Vincentma的無憂地帶

作者: vincentma 發表于 2008-12-7 20:00:50
144500 2729
newbie 發表於 2011-2-21 09:02:03 |顯示全部樓層
vincentma 發表於 2010-12-25 20:08
今日既角堇:

hiiii vincentma .. long long time no chat, all your fa fa more and more prettie ^^
i love this 角堇 so much, especially the yellow one 1st photo, 2nd photo and last photo..
may I have some seeds if u can collect some please .. thanks in advance hehehee ^^
回復

vincentma 發表於 2011-2-22 21:39:02 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-2-21 23:44
百合D相load唔到,答你唔到
角堇開完花之後,個花托會有一粒青豆咁嘅果
個果會裂開3瓣,之後就會彈走架啦 ...

Thanks Billy !
回復

fnv234 發表於 2011-2-22 22:07:00 |顯示全部樓層
第一隻你可以查下重瓣東方百合
第二隻可能係macro polo
回復

花草之家 發表於 2011-2-23 18:41:45 |顯示全部樓層
vincentma,你個天台花園繁花盛開,好靚呀!
回復

mandywowo 發表於 2011-2-23 18:51:32 |顯示全部樓層
d 天竺葵好靚呀, 真係咩色都有呀
回復

vincentma 發表於 2011-2-24 20:30:08 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-2-22 22:07
第一隻你可以查下重瓣東方百合
第二隻可能係macro polo

咦!我都未訂過呢兩隻!咁奇?
回復

vincentma 發表於 2011-2-24 20:33:32 |顯示全部樓層
mandywowo 發表於 2011-2-23 18:51
d 天竺葵好靚呀, 真係咩色都有呀

Thanks Mandywowo,春天真係好,見到佢地都 happy d !
回復

vincentma 發表於 2011-2-27 21:57:50 |顯示全部樓層
去年秋天係英國買既 Tulip,開到靡爛了!
Feb27,2011 (4).JPG
Feb27,2011 (5).JPG

好靚  發表於 2011-3-1 10:24
回復

vincentma 發表於 2011-2-27 22:01:18 |顯示全部樓層
朱頂蘭:今個星期有新款上場:Jewel (白色)及公主 (重瓣)
Feb27,2011 (17).JPG
Feb27,2011 (18).JPG
回復

vincentma 發表於 2011-2-27 22:04:44 |顯示全部樓層
美女瑛,Vincentpa 最喜愛這種小花,所以來季要繼續種!
Feb27,2011 (15).JPG
回復

fnv234 發表於 2011-2-27 23:24:15 |顯示全部樓層
鬱金香真係好靚,可惜花期唔長
美女櫻今年冇種到,下年試下先
回復

vincentma 發表於 2011-2-28 20:31:26 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-2-27 23:24
鬱金香真係好靚,可惜花期唔長
美女櫻今年冇種到,下年試下先

好彩一月果時凍左成個月,鬱金香先開得咁靚!
回復

Aalon 發表於 2011-3-1 09:23:13 |顯示全部樓層
vincentma 發表於 2011-2-27 21:57
去年秋天係英國買既 Tulip,開到靡爛了!

哎呀, 應該早o的影嗎 不過隻色真係好靚
回復

vincentma 發表於 2011-3-6 21:56:53 |顯示全部樓層
格子既垂牛令我一見難忘,不過,我係咁落肥,都做唔到格子咁一個波樣!真係!
Mar06,2011 (8).JPG
回復

caca8j 發表於 2011-3-6 22:26:26 |顯示全部樓層
請問vincentma嘅美女櫻係咪由種子開始,要幾耐開到花,難種嗎?
你個垂牛都有大半個波,唔錯呀!
回復

vincentma 發表於 2011-3-6 21:34:00 |顯示全部樓層
今日天氣好好,不涼又不熱,間中有些陽光,去甚麼遊行?對於香港一些政客,實在非常討厭,實在有些同情財爺!這麼討厭的政治環境,都是看看我的花花世界吧!

Mar06,2011 (2).JPG
Mar06,2011 (4).JPG
Mar06,2011 (5).JPG
Mar06,2011 (6).JPG
Mar06,2011 (9).JPG
Mar06,2011 (10).JPG
Mar06,2011 (11).JPG
Mar06,2011 (14).JPG
Mar06,2011 (15).JPG
Mar06,2011 (18).JPG
Mar06,2011 (19).JPG
Mar06,2011 (22).JPG
Mar06,2011 (23).JPG

評分

查看全部評分

回復

vincentma 發表於 2011-3-7 08:18:10 |顯示全部樓層
caca8j 發表於 2011-3-6 22:26
請問vincentma嘅美女櫻係咪由種子開始,要幾耐開到花,難種嗎?
你個垂牛都有大半個波,唔錯呀! ...

美女櫻係由種子開始,去年秋播,大約9月底10月頭左右,但因為 1月整個月都凍,所以呢個月完全停止生長回暖先至發力!
回復

caca8j 發表於 2011-3-7 19:53:13 |顯示全部樓層
vincentma 發表於 2011-3-7 08:18
美女櫻係由種子開始,去年秋播,大約9月底10月頭左右,但因為 1月整個月都凍,所以呢個月完全停止生長回 ...

呢個美女都幾難服侍喎
凍又唔生熱又死
不過佢真係好可愛
今年一定要種下
回復

花草之家 發表於 2011-3-11 19:11:59 |顯示全部樓層
vincentma 發表於 2011-3-6 21:34
今日天氣好好,不涼又不熱,間中有些陽光,去甚麼遊行?對於香港一些政客,實在非常討厭,實在有些同情財爺 ...

同意 有些政客真的很討厭,還有一些貪得無厭享用著政府的福利的人,將所有自己應負的責任全推向政府,看電視新聞節目,那個被胡椒噴霧噴中的小男孩的母親所說的話,真係火上呀!咁大個人冇腦架。
真係火大左d添,不過真係不吐不快 都係睇返d植物好過,起碼植物唔會好似有d政客咁虛偽
回復

vincentma 發表於 2011-3-14 08:26:35 |顯示全部樓層
花草之家 發表於 2011-3-11 19:11
同意 有些政客真的很討厭,還有一些貪得無厭享用著政府的福利的人,將所有自己應負的責任全推 ...

花草,好同意!搵日我地盡訴心中情,發洩下我地既不滿!
回復