請教品種名稱

作者: cycheunghk 發表于 2008-12-2 10:30:14
6245 55
如題, 花墟買的, "埋彌睇埋彌揀50文咋" , 見咁平, 買左佢, 老闆話唔知咩花, 吹漲.
bennyccm626 發表於 2008-12-2 10:35:20 |顯示全部樓層
未開....唔知!
回復

Exodus 發表於 2008-12-2 10:35:47 |顯示全部樓層
佢都唔知係乜咁你係咪未種過蘭花未睇過蘭花網......??

呢d 交配野無人答到你
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-2 11:06:25 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-2 10:35 AM 發表
佢都唔知係乜咁你係咪未種過蘭花未睇過蘭花網......??

呢d 交配野無人答到你

回復

cycheunghk 發表於 2008-12-2 11:07:29 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-12-2 10:35 AM 發表
未開....唔知!

開左話比我知得唔得?
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-2 13:02:50 |顯示全部樓層
原帖由 cycheunghk 於 2008-12-2 11:07 發表

開左話比我知得唔得?

好似上面位朋友話
雜交未必有登錄
如果有係英國登錄過 , 至會有名呀
而家衹知係加多利雜交囉...好種!

回復

cycheunghk 發表於 2008-12-2 13:23:40 |顯示全部樓層
兮~
orchid個中文字我寫到歪歪斜斜,
但係都好過洋蘭個英文字成日串錯!
唔知有無中文蘭花學名登記處呢, 有就我盆雜種仔可以有名囉.
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-2 13:30:34 |顯示全部樓層
http://www.orchid.url.tw/
http://www.cattleya.idv.tw/modules/myalbum/index.php
可以係以上網址查下
有D有中文名
中文蘭花學名登記處 , 冇 .
就算有 , 都唔夠统 一 .
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-2 14:22:36 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-12-2 01:30 PM 發表
http://www.orchid.url.tw/
http://www.cattleya.idv.tw/modules/myalbum/index.php
可以係以上網址查下
有D有中文名
中文蘭花學名登記處 , 冇 .
就算有 , 都唔夠统 一 .

香港, 台灣, 澳門同埋大陸四地有能力共同開個主持機構,
統一正名蘭花中文名稱.
回復

Exodus 發表於 2008-12-2 18:52:50 |顯示全部樓層
原帖由 cycheunghk 於 2008-12-2 14:22 發表

香港, 台灣, 澳門同埋大陸四地有能力共同開個主持機構,
統一正名蘭花中文名稱.

拉丁學名二元命名法既出現就係為左統一全世界對該物種既稱呼
咁做咪回歸原始多此一舉?

況且研究過下拉丁文都知入面仲有希臘文乜文物文
好簡單既例子Phal. speciosa, Phal. bellina, Phal. pulchra, Dor. pulcherrima的種名全部都係解靚, 美麗
莫非要叫美花蝴蝶蘭, 美麗蝴蝶蘭, 豔麗蝴蝶蘭如此無聊乎?
stop it plz.
回復

avery 發表於 2008-12-2 20:51:22 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-2 18:52 發表
好簡單既例子Phal. speciosa, Phal. bellina, Phal. pulchra, Dor. pulcherrima的種名全部都係解靚, 美麗
莫非要叫美花蝴蝶蘭, 美麗蝴蝶蘭, 豔麗蝴蝶蘭如此無聊乎?

應棍 ~
回復

avery 發表於 2008-12-2 20:53:55 |顯示全部樓層
原帖由 cycheunghk 於 2008-12-2 10:30 發表
如題, 花墟買的, "埋彌睇埋彌揀50文咋" , 見咁平, 買左佢, 老闆話唔知咩花, 吹漲.

$ 50 咁平仲要有名 ??

明知冇名又買, 又要响度話吹漲 .................

綠花紅心掛 ~
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-2 23:33:05 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-2 06:52 PM 發表

好簡單既例子Phal. speciosa, Phal. bellina, Phal. pulchra, Dor. pulcherri ...

你列出翻譯了的中文名稱很好, 也優雅, 身為炎黃子孫, 應對中文有信心, 勿妄自菲薄.
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-2 23:38:17 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-12-2 08:53 PM 發表

$ 50 咁平仲要有名 ??

明知冇名又買, 又要响度話吹漲 .................

綠花紅心掛 ~

老闆, 唔係偷, 唔係搶, 真金白銀買, 問問都得嗟, 消費者權益嘛.
回復

Exodus 發表於 2008-12-2 23:50:25 |顯示全部樓層
原帖由 cycheunghk 於 2008-12-2 23:33 發表

你列出翻譯了的中文名稱很好, 也優雅, 身為炎黃子孫, 應對中文有信心, 勿妄自菲薄.

我認為只要對各品種及特徵稍為沒有認識都會做成溝通上嚴重混亂,
何況於蘭科植物的世界有無數學名跟人名有關,甚至意義以上述大量重覆之例亦不為少(蝴蝶蘭屬還好只有70種),

同時身為地球國公民,應避免重蹈國人弊端「自大」,減少社會混亂並於國際間提升國人地位,此乃非崇洋,勿本末倒置。
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-3 00:04:42 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-2 06:52 PM 發表

好簡單既例子Phal. speciosa, Phal. bellina, Phal. pulchra, Dor. pulcherri ...

拉丁學名二元命名法? 師傅你唔好嚇我喇. 中文方塊字用上兩個位元組, 佔盡優勢,
家陣只用一位元組的西方文字已不足應用, 字字水蛇春般長, 網際網路通訊協定地址也不足應用,
若不改革, 將被淘汰!
回復

avery 發表於 2008-12-3 00:14:28 |顯示全部樓層
Alvin 你打字快, 同個對 botany 一支半解, 但對辯論好有興趣既慢慢玩, 我費事徙口水 ~
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-3 00:22:21 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-12-3 12:14 AM 發表
Alvin 你打字快, 同個對 botany 一支半解, 但對辯論好有興趣既慢慢玩, 我費事徙口水 ~

多謝你浪費了時間指導, 請便, 慢走.
回復

cycheunghk 發表於 2008-12-3 00:31:14 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-12-2 11:50 PM 發表

我認為只要對各品種及特徵稍為沒有認識都會做成溝通上嚴重混亂,
何況於蘭科植物的世界有無數學名跟人名有關,甚至意義以上述大量重覆之例亦不為少(蝴蝶蘭屬還好只有70種),

同時身為地球國公民,應避免重蹈國人弊端「自大 ...

你說過蘭科植物的世界有無數學名跟人名有關, 又謂當中有拉丁文都知入面仲有希臘文乜文物文,
但請問, 為何不能有中文?
回復

Exodus 發表於 2008-12-3 00:46:25 |顯示全部樓層
原帖由 cycheunghk 於 2008-12-3 00:04 發表

拉丁學名二元命名法? 師傅你唔好嚇我喇. 中文方塊字用上兩個位元組, 佔盡優勢,
家陣只用一位元組的西方文字已不足應用, 字字水蛇春般長, 網際網路通訊協定地址也不足應用,
若不改革, 將被淘汰! ...

師傅地球非漢字文化圈,此詞只限中港澳台日韓星馬
況且一個屬擁有上千種既石斛有三分一左右品種有一堆約定俗成學名經已非常利害,

看來閣下對文字本身根本沒啥研究。
漢字的優點是字義密度高,即使單字亦有其意因此才有中華上下五千年無斷傳承,
但常用漢字只有3000字左右,各有其義下要讓同屬植物作出意近又不同名字需徵用大量古字怪字;
例如俯莖胼胝蘭 Phalaenopsis braceana,這裡我至少不懂兩個字。

文字乃人文溝通工具,即使不同言語亦各位其所。
拉丁字母系統方便之處在於字符少,記錄變種、亞種及園藝變種於同一屬下一目了然,
並且世界通行。

字字水蛇春老蓮咁長我又鮮有背錯之誤,
這是人的問題。
回復

123下一頁