特別品種~Phal.tetraspis 'C1'~加貼C1的故事~

作者: 方人也 發表于 2007-6-22 00:34:33
25140 125
SKO 發表於 2007-8-22 08:15:10 |顯示全部樓層
原帖由 Manto 於 2007-8-21 22:15 發表
你點知咖! 如果真係有 Phal.tetraspis 'C1' 分生苗D小苗賣就好啦! 但係方人也都要記住答我 #105 D問題呀!

我有棵,用好多誠意(金),一K以上。所以咪問佢同另一種的分別,佢未覆可能又病。
回復

T_T 發表於 2007-8-22 12:03:00 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-8-21 22:20 發表

你咪以為方人也果D係人地响元朗垃圾街賣,  ~ 呢D正貨成 K 一棵架 ~

之前係元朗蘭X軒買過苗.請問有冇問題家?
回復

Manto 發表於 2007-8-22 14:20:40 |顯示全部樓層

回復 #112 SKO 的帖子

你有所不知啦! 方人也個蘭園街外條露天電話線唔知燒左定斷左,但係又斷唔哂,所以啲訊號時有時冇,暫時回應唔倒啦!
回復

Manto 發表於 2007-8-22 14:22:55 |顯示全部樓層

回復 #113 T_T 的帖子

元朗蘭X軒門市部由於租約期滿已暫時休業, 至於你話有冇問題,就唔明啦!
回復

T_T 發表於 2007-8-23 14:43:37 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-8-22 22:23 發表

蘭X之軒 咪即係 ... 方 ... 囉 ...

係佢賣出黎就應該冇問題啩, 佢自己都有開過

哦..原來佢就係......
咁PM佢咪可以買花囉....正...
回復

SKO 發表於 2007-8-23 17:07:07 |顯示全部樓層
原帖由 T_T 於 2007-8-23 14:43 發表

哦..原來佢就係......
咁PM佢咪可以買花囉....正...

係呀!唔洗係度問啦,PM俾佢就得,大量瓶苗供應,都幾對板。
我就比較少玩瓶苗,變化不大。
回復

tom2tong 發表於 2007-8-23 20:45:51 |顯示全部樓層
嘻嘻、密碼破解了!原來是....方+人+也=施
回復

Exodus 發表於 2007-8-23 22:15:29 |顯示全部樓層
原帖由 tom2tong 於 2007-8-23 20:45 發表
嘻嘻、密碼破解了!原來是....方+人+也=施

...................=,=

我早就厭倦左討論呢棵花
同埋唔好話咩討唔討論人既問題
而係人地亂講呢棵花令我有必要提出修正
雖然佢鍾意點講我都奈唔何佢把口

已經無乜氣講呢棵花
不過總之, 係無咩人知道佢既存在時我早就好想擁有佢
而咁都竟然俾人話我發up風既我無真係說話好講

btw, tetraspis = speciosa?依然係一個好值得深究既問題
而家個個都拖得就拖, 完全無classification既標準
令tetrapis由一個變種變左做一個原生種既level...

真係唔知幾時到全綠既tetraspis搞到周街都係?.....
回復

Manto 發表於 2007-8-23 23:03:05 |顯示全部樓層

回復 #120 Jumpluff 的帖子

講真我徐咗 Phal.tetraspis 'C1' 之外,就從未見過一棵可以開出唔同顏色花瓣的蝴蝶蘭啦! 所以我對 Phal.tetraspis 'C1' 好有興趣!
回復

SKO 發表於 2007-8-23 23:06:53 |顯示全部樓層

回復 #120 Jumpluff 的帖子

其實我除係度問之外,我都有在其他網站搵資料,都係無定案。就算係變種都唔會只有三棵,呢個笑話聽都覺得好笑,都好佩服佢的氣,更加佩服佢信徒,更更加佩服佢抄你的(塔內的文章)當自己!服!服!服!

回復

Exodus 發表於 2007-8-23 23:41:48 |顯示全部樓層
有咩??邊度???
我既權都侵?

btw呢棵花既山採都出現左
仲邊度何來得三棵, 唔好搞笑喇
成日都copy, 見到violacea var. sumatrana就覺得煩,
係violacea from Sumatra呀=,=.....
我諗連micholitzii既原身係咩都唔知..仲係度扮乜野@@

仲有小心speciosa "Orchidglade"呢個個體~其實係pulchra

回復

Exodus 發表於 2007-8-24 01:48:50 |顯示全部樓層
加多句~
我其實唔係非常鍾意C1
我會揀追求R&W多D~~點都靚過C1^^
不過R&W既入手難度真係好難...要等等等@@

佢所講既野如果係幾年前都話叫講得通
依家講, 真係好想死
回復

tom2tong 發表於 2007-8-24 18:49:56 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2007-8-24 01:48 發表
加多句~
我其實唔係非常鍾意C1
我會揀追求R&W多D~~點都靚過C1^^
不過R&W既入手難度真係好難...要等等等@@

佢所講既野如果係幾年前都話叫講得通
依家講, 真係好想死 ...

我都係等C1多些價大眾化先借買棵種種!
回復

方人也 發表於 2007-8-26 12:10:24 |顯示全部樓層
終於可以上網了
回復

方人也 發表於 2007-8-26 12:13:22 |顯示全部樓層

回復 #125 tom2tong 的帖子

咁你唔駛等好耐了~好快有啦..不過唔係我
回復

方人也 發表於 2007-8-26 12:19:22 |顯示全部樓層
Phal.tetraspis’C1’的故事
大約在1997年的時候,於印度力高巴群島(Nicobar Island)發現了一株花色非常特別的Phal.tetraspis,花瓣由整瓣鮮紅色及整瓣乳白色不規則組合而成,令人眼前一亮!後來這花售到新加坡某蘭商手上,他利用這花做了自交(x Self)進行無菌播種,此次播種只有約一百多株發芽,而母株亦於播種後不久便死亡了,其後這一百多株自交苗有大部份售到馬來西亞及台灣的育種家和蘭商手裡,而其中最出名的特選株就不得不提在台灣國際蘭展中大獲好評由陳志強先生栽種的Phal.tetraspis'C1'了,('C1')亦是陳先生特有的育種代號), 此花特徵是: 葉色淺,葉質薄,葉紋不明顯,成株的葉不多 約4-6片及花色帶鮮紅色與乳白色而不夾雜其他顏色在內; 分生第一切的數量只有一千株,其中100株由 蘭藝之軒 於香港獨家發售, 開賣數月便已售罄,只留了數株作育種用途; 而去年中在市場上突然出現了聲稱從馬來西亞山採進口的’ 所謂.C1’或所謂(Phal.speciosa),無論在葉數,葉色,葉紋及花色都跟原來的Phal.tetraspis'C1’有極大差別,而且所售的個體品質也頗為參差,包括花色不對版及葉數多得驚人10-15片(正常Phal.tetraspis成熟株大約只有6-9片)令人質疑它品種的純度等等的問題,對蘭友毫無保障!! 其實這批大都是散落在馬來西亞各地的Phal.tetraspis’C1’ 的兄弟株的後代,但這批後代到底是自交苗還是交過其他品種就不得而知了(因為植株型態實在跟Phal.tetraspis不太像),所以在蘭藝之軒購買了 ’第一切 C1’ 的蘭友,請好好愛惜該花,因為真正品種品質有保障及有價值的就是’第一切C1’!!
另外值得一提的一件事情,泰國蘭商於2006年台灣國際蘭展跟陳先生買了五百多株再切的另一批Phal.tetraspis'C1'開花株回泰國製作分生苗,相信不久將來便會有大量分生苗推出市場,而且價格一定會暴跌!!  各位蘭友有福了!!
回復

SKO 發表於 2007-8-26 14:23:51 |顯示全部樓層

回復 #128 方人也 的帖子

照你所說這個花是Phal.tetraspis的變種,只有一棵,並不是Phal.speciosa.另有文章提過Phal.tetraspis var.speciosa或Phal.speciosa var.tetraspis,與這花有無關連呢?
在別處買的可能係假,在旺角果咪假,而元朗又係垃圾貨,咁以後要去邊度買花呀?

回復

方人也 發表於 2007-8-26 19:34:52 |顯示全部樓層
不是只有一棵,而是從(第一代紅白瓣Phal.tetraspis X Self)入面選出來的一株特選株,其他兄弟株有些個體也有紅白瓣的特性,但是跟Phal.tetraspis'C1'不太一樣..Phal.speciosa var. tetraspis 在1882年已有記錄..而Phal.tetraspis var.speciosa並無相關紀錄..請自行判斷消息的真偽 在別處賣的也不可說是假嘢,只是不是陳先生的'C1'而已,最起碼也有Phal.tetraspis的血统在內
回復

SKO 發表於 2007-8-26 20:50:31 |顯示全部樓層

回復 #130 方人也 的帖子

咁即係別處的是雜交的。
回復

方人也 發表於 2007-8-26 22:04:23 |顯示全部樓層
關於這個我就不敢說了 只是覺得有些個體的葉不太像Phal.tetraspis而已

回復