心血來潮之薄荷特集!(草民兄請進)

作者: farfeifar 发表于 2008-11-21 12:03:36
5105 36
話說我禽晚係花店買o左棵薄荷,
拎埋返屋企食飯, 我老豆係咁話呢隻薄荷好臭唔好聞...
點知適逢我鼻塞咩都聞唔到...
心血來潮, 想知下天下間到底有幾多種薄荷呢?
大家不如post自己種個d上黎大家研究下呀!
p.s. 最好有相有名 ^_^

fianfumy 發表於 2008-11-21 12:18:08 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-11-21 12:03 發表
話說我禽晚係花店買o左棵薄荷,
拎埋返屋企食飯, 我老豆係咁話呢隻薄荷好臭唔好聞...
點知適逢我鼻塞咩都聞唔到...
心血來潮, 想知下天下間到底有幾多種薄荷呢?
大家不如post自己種個d上黎大家研究下呀!
p.s. 最好有 ...

你要在這post ...寫 "草民兄請進 " maggie 偷笑.gif

monkey ...嘩.gif 要calling calling 草民兄呀 over 笑.gif
llaus 發表於 2008-11-21 12:22:19 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-11-21 12:18 發表

你要在這post ...寫 "草民兄請進 " 76582

76580要calling calling 草民兄呀 over 76581

還要這個呀!
JicJicmom 發表於 2008-11-21 12:24:32 |顯示全部樓層

回復 3# llaus 的帖子

0岩0岩想偷你張相黎呢度貼 !!!!! XDDDDDDDDDDDD
farfeifar 發表於 2008-11-21 12:32:53 |顯示全部樓層
改o左喇~haha
JicJicmom 發表於 2008-11-21 12:35:30 |顯示全部樓層
根據之前有版友提供0既網頁有唔同0既薄荷 :
http://www.tsherb.com.tw/indexData.php?herb_type=20

我仲有D野想問 :
薄荷走莖 , 即係好唔好架 ? 一條長黎黎伸左出黎 ...... 應該點樣"處理"佢會好睇D ? 我D薄荷而家成日一條二條咁走哂出黎 ......

llaus 發表於 2008-11-21 12:39:29 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-21 12:24 發表
0巖0巖想偷你張相黎呢度貼 !!!!! XDDDDDDDDDDDD

唔使偷!
隨便拿去洗就得啦
CALL 師兄要緊嘛!!
fianfumy 發表於 2008-11-21 12:41:10 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-11-21 12:35 發表
根據之前有版友提供0既網頁有唔同0既薄荷 :
http://www.tsherb.com.tw/indexData.php?herb_type=20

我仲有D野想問 :
薄荷走莖 , 即係好唔好架 ? 一條長黎黎伸左出黎 ...... 應該點樣"處理"佢會好睇D ? 我D薄荷而 ...

我盆柚子薄荷都係咁喎  .... 我都好想知 洋蔥 ... 渴望.gif
MeKO 發表於 2008-11-21 13:15:41 |顯示全部樓層
我又分享吓......

檸檬薄荷 Lemon Mint ----用隻手一卒...好清香嘅檸檬....薄荷味

檸檬薄荷 Lemon Mint ----用隻手一卒...好清香嘅檸檬....薄荷味

薄荷 Mint ---D味好似......綠箭香口膠

薄荷 Mint ---D味好似......綠箭香口膠
farfeifar 發表於 2008-11-21 13:20:07 |顯示全部樓層
我買返黎個盆都係, 原來一個波咁架ma~
點知我拎o左返屋企發現佢只係將d走莖塞晒入中間-___-"
剪佢出黎浸根, 發揚光大!!
草民 發表於 2008-11-21 13:22:26 |顯示全部樓層
咁大整蠱?呢度有好多高手架!點左名其他高手唔敢答架喇
薄荷經過多年演變,現在有六百幾種
都係呢句:未種薄荷唔識薄荷,種了薄荷更加唔識薄荷!
薄荷有走莖係好事黎!要擴張地盤啦,唔夠住囉。
可參考呢度:
草民 發表於 2008-11-21 13:24:38 |顯示全部樓層
原帖由 MeKO 於 2008-11-21 13:15 發表
我又分享吓......

圖一係檸檬香蜂草黎呀。
farfeifar 發表於 2008-11-21 13:35:38 |顯示全部樓層
原帖由 MeKO 於 2008-11-21 13:15 發表
我又分享吓......

你盆綠箭香口膠好靚呀!
farfeifar 發表於 2008-11-21 13:37:52 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-11-21 13:22 發表
咁大整蠱?呢度有好多高手架!點左名其他高手唔敢答架喇
薄荷經過多年演變,現在有六百幾種
都係呢句:未種薄荷唔識薄荷,種了薄荷更加唔識薄荷!
薄荷有走莖係好事黎!要擴張地盤啦,唔夠住囉。
可參考呢度:
http://www.t ...

六百幾種 咁係咪全部都食得架?
不過大家都分享下大家d薄荷都好呀!

JicJicmom 發表於 2008-11-21 13:38:44 |顯示全部樓層
回復 10# farfeifar 的帖子
我又貼下 :
後面2盤係花墟買, 綠箭香口膠味 ~~~
前面四盤香薰園買  ~ 而家盤盤都好大喇 ~如果可以,遲D可以杆插出黎益街坊 ~~~  
(前排左起 : 葡萄柚 , 萍果 , 萊姆 , 朱古力 )
P1110554 (Small).JPG
P1110836 (Small).JPG
初時買番黎唔識轉泥轉盤, 放極都係咁, 萍果薄荷仲愈黎愈屎 ..... 後來朋友教轉盤溝泥 . 即時生到叭叭聲 ~ 當中萍果薄荷最生性 (不過後來有人拎左盤野出黎晒太陽唔記得拎番埋 , 於是又屎左一大半......)
P1110837 (Small).JPG
呢個長盤種0既係柳橙薄荷
P1120174 (Small).JPG
farfeifar 發表於 2008-11-21 13:43:02 |顯示全部樓層
嘩, 你呢個係薄荷園黎喎!
llaus 發表於 2008-11-21 13:50:22 |顯示全部樓層
大內高手草民都話過啦
這裏有好多高高手呀!
所謂:臥虎藏龍嘛

MeKO 發表於 2008-11-21 13:52:22 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-11-21 13:24 發表

圖一係檸檬香蜂草黎呀。
花墟到買....佢係咁寫架~~

MeKO 發表於 2008-11-21 13:53:21 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-11-21 13:35 發表

你盆綠箭香口膠好靚呀!
好香架
MeKO 發表於 2008-11-21 13:55:21 |顯示全部樓層

回復 15# JicJicmom 的帖子

好犀利呀~~
12下一頁