團購的玫瑰出芽啦

關閉 [複製鏈接]
作者: jfung 發表于 2008-11-26 18:48:48
3618 74
花草之家 發表於 2008-12-1 11:53:18 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-1 11:44 發表
花草, 我嗰啲小苗葉都未出齊喎, 仲有漫漫長路要走呀, 梗係住你啲玫瑰先, 快、靚、正嘛

好丫,咁睇住我D先啦!出年就睇你個D。
回復

hk88688 發表於 2008-12-1 11:59:19 |顯示全部樓層
花草, 你咁講, 我覺得...... 有壓力! 未解決!
回復

花草之家 發表於 2008-12-1 12:12:52 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-12-1 11:59 發表
花草, 你咁講, 我覺得...... 有壓力! 未解決!

哈、、、哈、、、你有壓力,我有壓力,化壓力為動力。
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-1 13:08:39 |顯示全部樓層
我d都出左芽 ~ 我仲整左d花牌仔~ 費事都唔知邊棵打邊棵 ......
P1120444 (Small).JPG
回復

goldenretriver 發表於 2008-12-1 13:14:58 |顯示全部樓層
JicJicmom, 乜禁快哂得啦嗎? 我果d出哂芽仔, 不過唔敢俾佢地見光住啊!
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-1 13:19:12 |顯示全部樓層

回復 65# goldenretriver 的帖子

我拎出去晒左半粒鐘又收番入去喇 ~ 硬係覺得唔晒唔安樂 .....  好驚d花響室內d泥會 "嘔虫" .....
回復

hk88688 發表於 2008-12-1 13:35:00 |顯示全部樓層
花草, 我會努力加油喇!

Jicjicmom, 你啲月季好多葉呀, 我嗰啲好多都係啱啱出芽咋, 仲有, 你啲牌仔好靚 , 仲有埋相添, 好有心機呀, 我嗰啲小苗仲掛住返嚟嗰時啲名牌, 見到你嗰啲靚靚牌仔, 好慚愧添
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-1 13:38:31 |顯示全部樓層

回復 67# hk88688 的帖子

可以自己整嘛 ~ 而家棵棵都光禿禿,都唔知會開乜野花~ 整左牌仔會易認d ~
打印左d照片出黎之後, 剪開一張張拎去過膠, $4.00/ A4 SIZE . 我有六張相, 用左 2/3 張 A4 膠咋 ~

評分

查看全部評分

回復

hk88688 發表於 2008-12-1 13:40:49 |顯示全部樓層
等我又試吓先, 不過我一定無你整得咁靚
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-1 13:52:16 |顯示全部樓層

回復 69# hk88688 的帖子

哎呀 ~~ 好易咋 ~ 我用十蚊店0既條狀花名牌+白膠漿黐響後面就攪掂 ~
好易做咋 ~
回復

八妹仔 發表於 2008-12-1 18:37:19 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-12-1 13:52 發表
哎呀 ~~ 好易咋 ~ 我用十蚊店0既條狀花名牌+白膠漿黐響後面就攪掂 ~
好易做咋 ~

你D玫瑰苗生得好靚呀,D葉好綠,
我有几棵重係出緊芽仔,連叶都未見,
同你D花牌整得好靚呀.
回復

yee804 發表於 2008-12-10 13:00:06 |顯示全部樓層
好慘呀
呢幾日天氣凍左,有幾棵凍死左
回復

JicJicmom 發表於 2008-12-10 13:17:08 |顯示全部樓層

回復 72# yee804 的帖子

都唔會好凍咋喎呢幾日, 係唔係放左響當風地方呀 ?
我都有棵迷你玫瑰乾乾地 , 因為放左響當風少少0既地方. 而家拎番落黎 , 睇下會唔會好番D .
回復

yee804 發表於 2008-12-14 17:49:54 |顯示全部樓層
開頭棵棵出晒芽家下逐棵逐棵死 要等下次有人搞團購先可以貫返d心頭好
回復

花草之家 發表於 2008-12-14 18:58:23 |顯示全部樓層
原帖由 yee804 於 2008-12-14 17:49 發表
開頭棵棵出晒芽家下逐棵逐棵死 要等下次有人搞團購先可以貫返d心頭好

yee804,有可能D根未生好就出芽,植物供應唔到養份呀!有冇死淨D?放佢係唔當風ga地方,同埋唔使日日淋水架!
回復