Vincentma的無憂地帶

作者: vincentma 發表于 2008-12-7 20:00:50
145056 2729
spinnet 發表於 2010-7-10 07:47:46 |顯示全部樓層
呢兩個星期好懶,影左 D花花相都無 post 上黎,而家一次過抄埋一碟!
vincentma 發表於 2010-7-4 18:29

好靚呀....add14icon 中間開好多粉紅花仔係咩花嚟? 好得呀.
回復

fnv234 發表於 2011-2-21 23:44:20 |顯示全部樓層
百合D相load唔到,答你唔到
角堇開完花之後,個花托會有一粒青豆咁嘅果
個果會裂開3瓣,之後就會彈走架啦
newbie:我好似有少少角堇種子剩,不過要搵下先
回復

vincentma 發表於 2010-8-1 17:20:34 |顯示全部樓層
夏日的太陽很毒,令園藝不再是享受的節目,可幸剛剛做好既魚池假山填補了這陣子的空閒!甚麼都不做,只在池邊聽水聲、看看金魚游來游去!欣賞龜仔在 flat form享受夏日微風,都係一樂也!
July22,10 (4).jpg
Aug 01,10 (2).jpg
Aug 01,10 (1).jpg
回復

vincentma 發表於 2010-8-1 17:22:12 |顯示全部樓層
不過,仍有夏花不怕狠毒的太陽,都開得很燦爛:包括太陽菊、太陽花、甚至月季!
July 27,10 (3).jpg
July22,10 (7).jpg
July22,10 (9).jpg
July22,10 (13).jpg
July22,10 (15).jpg
July 18,10.jpg
July 25,10 (1).jpg
July 27,10.jpg
July 27,10 (1).jpg
July 27,10 (2).jpg

評分

查看全部評分

回復

cherrylwy 發表於 2010-8-2 02:28:50 |顯示全部樓層
你個假山真係好靚呀﹗龜仔又得意又寫意﹗
回復

vincentma 發表於 2010-8-2 13:54:42 |顯示全部樓層
你個假山真係好靚呀﹗龜仔又得意又寫意﹗
cherrylwy 發表於 2010-8-2 02:28

多謝欣賞!
回復

格子 發表於 2010-8-2 13:57:47 |顯示全部樓層
v媽  魚池水裡再種d水種植物仲正
回復

vincentma 發表於 2010-8-2 20:13:00 |顯示全部樓層
v媽  魚池水裡再種d水種植物仲正
格子 發表於 2010-8-2 13:57

格子,多謝提點!逐步黎,要問 Vincentpa首肯先得!
回復

Dennis 發表於 2010-8-3 00:25:51 |顯示全部樓層
V媽, 個水池加返條皮爬好D喎~
回復

vincentma 發表於 2010-8-3 08:18:56 |顯示全部樓層
V媽, 個水池加返條皮爬好D喎~
Dennis 發表於 2010-8-3 00:25

條皮爬 ??
回復

Jesation 發表於 2010-8-3 09:21:43 |顯示全部樓層
我諗佢話琵琶清道夫,但唔好啦,養到鬼咁大條,佢o地好樣衰。

btw,金魚其實曬唔曬得呢?
回復

花草之家 發表於 2010-8-3 12:13:09 |顯示全部樓層
V媽ge月季花仲開得咁靚,我d月季夏天開出ge花實在太難睇,所以將d花LUM剪晒,留返d能量到秋天
回復

vincentma 發表於 2010-8-3 20:18:07 |顯示全部樓層
我諗佢話琵琶清道夫,但唔好啦,養到鬼咁大條,佢o地好樣衰。

btw,金魚其實曬唔曬得呢? ...
Jesation 發表於 2010-8-3 09:21

Jess, 多謝提點! 我果魚池上面有個 roof,所以唔會直晒架!仲有個假山下面有好多位俾 D 魚 "呢"埋,O.K.架!同一個位置我養左 10年金魚,不過係用唔要既浴缸養 (真見笑!) 最近先至換左魚池咋!
回復

vincentma 發表於 2010-8-3 20:23:26 |顯示全部樓層
V媽ge月季花仲開得咁靚,我d月季夏天開出ge花實在太難睇,所以將d花LUM剪晒,留返d能量到秋天 ...
花草之家 發表於 2010-8-3 12:13

花草,撞彩咋!我本來有一個位置放月季,不過 full 晒,多左一盆出黎,所以放左另一個位置,果個位置太陽中午直晒唔到,反而呢盆開 D 花仲可以!
回復

vincentma 發表於 2010-8-9 20:48:11 |顯示全部樓層
其實而家咁熱,應該要 cut 左月季 D 花 Lum,等佢留返 D 能量秋天再黎過!不過有 D 花 lum 都好大,開得既花又可以,所以都未捨得剪左佢!
Aug 08,10 (3).jpg
回復

vincentma 發表於 2010-8-9 20:50:40 |顯示全部樓層
呢個換錦花一支竹咁!不過 D 花都幾靚!
Aug 08,10 (1).jpg
Aug 08,10 (2).jpg

評分

查看全部評分

回復

fnv234 發表於 2010-8-9 20:53:26 |顯示全部樓層
呢個換錦花一支竹咁!不過 D 花都幾靚!
vincentma 發表於 2010-8-9 20:50

呢個喺台灣叫紅藍石蒜/馬祖石蒜
你喺邊度買架?
回復

vincentma 發表於 2010-8-9 21:01:13 |顯示全部樓層
呢個喺台灣叫紅藍石蒜/馬祖石蒜
你喺邊度買架?
fnv234 發表於 2010-8-9 20:53

團購架!大陸叫換錦花,原來同台灣唔同叫法。我都唔知邊度黎 格子攪掂!
回復

Jesation 發表於 2010-8-10 10:14:22 |顯示全部樓層
其實而家咁熱,應該要 cut 左月季 D 花 Lum,等佢留返 D 能量秋天再黎過!不過有 D 花 lum 都好大,開得既 ...
vincentma 發表於 2010-8-9 20:48

係?等我仲由棵藤月開爆佢tim,都開咗一百幾十朵細細o既,睇怕而家剪嚟都冇用。
回復

vincentma 發表於 2010-8-10 20:54:44 |顯示全部樓層
係?等我仲由棵藤月開爆佢tim,都開咗一百幾十朵細細o既,睇怕而家剪嚟都冇用。 ...
Jesation 發表於 2010-8-10 10:14

藤月要問格子、花草、88佢地,佢地有經驗 D ,我無種藤月
回復