sunny的菜田-白粉病-搵雀仔-無人估, 但都開估

作者: happyssunny 發表于 2008-12-12 17:11:05
7279 49
haren 發表於 2008-12-15 20:24:20 |顯示全部樓層
好厲害呀~好多收成品~好羨慕有咁大地方種野
回復

happyssunny 發表於 2008-12-16 21:04:31 |顯示全部樓層
我成日話d哈蜜瓜唔識大...
點知...今日才發現...原來有d生到拳頭咁大了...
唔好意思, 我近日太多野做, 無時間上黎放相...
我今日特登去公園執左一大袋干葉(針狀的)同干草(我見有時有剪草機在那地點剪草的)
我記得睇過有人話草莓唔鍾意太熱, 我放左d草草, 今日upgard左佢的環境, 明天會影相...希望我有時間上黎post la...
& 今日開始落種種新野... 昨天剛買的種籽- 有白蘿白, 蜜糖豆, 牛油豆, 白菜, 生菜 green cos, squash 同"人"西...
上星期放的chilli 開始生芽了, 好開心, 仲以為佢地種唔到...因d 籽都是干chilli or 在店buy的chilli, 被雪過的.

另請問有無人種過合掌瓜呢??
我前日買左一粒睇落生緊芽的合掌瓜...放了在我在試種中的大豆芽菜上面用wet wet 地的手巾cover住... 咁做有無幫助佢芽生長d?
定我直接掉佢落泥度好d呢...??
回復

farfeifar 發表於 2008-12-17 01:12:37 |顯示全部樓層
合掌瓜...岩岩試緊haha~
街市阿姐夜媽媽拍門送o左2個出o左牙o既合掌瓜過我,
我就咁切晒佢d肉跟住就成舊落泥喇...
暫時正常law!
回復

happyssunny 發表於 2008-12-17 07:12:40 |顯示全部樓層
可以切d肉食啊?? 我就是想問...可唔到以食一d, 跟住種...em...
不過我刀發太勁, 我都係驚我會切埋入面條命仔...我諗都係唔好為左果兩啖而誤殺好d...
加相時間
回復

happyssunny 發表於 2008-12-17 07:28:05 |顯示全部樓層
加相時間, 唔好意思, 成日話放相上黎...現在放la...
同場加映公園的靚靚孔雀男一隻
另請問知道粒士多啤梨點解會有個洞嗎?? 係咪俾人(虫)咬左野?
我一見到就剪左佢同埋左在泥度了...唔知遲d會唔會生得出d梨b出黎呢...

報告...
有青瓜b 4條在發福中
無數咁多粒既哈蜜瓜b在發脹中
一粒青椒b努力中
小棠菜停長, 但有花同做緊種子, 請問d 菜的種子幾時收得? 收得時會轉顏色嗎?

跟住我擒日抽起晒d 綠豆和紅色的豆豆唔要了, 同蚊左d草, 都唔知d野草種子係點飛上去我個菜田度ga! ><
d chilli 發緊芽, 但d根有d紫紫地色...正常嗎??

士多啤梨干葉chair

士多啤梨干葉chair

士多啤梨豪華干草床

士多啤梨豪華干草床

室內植物-5色葉, 唔知叫咩名 :p

室內植物-5色葉, 唔知叫咩名 :p
bak choi.jpg
rock melon.jpg

剛剛開始時的菜田, 11月26號

剛剛開始時的菜田, 11月26號

今天的田...

今天的田...
hold stb.jpg
回復

花園仔 發表於 2008-12-21 20:49:20 |顯示全部樓層
樓主好!
請問你係唔係體柏斯亞? 又熱又有孔雀四圍走!
回復

happyssunny 發表於 2009-1-10 10:45:19 |顯示全部樓層
花園仔你好,
我是住在黃金海岸的, 柏斯多冬天比夏天多一點點好似...
qld-gold coast, 是只有3個月冬天, 日日都好熱...
想請問花園仔老師求教...
我d melon無啦啦生病, 仲係病得好勁果隻...
好似叫- 白粉病, 好多白色點點在葉面和葉底, 唔理佢d葉幾日後會變黃then死, 噴完醋水, d 葉無晒白點, 但會乾晒"拿埋一住", 2week後都係黃晒要剪, 噴大蒜液, 第日又有返白點, 我在這邊見有咩fungus fighter, 我現在試緊...好似work work 地...不過佢個盒話2week先好噴一次...我會試3日一次...因d 白點係少左, 但都仲在呢...
事發是上星期好好天的, 有一日在菜田度無啦啦生左3粒菇, 我"蚊"左佢之後, 2天連續落一整天雨, 到天晴我去探下菜田時, 就突然間有30-50塊 南瓜,哈蜜瓜和青瓜葉都中晒白點, 我噴完大蒜液之後再加 fungus fighter, 現在太熱, 我晚一點無咁晒會take picture 同大家share下...

and gold coast- southport 有個公園住左好多孔雀, 昨日剛去餵完, 我估最少有20隻吧, 是在公園4圍走的, 仲有好多鴨, "我", 水雞, 一隻火雞, 同好多海鷗和白鴿, 仲有好多唔知咩名的雀雀.
呀, 昨天去餵時見有鴨 bb, 我睇下過2日再去take下 pic 同大家share下...嘻...希望唔介意我在這share 公園雀雀...
回復

小寶 發表於 2009-1-10 11:52:50 |顯示全部樓層
好呀!我鐘意睇雀仔~
你果邊多雨,所以病菌都會多左.係煩D囉
白粉病除左噴野之外我會摘走,無辦法,佢地傳染得好快,要同佢地鬥快囉~
回復

happyssunny 發表於 2009-1-10 12:06:51 |顯示全部樓層

RE: sunny的菜田-生病了-白粉病和蚊滋仔

sunny家中室內的5色葉(唔知咩名r) 上星期無啦啦勁多蚊滋仔在泥中開party, 仲越攪越大, 在屋度四圍飛, 追住我個頭同面飛黎飛去叫我同佢玩, 好鬼煩!! 我開頭就放洗潔精水在植物邊, 都收左好多隻蚊仔, 但太多了, 要整走佢地, 唯有行動升級->切粒蒜頭在泥, 過左一晚, 再睇睇有一半朋友去左另一盆室內植物度, 咁我噴蒜頭水, 佢地唔高興, 跟住在屋內亂飛, 極度煩人, 第日再升級, chilli水, 噴完幾分鐘我想行埋去睇下有無用...行得埋去但開唔到眼, d chilli 水太勁了...心想你地仲唔死! 第日再睇, 已少左80%蚊仔, 但都仲有... ><
今日再睇, 蚊仔在d 蒜頭同chilli上面行黎行去... =_=, 剛剛再噴chilli水... 但都比第一天好, 現在已少了90%, 我會再留意多d佢地的行動!!
請問有無人知點做, 同可以防止再發生...?

另我的菜田生病了...
好多白點葉, 剛剛take picture, 昨天用了fungus fighter(叫ff吧), ff 是d sky blue色的粉碎, 加水噴, 所以d picture 可以睇到d 白點點有些藍藍地色...
今日再發現新的發病區域... 在士多啤梨後面的哈蜜瓜葉, 超多白點...
ff 的說明話2week 噴一次...
我過3天再睇, 仲布白點, 我想我會1week噴一次...
晚d無咁熱要去噴新的病發區...
d 白點真係會傳染... 由南瓜 -> 哈蜜瓜-> 青瓜, 哈蜜瓜同zucchini 太近, zucchini都有白點了...
但昨日超勁大風, 吹斷了幾片zucchini的葉...也好...斷的都是開始生白點的葉...有無人求求我... ><
ff back.jpg
回復

happyssunny 發表於 2009-1-10 12:15:18 |顯示全部樓層
請問小寶 , 剪葉係咪由主莖剪起好d...定剪左d葉就算?
我有d 植物得唔夠5塊葉, 有2塊中左白點...
我驚剪完佢都會好快玩完... 我過幾天會再上黎報告一下d ff 有無用...
回復

小寶 發表於 2009-1-10 13:00:54 |顯示全部樓層
若美觀梗係剪埋果支"棍"啦
咁細棵得5片葉就中左招, 可能醫番好都變得弱bor
苗苗細,最好搵d網仔遮一遮, 等草猛先生無 得開餐
回復

sandylam 發表於 2009-1-10 13:24:07 |顯示全部樓層
小寶,小香瓜既黃片有幾塊有一撻撻黄色,係咪感染左菌菌?
回復

sandylam 發表於 2009-1-10 13:25:14 |顯示全部樓層
25# happyssunny

蘿白好似唔得移苗架啵.
你用杯仔黎種??
回復

happyssunny 發表於 2009-1-13 09:48:34 |顯示全部樓層
小寶 :
明白... 是啊...有d出唔夠4塊葉添...我都剪左佢...現在都生返...好細棵, 又無咩葉,但佢又識開花...很lucky... 我做好左d 雀仔相啦, 會update, 希望你有入黎睇啦!

sandylam:

係呀...我窮丫ma...用bf  飲完的coffee 杯來發芽, 佢地一出頭過2 日我就幫佢地搬左大屋了, 放心...不過d 蘿白生得好慢... d apple 青瓜同zucchini 都生得好快...

我現在呢...放左死剩2棵的sqush落d 牛奶架入面, 一黎大風吹無咁2 斷, 2黎我在上面加左個防虫網(其實要黎cover 野食用的) 希望草猛先生只識跳, 唔識爬入去開餐啦... =_=
另我在d 植物周圍放晒蝸牛藥...

前日收左個哈蜜瓜, 但個底仲係有d青bb, 放了在kitchen 近window位晒下太陽, 晒左幾日, 黃左d了, 我想過多2日可以食掛...

想請問咁多位...
有人話d 植物生到一定數量的果就會死, 係咪真的...?
比如-有人話, 棵青瓜出產左25條青瓜後就會死/ 無瓜出. 係咪真的呢?

我用緊d ff... d 白點無增加, 但亦無減少, d 葉無黃到, 即係...表示 d ff 有用嗎?
不過今日又新發現了新的白粉病區...再噴ff... 噴到個噴wu 都俾我咁爛埋 ><
好彩我有個氣壓wu...下午無熱時就去噴...
新增公園bb 雀相, 同... 嘻...
回復

happyssunny 發表於 2009-1-13 09:58:13 |顯示全部樓層
昨天去公園 feed bird, 又有新雀 bb 呢!!  
請看圖 "3", 我叫佢做水雞... bf 話佢叫咩water ferla... 唔識串r...
隻bb 好似2隻手指公咁大咋...好得意哦...
"1005653", 除左d "我" 之外...仲有d 野在圖入面, 搵唔搵到係咩同有幾多隻呢??
brown duck.jpg
open P.jpg
pet duck.jpg
wood duck.jpg
回復

ioksw 發表於 2009-1-13 10:39:51 |顯示全部樓層
簡直係夢寐以求嘅生活
回復

BanbieChan 發表於 2009-1-13 11:01:23 |顯示全部樓層
好多雀仔呀
回復

raysit 發表於 2009-1-13 11:04:28 |顯示全部樓層
D鴨BB好cutie
回復

惡姨 發表於 2009-1-13 11:05:46 |顯示全部樓層

家禽嘉年華啊
回復

sammyzoe 發表於 2009-1-13 14:56:04 |顯示全部樓層
見到有咁多動物自己又可種咁多植物真係羨慕死我,
我一直既願望就係退休後係e d地方生活.
回復