蘿蔔糕 (過節熱選)

作者: 亞實 發表于 2008-12-13 19:54:14
8567 88
白蘿蔔( 去 皮 , 刨 絲)  5 斤  
粘 米 粉 1 斤
粟 粉 1/2 杯(60 克)
臘肉 1 條
臘腸  4 絛
蝦 米 1 兩(40克)
冬 菇  1 杯(120克 )
水6 杯 (1500 毫 升)

調味料
蒜茸 2  湯匙
糖  1  茶 匙
胡 椒 粉  少 許
鹽  2 茶 匙
雞粉 2 茶 匙

製作過程
1.  蝦 米 、冬 菇、臘腸分別浸 軟 , 切 粒 。   

2.  豬肉洗淨碎備用。

3.  白蘿蔔 去 皮 , 刨 絲 ,留蘿蔔水備用 。  

4.  粘 米 粉、粟 粉篩入大碗,用6 杯水調稀成 粉 漿,加入蘿蔔水拌勻。

5. 燒紅鍋,爆香蒜茸,炒熟肉碎,加臘肉、蝦 米 、冬 菇、臘腸 粒再炒 ,起鍋。

6 . 燒紅鍋, 下蘿蔔絲炒至七成熟,下粘 米 粉 漿,改 用 中 火 邊 煮 邊 攪 成 糊 狀 ,下調味料,把一半份量的蝦 米 、冬 菇、臘腸回鍋炒至收水 。

7.  把炒好的材料倒入四個鍚紙盆,把剩下臘肉、蝦 米 、冬 菇、臘腸 粒鋪在蘿蔔糕面,大火蒸45分鐘即成。

評分

查看全部評分

芳芳 發表於 2008-12-13 21:34:31 |顯示全部樓層
好味呀,流哂口水tim!
我最鍾意,但係我唔食得!
回復

亞實 發表於 2008-12-13 22:46:32 |顯示全部樓層

回復 2# 芳芳 的帖子

R, 唔食得,

點解R ?
回復

may.sun 發表於 2008-12-13 23:02:48 |顯示全部樓層
你一定熟手技工la..有哂資料~~賣相 5錯,應該好味
回復

cross 發表於 2008-12-13 23:03:07 |顯示全部樓層
冬菇唔見議
落左佢o既野放唔耐
回復

fianfumy 發表於 2008-12-13 23:19:42 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-12-13 23:03 發表
冬菇唔見議
落左佢o既野放唔耐

點解唔落得冬菇呢 ? 洋蔥 ...問.jpg

不過我這兩年都冇落冬菇 (  因為我覺得冬菇搶走哂蘿蔔D香味 )  , 我去年農曆年 , 我整了兩款味道 , 一款是傳統臘味的蘿蔔糕 , 另一款是瑤柱 + 蠔鼓  +甘筍 maggie -- hehe笑.gif
回復

芳芳 發表於 2008-12-13 23:21:47 |顯示全部樓層

回復 3# sifenamok 的帖子

醫師話我勁寒底,唔食得
其實好多野我都唔食得
回復

fianfumy 發表於 2008-12-13 23:51:54 |顯示全部樓層
原帖由 芳芳 於 2008-12-13 23:21 發表
醫師話我勁寒底,唔食得
其實好多野我都唔食得

寒底要補嘢喎  ...  
咁你有冇手腳冰冷呢 ?
回復

亞實 發表於 2008-12-14 00:03:11 |顯示全部樓層
因為我鐘意有多D料,
所以落左好多冬菇,
原來會唔留得, 我快D食完佢先!
回復

jellyfishy 發表於 2008-12-14 07:19:28 |顯示全部樓層
我唔落 蒜茸 和雞粉 ,
但會下芝麻油和好多胡椒粉, 還會加乾'遙'柱絲, 在蒸完時下好多芝麻上面.
肥臘肉會切到好碎, 蒸既時候d油可以溶晒落d糕度, 肥肉易入口之餘, 個糕底會香d.
至於粘米粉方面, 通常要等煮完蘿蔔, 看看水多唔多才決定.
我造糕的過程有點不同:
臘味不要炒太耐, 會硬.
我會先炒蘿蔔絲, 肯定所有蘿蔔絲都煮得熟才下粉, 否則d 味好怪和苦.
蘿蔔絲離火後才下粉, 好處係容易決定粉的量, 有時d 蘿蔔唔靚太多水時, 就要加多好多粘米粉, 另外, 離火搞, d粉易搞得'雲'.
加半斤'登'麵粉, 個糕會彈牙d.
以上為水母個人意見, 大家不防試下.

回復

jellyfishy 發表於 2008-12-14 07:35:10 |顯示全部樓層
加冬菇當然好吃啦, 不過個糕一定要放落雪櫃, 七天內好食喇.
回復

cross 發表於 2008-12-14 10:00:15 |顯示全部樓層
原帖由 jellyfishy 於 2008-12-14 07:19 發表
我唔落 蒜茸 和雞粉 ,
但會下芝麻油和好多胡椒粉, 還會加乾'遙'柱絲, 在蒸完時下好多芝麻上面.
肥臘肉會切到好碎, 蒸既時候d油可以溶晒落d糕度, 肥肉易入口之餘, 個糕底會香d.
至於粘米粉方面, 通常要等煮完蘿蔔,  ...

通常羅白唔靚就掉鬼埋佢= =
(當然睇程度啦..太差的我媽媽會落街市同佢「理論」.試過一條屎忽花心羅白換到兩條正野番黎)

原帖由 jellyfishy 於 2008-12-14 07:35 發表
加冬菇當然好吃啦, 不過個糕一定要放落雪櫃, 七天內好食喇.

易發毛
回復

亞實 發表於 2008-12-14 10:31:48 |顯示全部樓層

回復 10# jellyfishy 的帖子

我D臘肉掉曬所有肥肉, 只取了1/4條來用,

健康D,

我下次試下下芝麻油和好多胡椒粉, 還會加乾'遙'柱絲, 在蒸完時下好多芝麻上面先, THANK YOU !!
回復

亞實 發表於 2008-12-14 10:33:54 |顯示全部樓層

回復 11# jellyfishy 的帖子

我從沒有想過蘿蔔糕可以唔放落雪櫃的,

我送一底比朋友, 一底比媽咪,

自己果底7日內一定食曬, 因為我好鐘意食呢!!!
回復

cross 發表於 2008-12-14 10:34:11 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-12-14 10:31 發表
我D臘肉掉曬所有肥肉, 只取了1/4條來用,

健康D,

我下次試下下芝麻油和好多胡椒粉, 還會加乾'遙'柱絲, 在蒸完時下好多芝麻上面先, THANK YOU !!

乾元貝
我仲有個少成本方法就係
反正你都係整碎佢嫁啦..海味鋪有d碎o既買
果d有d係係d大大粒果度搵d冇咁元整o既出黎
回復

kwanyeehui 發表於 2008-12-14 10:51:34 |顯示全部樓層
唔知點解同係外母蒸既蘿蔔糕, 去外母處食, 佢用生鐵鑊煎, 煎到起燋好香.
屋企老婆用菲姨隻鑊就煎極都係白雪雪既.
回復

maggielawkm 發表於 2008-12-14 11:49:45 |顯示全部樓層
我都唔用蒜容~ 我加芹菜,會好香架~
另外~ 咩唔係蘿蔔水多先靚咩  ???
回復

kwanyeehui 發表於 2008-12-14 12:01:34 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-12-14 11:49 發表
我都唔用蒜容~ 我加芹菜,會好香架~
另外~ 咩唔係蘿蔔水多先靚咩  ???

水多咁咪要加好多粉囉! 水汪汪, 散修修蒸唔成糕.
有酒樓要另外將蘿蔔切絲加落去.

回復

cross 發表於 2008-12-14 13:04:12 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-12-14 10:51 發表
唔知點解同係外母蒸既蘿蔔糕, 去外母處食, 佢用生鐵鑊煎, 煎到起燋好香.
屋企老婆用菲姨隻鑊就煎極都係白雪雪既.

我反而係鐘意食岩岩蒸好果d
回復

maggielawkm 發表於 2008-12-14 14:08:28 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-12-14 12:01 發表

水多咁咪要加好多粉囉! 水汪汪, 散修修蒸唔成糕.
有酒樓要另外將蘿蔔切絲加落去.

我唔會另外加水~ 用返蘿蔔果D 水就OK 架勒~~
至多係加少少冬菇水~~ 
回復

12345下一頁