返回列表 發新帖

sunny的菜田-白粉病-搵雀仔-無人估, 但都開估

作者: happyssunny 發表于 2008-12-12 17:11:05
7278 49
mandm2007 發表於 2009-1-13 18:10:32 |顯示全部樓層
係個邊既生活果然好正,唔怪得我d親戚都唔願返來啦!!
回復

kelvinkou 發表於 2009-1-13 21:16:05 |顯示全部樓層
孔雀"開屏" 真係好靚, 相得很好~
回復

happyssunny 發表於 2009-1-14 11:57:31 |顯示全部樓層

唔...無人睇到樹上的孔雀啊...? 仲有一隻是剛剛飛/跳緊落黎俾我影到...
回復

pauline 發表於 2009-1-14 12:01:09 |顯示全部樓層
佢地會飛的, 我在澳洲旅行時見過, 真估唔到佢地會飛, 我以為佢地好似雞唔識飛的
回復

happyssunny 發表於 2009-1-14 12:09:28 |顯示全部樓層
噢...呢邊...大自然...好大...但好悶的... most shop close at 6pm, 無咩野玩, 無咩野好睇...
就算有野玩都好q貴... 所以...下午去執麵包, then 第日去feed 雀仔...同種下菜...

哇... 今早...我在菜田度...捉到隻巨大的草猛...有母指咁粗, 一隻半母指咁長!!!
跟住...下午...剛發現...在家門口旁的圍牆旁下的"la"位, 一直住左隻巨型"色亦"... 個身有成隻arm 咁粗 (近body果節的arm) 個身+尾有一隻手+手掌咁長... 好大隻...
現試緊俾野佢食睇下捉5捉到佢...捉到就放pic 上黎...
回復

raysit 發表於 2009-1-14 12:18:42 |顯示全部樓層
45# happyssunny
咁好玩, 唔使錢買
回復

zippokovin 發表於 2009-10-20 17:18:16 |顯示全部樓層
好正呀你果邊d生活.....
回復

學種植 發表於 2009-10-20 19:02:52 |顯示全部樓層
好靚`好正
回復

biru 發表於 2009-10-20 19:13:48 |顯示全部樓層
nice mallard~ i used to have one of those ducklings too~
回復

happyssunny 發表於 2009-12-28 00:19:34 |顯示全部樓層
HIHI, 好耐無黎...因...唔知點解我呢邊...開呢個網, 超慢...
我D瓜瓜菜菜全部起晒, 依家又玩種花 ^^
D 香草仲係度~ 整左個舊BBQ爐俾佢地住~
D 士多啤梨轉左吊盆後好開心~
係咁生...唔識得生得好大粒...(只有尾指咁大咋) 但就好香, 好夠味~ ^^

D 矮瓜收左好多...但原來...我食左會過敏...我前排係咁收, 係咁食...係咁腫咀同身痕...之後有次同我MAMA傾計...問下先知...我細過已經係過敏...

我呢邊現在是夏天

依家種青瓜 (我覺得最易種) ; 得返半條命的蕃茄(新種); 絲瓜; 蕃薯; 蔥; 大蔥; 不知咩種但超辣的CHILI; 油麥菜; 白蘿白; 青椒 (BB中)
香草- 有2種BASIL; 芭西利 , MINT 同 小蔥
花- LILY; 芬E草, MARID GOLD
回復