朱朱 -28.3.2009更新

作者: 蘑菇 發表于 2008-11-27 22:46:17
11585 83
黃臉婆 發表於 2008-12-3 10:21:39 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-12-3 10:10 發表

哎呀~放咗出露台添,今晚收番入屋先。多謝你咁熱心呀~79396

哈哈,唔使客氣
我地係球根呢個毒海浮沉,緊係要互相幫助架啦!
回復

bonboncat 發表於 2008-12-3 13:07:39 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-12-3 00:01 發表
仲有新種的風雨蘭 (bonboncat分享的!謝謝)

使唔使剪晒d葉先架??

洋水仙

比比分享的鈴蘭
(俾泥埋咗,未出芽)

唔洗剪葉嫁, D葉好快就會企起身嫁喇!
回復

蘑菇 發表於 2008-12-3 13:48:09 |顯示全部樓層
原帖由 bonboncat 於 2008-12-3 13:07 發表

唔洗剪葉嫁, D葉好快就會企起身嫁喇!

哦~知道!! 唔該晒~
你隻meow好得意呀 milktea20(1007).gif ,好似老虎
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-3 16:13:36 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-12-3 13:48 發表

哦~知道!! 唔該晒~
你隻meow好得意呀79455,好似老虎

您隻猫夠得意落,成隻加菲猫咁!
回復

蘑菇 發表於 2008-12-3 17:01:39 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-12-3 16:13 發表

您隻猫夠得意落,成隻加菲猫咁!

佢係阿扁,得閑黎賞貓吖~ miniworld20(12).gif
http://hkplants.com/home/space.php?uid=2339&do=album&id=231
回復

蘑菇 發表於 2008-12-5 14:14:39 |顯示全部樓層
上網睇咗好多朱朱嘅資料,唔係全部品種都可以自花授粉,加菲太太而家開咗花,唔知可唔可以自花授粉呢??? 150.gif 如果可以,就可以大量放毒喇... 嘿嘿嘿... 197.gif
回復

fnv234 發表於 2008-12-5 14:17:04 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-12-5 14:14 發表
上網睇咗好多朱朱嘅資料,唔係全部品種都可以自花授粉,加菲太太而家開咗花,唔知可唔可以自花授粉呢???79886如果可以,就可以大量放毒喇... 嘿嘿嘿...79887 ...

好似冇見過呢種結果喎
回復

蘑菇 發表於 2008-12-29 18:46:17 |顯示全部樓層

RE: 初種球根-更新29.12.08

好耐冇update,有花開咗喇~

起繽繽買果陣話係深到好似黑嘅紅色,點知....

cut咗出黎,用汽水樽插起,都幾靚吖~

仲有一枝開緊,未cut出黎 (左)加菲太太開完花,而家飬命中(左二),淺紅朱頂蘭(右二),比比送的較剪蘭,仲未有lum(右)

鬱金香,生長緩慢

bonboncat的風雨蘭,繼續努力,不過有一por不知明物體生咗出黎,仲鬼死咁大por

洋水仙,生長越慢,差d以為已死~
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-29 22:29:58 |顯示全部樓層
花花好靚丫

仲有架

你買咗好多架
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-30 08:57:17 |顯示全部樓層
紅色個棵,都幾靚丫,係唔係中小型架?
紅色同淺紅的,有無名架?
回復

蘑菇 發表於 2008-12-30 12:04:49 |顯示全部樓層
紅色個棵,都幾靚丫,係唔係中小型架?
紅色同淺紅的,有無名架?
黃臉婆 發表於 2008-12-30 08:57

其實我都唔識... 紅色個棵,佢同之前開嘅加菲太太一樣size,係咪即係中小型?? 我起繽繽買果陣問過d店員,淨係話係深紅色,又話唔知係咩名,所以而家都未知貴姓名。
另淺紅的是右上角果種... 即係咩呀???

amaryllis 5.jpg
回復

蘑菇 發表於 2008-12-30 12:10:38 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(10).gif花花好靚丫

仲有架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(31).gif

你買咗好多架http://shiehcho22.myweb.hinet.n ...
BanbieChan 發表於 2008-12-29 22:29

多謝賞花,係呀! 之前起網上買咗一d朱頂n風雨蘭,但啱啱落左泥,個樣仲係好衰,死吓死吓咁,等遲d生猛番先post上黎睇吖~

收貨開箱的情形可以去睇睇吖~

http://www.hkplants.com/home/space.php?uid=2339&do=album&id=310
回復

pauline 發表於 2008-12-30 12:46:53 |顯示全部樓層
都好大箱啊!!!
點解要cut左支花出來呢?
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-30 14:49:01 |顯示全部樓層
同加菲太太一樣size,咪即係中小型囉!
深紅色+中小型 。。。可能係 Red Lion 喎,嘜個盒無寫咩?
呵呵!磨菇,您毒癮都好深喎。買咁大箱野。
回復

蘑菇 發表於 2008-12-30 15:19:57 |顯示全部樓層
都好大箱啊!!!
pauline 發表於 2008-12-30 12:46

同加菲太太一樣size,咪即係中小型囉!
深紅色+中小型 。。。可能係 Red Lion 喎,嘜個盒無寫咩?
呵呵!磨菇,您毒癮都好深喎。買咁大箱野。
黃臉婆 發表於 2008-12-30 14:49

個箱就大,其實d球根都唔夠個箱嘅 1/ 3,其餘的全都是報紙黎架~ 145.gif

我中毒真係好深…..  而家除咗盆蔥之外 (都係球根類) 其他農作物都冇種喇…..唯有等冬天過咗冇咁多球仔種,個病情會好d啦~ wph(103).gif
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-30 15:45:59 |顯示全部樓層
快D講,您買咗D嘜!
回復

蘑菇 發表於 2008-12-30 16:21:54 |顯示全部樓層
快D講,您買咗D嘜!
黃臉婆 發表於 2008-12-30 15:45

er.. er… 冇嘜….冇嘜特別嘅…. D cheap 野黎之麻 173.gif

其實我買咗 (全部球根)….
火球花 Haemanthus multiflorus
朱頂蘭 (洋紅) Hippeastrum hybridum
朱頂蘭 (珊瑚紅) Hippeastrum hybridum
朱頂蘭 (粉白朱頂紅) x 3 Hippeastrum vittatum
朱頂蘭 (玫瑰紅)Hippeastrum hybridum
朱頂蘭 (女王)Hippeastrum reginae
白色風雨蘭 x 20 Zephyranthes carinata
細花粉紅風雨蘭 x 20 Zephyranthes rosea
大花粉紅風雨蘭 x 20 Zephyranthes carinata
黃色風雨蘭 x 20 Zephyranthes citrina

另外仲有d附送嘅球根類種子囖….. 199.gif
回復

蘑菇 發表於 2008-12-30 16:24:00 |顯示全部樓層
pauline 發表於 2008-12-30 12:46

因為仲有一枝出緊黎,又唔使消耗咁多飬份囖~ miniworld20(12).gif
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-30 16:43:40 |顯示全部樓層
嘩!嘩!嘩!嘩!咁多。。。。。。。
一夜之間,磨菇。。。。。您已成為超級磨菇大戶了!恭喜!
夠唔夠位放丫?我屋企仲有位喎!嘻嘻。
回復

蘑菇 發表於 2008-12-30 17:08:24 |顯示全部樓層
嘩!嘩!嘩!嘩!咁多。。。。。。。
一夜之間,磨菇。。。。。您已成為超級磨菇大戶了!恭喜!
夠唔夠位放丫?我屋企仲有位喎!嘻嘻。
黃臉婆 發表於 2008-12-30 16:43

邊係喎~ 166.gif 都唔夠你十份一~我仲起團購到order咗d添呀,真係唔夠位放喇,冇位"浪"衫喇~ 162.gif
回復