返回列表 發新帖

心血來潮之薄荷特集!(草民兄請進)

作者: farfeifar 發表于 2008-11-21 12:03:36
5110 36
JicJicmom 發表於 2008-11-21 14:02:52 |顯示全部樓層
  你地唔好咁講 ...... 我種呢D薄荷 , 其中一個原因為 ..... 無乜果/花呢D收成 , 所以種得好唔好都無人知 ...... (呢度好多大內高手 ..... 我呢D小薯真係得幅相比你睇架咋.....)
而且薄荷係幾易種, 死得三五七盤就一定種得好 ~
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-21 14:05:36 |顯示全部樓層

回復 16# farfeifar 的帖子

響另一個帖度我都提 / 貼過架 ~
其實我一直都唔中意薄荷 , 係有一次做野做到死死下,烏低身響D薄荷前面執野 , 即刻成個醒神哂, 自始至中意薄荷.
不過自從有一次, 響薄荷度發現一條大虫之後 , 我無再烏個頭埋去薄荷葉喇  .........
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-21 14:10:43 |顯示全部樓層

回復 11# 草民 的帖子

草民兄我又想請教喇 ~~~
網頁話好多品種0既薄荷都係因為雜交而來 , 咁 , 係唔係將唔同0既薄荷種埋一齊 , 就有機會有D奇怪 + 新品種出黎 ?
我盤萍果薄荷怕命不久矣 , 可以點繼後香燈 ? 佢唔似其他薄荷咁有支梗可以插響水度 ......
唔該你先 ~~~~
回復

草民 發表於 2008-11-21 21:51:06 |顯示全部樓層
如果唔開花既話應該唔會變種,用扦插繁殖可保純正。
你盤萍果薄荷種得咁靚,怎會命不久矣!唔可以水插咩?
可以在隔離擺盤泥,將枝條壓入泥中,過一段日子切離母株,
便可獨立成一盤啦。
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-22 01:49:22 |顯示全部樓層
草民兄 ,
因為有一次拎左出去晒下太陽唔記得左收番入黎 .... 又大風 ...發現時已經枯左一半 .....
一於跟你教法, 響側邊放盤泥 , 等佢生多一盤出黎 . 因為佢枯得好得意 , 近腳位 / 中段枯 , 前端芽位新葉好翠綠好靚 , 攪到我呢 ....剪又唔係 ,唔剪又閉羿 .....
聽日日光日白影張相你睇下 ~~
回復

farfeifar 發表於 2008-11-22 01:55:11 |顯示全部樓層
成條走莖剪出黎插泥唔得咩??
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-22 09:56:59 |顯示全部樓層
你地睇下佢幾悽涼 ......
由高峰期0既靚樣
P1110837 (Small).JPG
變成而家咁 ...... :'(
P1120288 (Small).JPG
佢響中間枯 , 前面就好綠 ....
P1120289 (Small).JPG

加上佢好似蔓藤咁 , 杆插好似無乜信心 ......  都係跟草民兄教路 , 引去另一盤繼後香燈.
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-22 09:58:28 |顯示全部樓層
響佢隔離0既葡萄柚薄荷開左花呀 ~~
P1120292 (Small).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2008-11-22 10:00:33 |顯示全部樓層
點解會變成咁架
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-11-22 10:01:18 |顯示全部樓層
我都有一盆由種子種起既薄荷~
又幼又冇腰骨...
成盆雜草咁!
我就剪晒6、7條壯D既~
插沙用水種,
長根後落番盆~
宜家好粗壯囉!
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-22 10:25:34 |顯示全部樓層

回復 30# 滑嘟嘟 的帖子

咁我雙管齊下喇 , 2樣都試d ! 唔該哂 ~~~~
回復

pitar 發表於 2009-2-20 14:02:42 |顯示全部樓層
15# JicJicmom
請問咩叫轉泥盤? 另外篤幾枝野落去有咩用呢? 係咪令佢生得直d?
回復

mandywowo 發表於 2009-2-20 14:17:38 |顯示全部樓層
我都有種, 但唔知叫咩薄荷, 請指教一下~ thx!
回復

mandywowo 發表於 2009-2-20 14:20:41 |顯示全部樓層
27# JicJicmom

我都試過咁... 我就搵d粗壯d去浸水, 好快又新的一盆啦!
回復

貓貓 發表於 2009-2-20 17:42:16 |顯示全部樓層
我無咁花心,只係種左兩種:
年年都種的綠薄荷,呢盆由種子種起,要黎沖薄荷茶。
resize P2190053.JPG
另外一盆朱古力薄荷,係去 gtr 屋企搶 ge,住得近係著數 d 嫁喇!!
resize P2190006.JPG
回復

susana 發表於 2009-2-21 01:51:42 |顯示全部樓層
我無咁花心,只係種左兩種:
年年都種的綠薄荷,呢盆由種子種起,要黎沖薄荷茶。
另外一盆朱古力薄荷,係去 gtr 屋企搶 ge,住得近係著數 d 嫁喇!!
97668 ...
貓貓 發表於 2009-2-20 17:42

綠薄荷係咪爭係得薄荷味架, 英文就咁 "Mint" 呀? 我都種左, 而家仲係小苗. 沖薄荷茶係咪剪D葉落黎加落茶度就得架喇?
回復

貓貓 發表於 2009-2-21 09:14:51 |顯示全部樓層
綠薄荷係咪爭係得薄荷味架, 英文就咁 "Mint" 呀? 我都種左, 而家仲係小苗. 沖薄荷茶係咪剪D葉落黎加落茶度就得架喇?
susana 發表於 2009-2-21 01:51

係呀!最常見果隻薄荷味 law。
就咁剪落黎沖滾水,可以加埋其他香草,隨自己愛好。
例如:香茅(一塊葉剪開幾段用)、rosemary(1吋長左右)
夏天加冰做凍飲,冬天做熱飲。有人會加d蜜糖,鍾意點都得!
回復