請問可以入泥未呢?

作者: rosekarming 發表于 2008-11-30 00:14:34
2775 45
在10月23日浸珠石到現在出了2(大的, 圖中明顯的)~3粒葉芽了, 現在的size好唔好入泥先呢? 定還是要再等佢大d好呀? 唔該大家比d意見, 謝謝

maywong918 發表於 2008-11-30 00:17:07 |顯示全部樓層
個人覺得可以入泥,記得入返溫室~
回復

rosekarming 發表於 2008-11-30 00:19:59 |顯示全部樓層
唔該你 , 重想問埋你到底234同A85係咪大家都叫做Ness's Crinkle Blue架 ?
回復

maywong918 發表於 2008-11-30 00:25:06 |顯示全部樓層
我見圖鑑係甘囉~
回復

rosekarming 發表於 2008-11-30 00:35:56 |顯示全部樓層
用泥冚住粒芽定係要好小心咁放d芽仔係泥面好d呢
回復

kobyip 發表於 2008-11-30 00:53:56 |顯示全部樓層
我自己會為求隱陣起見...多數會由得佢地迫迫地一齊大 ...等到D芽仔大到有4-5粒葉... 先take佢出黎分盆跟住入溫室再生根
回復

rosekarming 發表於 2008-11-30 01:18:59 |顯示全部樓層

回復 6# kobyip 的帖子

你既意思即係暫不入泥, 再等多4-5粒葉?
回復

maywong918 發表於 2008-11-30 01:33:13 |顯示全部樓層
珠石就穩陣D~入泥就快D~
嘻.................真係要你自己決定喇~
回復

haren 發表於 2008-11-30 12:46:16 |顯示全部樓層
maymay好有經驗
回復

kobyip 發表於 2008-12-1 09:37:36 |顯示全部樓層

回復 7# rosekarming 的帖子

哈哈...我唔係高手黎...
佢地咁細..我多數唔會搞佢地...因為我粗手粗腳...好容易比我整Q屎    所以我自己會等佢地大D先整佢地

不過上面都有高手講左...話入泥會大得快D喎..
你自己決定啦~
加油呀
回復

maywong918 發表於 2008-12-1 10:43:30 |顯示全部樓層
我唔係高手,我都係睇同聽D高手講既咋~
我自己就兩樣都試過囉~如果你無咩信心既咪由佢響珠石度大D(每株4塊葉以上~)先分苗同入泥囉~
回復

孖吉 發表於 2008-12-1 10:55:39 |顯示全部樓層
連着母葉會大得快 d ,到有四塊葉以上方可以切出來
如果切出來後要放入保濕箱直至有足夠根,否則很易乾死add14icon

另外,大家初初插葉都會好心急,但千萬不要經常拉母葉出來,不小心弄斷根雖不致於會整死母葉,但也會影響進度。
回復

rosekarming 發表於 2008-12-1 14:26:19 |顯示全部樓層
多謝各位回覆
咁切出來一粒連着母葉入泥, 另外三粒切左出來係咪都係入泥呀?  我都好驚整親佢哋呀, 唔知點解我每次拿起佢哋隻手都好震重出晒汗咁

回復

kobyip 發表於 2008-12-1 15:18:06 |顯示全部樓層

回復 13# rosekarming 的帖子

喂喂喂.....
係我會錯你意...定係你會錯人地意思呢??

高手們好似唔係叫你家下同佢開刀喎
你將佢地切左拿??
回復

rosekarming 發表於 2008-12-1 15:26:41 |顯示全部樓層

回復 14# kobyip 的帖子

唔洗驚, 我會聽你哋講等4-5粒葉芽先呀麻

咁到底另外三粒切左出來係咪都係入泥呀?
回復

kobyip 發表於 2008-12-1 15:33:05 |顯示全部樓層

回復 15# rosekarming 的帖子

佢地會大架....
等埋佢地大左每一組都有4-5粒葉仔先切啦...
切左你可以選入泥或入珠石緊佢地出根, 但到時入泥or入珠石後都要入温室!!
回復

rosekarming 發表於 2008-12-1 15:58:07 |顯示全部樓層
原帖由 kobyip 於 2008-12-1 15:33 發表
佢地會大架....
等埋佢地大左每一組都有4-5粒葉仔先切啦...
切左你可以選入泥或入珠石緊佢地出根, 但到時入泥or入珠石後都要入温室!!

艾乜我又唔明勒~~你既意思係咪依家呢幾粒葉芽大左之係變成葉仔, 跟住又要等呢D葉仔每塊出幾粒葉芽先分呀?
回復

cotychan 發表於 2008-12-1 16:04:55 |顯示全部樓層
原帖由 rosekarming 於 2008-12-1 15:58 發表

艾乜我又唔明勒~~你既意思係咪依家呢幾粒葉芽大左之係變成葉仔, 跟住又要等呢D葉仔每塊出幾粒葉芽先分呀?

意思係等佢每組啲葉仔都有四、五塊大先分開佢地,啲葉你連住母葉只會出一組根,咁姐係只會有一組分到根,其他既就要入泥或者珠石等出根.
回復

rosekarming 發表於 2008-12-1 16:07:56 |顯示全部樓層
定係話等呢塊大葉既芽仔再大d同埋出多2粒芽仔先?
回復

rosekarming 發表於 2008-12-1 16:11:15 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D2
係咪要等圖2的第2幅圖有果d葉仔咁大先take出來分左佢哋入泥呀?
回復

123下一頁