為難,甚至覺得自己自找麻煩,簡直不想再分享了。以下舉一些事例:

-曾有花友在登記後兩個星期才寄來回郵,我告訴他收到了,他卻第二天就催我寄回沒有;

-我在發帖時聲明一定不可以用紙盒,有些花友卻總是寄些薄紙盒來。我本來自己也儲了一些盒仔,現在都全送給那些沒有自備膠盒的花友了;

-很多花友都只寫網名,沒有寫品種,我要自己查帖;

-有花友只寄個空白信封來,要我替他寫地址和貼郵票;

-有花友登記了分享才問我那是什麼植物,發覺不合後棄權,我要重新分享。

和大部分分享者一樣,我也是上班族,只可以花中午或下班時間包裝分享。要求回郵,並不是因為我不想出那$1.4郵票,而是不想花時間逐個信封寫地址貼郵票。我覺得作為分享者,我有權要求接受分享的花友付出多一點,現在反過來多次被花友無理要求甚至責難,讓我覺得有點意興闌珊。在此代眾分享者說說我們的感受,希望大家會尊重分享者,我們是沒有收受任何利益的,雖然說不上什麼無私偉大(反正都是自己種不完的植物),但只要有少部分花友不合作,就會影響分享的意慾,最後越來越少人分享,最終受害的都是一眾花友。

candyafr 發表於 2008-12-17 22:49:55 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-12-17 22:38 發表
之前有花友說起分享的不愉快經歷,感同身受,請容許我也發下囉唆。大部分的花友都很有禮貌,也很合作,但少部分人卻讓我很為難,甚至覺得自己自找麻煩,簡直不想再分享了。以下舉一些事例:

-曾有花友在登記後兩個星期才寄來回郵, ...

希媽,唔好唔開心啦...........世上什麼人也有,下次遇到d空白信封, 咪話無收到囉........
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-12-17 23:09:38 |顯示全部樓層
最好好似拍賣網咁,交收後可以評分,咁就知邊 d 人有品,邊 d 冇!

But 都真係好多謝你地熱心分享,我地至有咁多花種!

掌聲鼓勵!
回復

heiheimama 發表於 2008-12-17 23:25:12 |顯示全部樓層
阿籬,你都做左三級,我地都要打格仔唔見得人!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-12-17 23:30:06 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-12-17 23:25 發表
阿籬,你都做左三級,我地都要打格仔唔見得人!

好在有希媽你陪我做三級女郎咋!
回復

cross 發表於 2008-12-17 23:41:20 |顯示全部樓層
幾時開放d比人睇曬全相丫
回復

Tony 發表於 2008-12-17 23:47:38 |顯示全部樓層
-我在發帖時聲明一定不可以用紙盒,有些花友卻總是寄些薄紙盒來。我本來自己也儲了一些盒仔,現在都全送給那些沒有自備膠盒的花友了-------我會話佢知,唔分享俾佢

-有花友只寄個空白信封來,要我替他寫地址和貼郵票------呢個梗加唔洗講,我會唔理佢
回復

Oskar 發表於 2008-12-18 00:06:29 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-12-17 22:38 發表

-曾有花友在登記後兩個星期才寄來回郵, ...

heima 有冇諗過把分享的東東交比其他花友代你分享?

不如註明埋幾時之前唔寄回郵就唔分享
註明埋唔依你規矩就唔分享
做絶d~~唔啱就唔分享~
受人恩惠,仲要人地幫你做呢樣個樣.....
我每次受人恩惠都有寫清網名同分享物品,回郵信封寫清地址同回郵地址

原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-12-17 23:09 發表
最好好似拍賣網咁,交收後可以評分,咁就知邊 d 人有品,邊 d 冇!

But 都真係好多謝你地熱心分享,我地至有咁多花種!

掌聲鼓勵! ...

呢樣幾好喎~比人認清邊d花友值得分享~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-12-18 00:07:00 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-12-17 23:41 發表
幾時開放d比人睇曬全相丫

作生呀你!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-12-18 00:08:43 |顯示全部樓層
原帖由 Oskar 於 2008-12-18 00:06 發表

heima 有冇諗過把分享的東東交比其他花友代你分享?

不如註明埋幾時之前唔寄回郵就唔分享
註明埋唔依你規矩就唔分享
做絶d~~唔啱就唔分享~
受人恩惠,仲要人地幫你做呢樣個樣.....
我每次受人恩惠都有寫清網名同分 ...

但個 system 唔知做唔做到,可能好麻煩啊!
回復

cross 發表於 2008-12-18 00:10:17 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-12-18 00:07 發表

作生呀你!

死又死唔去先慘
回復

oneonewe 發表於 2008-12-18 00:10:52 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-12-18 00:08 發表

但個 system 唔知做唔做到,可能好麻煩啊!

我見到有"信用評價"呢一項喎
唔知可唔可以開放呢?
回復

Exodus 發表於 2008-12-18 00:11:39 |顯示全部樓層
我自己認自己真係會懶寄回郵...
但係我知道呢個係自己既義務所以一定唔會去話人做乜唔送野俾我
唉我自己都要講句唔好意思
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-12-18 00:14:10 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-12-18 00:10 發表

我見到有"信用評價"呢一項喎
唔知可唔可以開放呢?

係喎,要問 minmin....
回復

avery 發表於 2008-12-18 00:17:28 |顯示全部樓層
完全理解 希媽既心情 ~ 所以我而家寧可賣寧可 dump 都唔送野俾人, 費事激氣 ~
回復

cross 發表於 2008-12-18 00:26:40 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-12-18 00:17 發表
完全理解 希媽既心情 ~ 所以我而家寧可賣寧可 dump 都唔送野俾人, 費事激氣 ~

咁又唔好..
回復

sammy 發表於 2008-12-18 00:45:00 |顯示全部樓層
空白信封都好D, 既然冇D誠意, 唔回都唔覺得自己絕
但紙盒最怕, 可能好有誠意不過只係新手唔知規矩, 照寄又害左D花, 唔寄又嘥左人地郵費好似太絕, 好多諗住一個半個自己出埋個盒, 點知好多個都係咁
折衷辦法, 係要求佢寄番個盒俾你, 當係小懲大戒, 如果唔肯就以後唔分享畀佢

回復

sammy 發表於 2008-12-18 00:51:22 |顯示全部樓層
又或者, 搞個分版, 叫舉報區, 凡違反規定凡違禮節的事任任何人都可舉報, 但要有分享者證實
回復

sammy 發表於 2008-12-18 00:55:32 |顯示全部樓層
我試過, 兩個唔同ID的會員索取我的分享物, 最後被我踢爆是同一人
回復

onqq2001 發表於 2008-12-18 01:07:27 |顯示全部樓層
咁大件事 係邊個呀,,可唔可以講比我知呀,等我留意下
回復

123下一頁