介紹食好0野0既地方(地區,餐廳,買食材......

作者: 水滸女子 發表于 2007-6-22 00:13:09
11857 46
bchai 發表於 2007-6-24 18:45:55 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-23 01:09 發表
肯德基好食, 去旅行一定幫襯當地的肯德基作個比較, 吃了半個地球的肯德基, 以香港的肯德基最差, 最搵笨, 從未見過咁細隻的雞翼,  美國的最大件, 有好多省重有 half chicken / whole chicken 賣, 唔似香港賣埋丁屎咁d ...

peter

肯德基d fried chicken 很熱氣 ! 不要食咁多 !
回復

GLI 發表於 2007-6-24 19:17:13 |顯示全部樓層
個人覺得openrice仍不可歸類於"商業推廣",對食店評價不會有讚冇彈。
我在那裡待了四年,眼見不少風風雨雨,在這裡我無意公開我網名。

我對雜糧有偏好 - 粥、麵、餃子。
個人推介:
粥:
旺角:妹記
佐敦:新興棧、鋮記
中環:威記
西環:利隆生
灣仔:靠得住
柴灣:金記

麵:未有至愛

餃子:
粉嶺:山東餃子
灣仔:餃子源
紅磡:巧興

牛腩:
中環:九記
天后:華姐
大埔:群記

回復

比得大帝 發表於 2007-6-24 21:34:26 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-6-24 18:45 發表

peter

肯德基d fried chicken 很熱氣 ! 不要食咁多 !

我都係一個月食一次人倒啫, 頂得住, 不過旅行時見到肯德基會忍唔住入去試吓.
回復

bchai 發表於 2007-6-24 22:26:21 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-24 21:34 發表

我都係一個月食一次人倒啫, 頂得住, 不過旅行時見到肯德基會忍唔住入去試吓.

原來我仲食得密過你
回復

比得大帝 發表於 2007-6-24 22:37:49 |顯示全部樓層
其實我唔係真係咁鐘意食, 只不過有樣嘢差不多全世界都有, 就有心機每個地方的比較一下.
回復

比得大帝 發表於 2007-6-24 22:41:52 |顯示全部樓層
原帖由 GLI 於 2007-6-24 19:17 發表
個人覺得openrice仍不可歸類於"商業推廣",對食店評價不會有讚冇彈。
我在那裡待了四年,眼見不少風風雨雨,在這裡我無意公開我網名。

我對雜糧有偏好 - 粥、麵、餃子。
個人推介:
粥:
旺角:妹記
佐敦:新興棧、鋮記
中環:威記
...

麵: 我推介中環    麥奀記
回復

比得大帝 發表於 2007-6-24 23:22:26 |顯示全部樓層
原帖由 peter 於 2007-6-24 22:41 發表

麵: 我推介中環    麥奀記

補充一下: 佢d麵好細碗, 男人一兩口可以食完, 女仔就可以分四-五口, 又好貴, 好似成26, 7 蚊碗, 不過佢d麵真係奇好有麵味, 彈牙, 有時會見到梁朝偉, 好多城中知名人仕都愛食.
回復

水滸女子 發表於 2007-6-24 23:57:55 |顯示全部樓層
原帖由 GLI 於 2007-6-24 16:50 發表
可進入 www.openrice.com,資料豐富,食評尚算中肯。

正是會員
回復

jellyfishy 發表於 2007-6-26 01:04:28 |顯示全部樓層
水滸小姐 及各位愛飲飲食食既朋友, 不如我做過一個清晰d既飲食分類置頂精華, 打算放番"玩吃喝"置頂內,或加個''飯堂" or "火頭專區".

請大家俾d 意見.
回復

noel 發表於 2007-6-26 11:08:32 |顯示全部樓層
好喎!  就分成 "吃喝"、"玩樂" 區啦~

回復

水滸女子 發表於 2007-6-26 12:48:43 |顯示全部樓層
原帖由 kimmy 於 2007-6-26 01:04 發表
水滸小姐 及各位愛飲飲食食既朋友, 不如我做過一個清晰d既飲食分類置頂精華, 打算放番"玩吃喝"置頂內,或加個''飯堂" or "火頭專區".

請大家俾d 意見. ...

版主呀! 有得上置頂精華係唔係好叻架?

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2007-6-26 12:54:41 |顯示全部樓層

回復 #31 水滸女子 的帖子

我呢個所謂版主都係學習中, 歡迎大家提供意見.

無錯呀, 水滸小姐, 你呢個post 係個好開始, 希望得到大家協助和意見, 等個版可以提供更多有用資訊給大家.  
回復

carlo 發表於 2007-6-26 22:19:45 |顯示全部樓層

食材

新信興
旺角深圳街 6 號  ( 係街市入面 , 條街好污糟邋遢 , 唔好穿得咁靚 , 唔好寄凉鞋 )
電話 :2395 5366
甜忌廉,淡忌廉,罐裝栗子蓉,臭粉,朱古力和各類做西餅和中式點心材料

樂天號食品公司  ( 我好鐘意呢度 , 好齊 )

九龍旺角白布街18號地下
電話 : 23859442 / 27710692 (接受散客買貨時間 : 每日 10:00am 至 4:00pm)
專營酒店酒樓點心用料 :
重筋湯餃皮.鮮椰汁. 芝麻么么皮.重筋白玉皮.雪白京薄餅.蛋黃皮.鮮班皮.一級澄麵.糯米粉.正蓮子蓉. 紅荳沙.月餅白蓮蓉.合時糕卷. 玉子豆腐.威化紙.鮮荷葉.陳村鹼水.溫拿奶皇.張鮮竹.大糯漿.占米漿.冬瓜茸.吉士忌廉.純正麻茸.忌廉奶油.素食齋料.越南薄餅.貴刁水晶粉

亞洲辦館 ( 需然近 , 不過未幫陳過 )
九龍九龍塘劍橋道6號地下
電話:2337 3360
甜忌廉,淡忌廉,罐裝栗子蓉,豬油 (Lard),芝士,煙肉和各類做西餅用料

長江食品製造廠 ( 仲有好多好野架 )
地址:香港九龍九龍城城南道47號地下
蓮蓉.豆沙.潮州糕粉.各式餃皮.粘米粉.糯米粉.點心用料

二德惠 -- 油麻地店  ( 搬左之後 d 野貴左好多 )
香港九龍油麻地上海街395-397號安業商業大廈10字樓
油麻地地鐵站A1出口,前行至上海街轉右。
電話: 8111 3080

Goodies Ltd
九龍彌敦道515-517號好收成商業大廈11-12樓
電話: 2780-9198
www.goodiescake.com

Baking Warehouse
九龍觀塘開源道72號,溢財中心4樓E室
電話 : 2172 6916
http://www.bakingwarehouse.com

Cakes Library
九龍旺角彌敦道582-592信和中心14/F., 1402B
Tel: 3188 5234
Office hour:
Mon~Sat: 12:00noon - 8:30pm
Sun & Public Holiday: 12:00 noon - 6:00pm
http://www.cakeslibrary.com

東興號
九龍油麻地新填地街60號
電話: 2384 8766 / 23883250
甜忌廉,淡忌廉,中式點心用料

上海鋪
九龍黃大仙大成街市2樓S220號舖
電話:2997 8392
各種南貨、肉類、新鮮上海蔬菜

劉記
九龍城衙前圍道100號檔位G217-221號,
電話: 2383 0885 或 2383 0895
潮式食品和醬料

朝日廚房  ( 呢間我成日去 , cream , cheese 平 )
www.giuskitchen.com/
回復

jellyfishy 發表於 2007-6-27 00:47:05 |顯示全部樓層
過多兩個星期等minmin 開番園藝館舊版,我會編輯你們的資料,請問各位介意乎?
回復

八王爺 發表於 2007-6-28 09:10:18 |顯示全部樓層
老实讲,我覚得咁样 在帖中找料,好辛苦。

不如去 www.openrice.com 睇下啦!
回復

小餘 發表於 2007-6-30 22:19:48 |顯示全部樓層
水滸女子,小餘而家入呢講少少喇^^不過甜品就唔講住喇
我講吓車仔麵啦^^車仔麵對香港人嚟講唔會陌生啩
照計一般車仔麵啲餸唔難整架,但都食過唔少好難食嘅
我就覺得"中"記嘅幾好食,麵底同餸嘅選擇又多 同埋覺得佢哋會乾淨啲
喺黃埔"菜"蘭美食坊有間,尖沙咀麼地道都有間^^(其他地點唔知lu^^)

一見"中"情..........我冇開正名架,你哋估到嘅話,係你哋叻咋
回復

水滸女子 發表於 2007-7-3 00:20:30 |顯示全部樓層
Carlo
知唔知 上兩個星期 周中師父介紹買熟食外國入口凍蟹,龍蝦間食材店 在那裡  有勞
回復

sukyee0227 發表於 2007-7-3 15:54:21 |顯示全部樓層

回復 #36 小餘 的帖子

係幾好味,不可過就貴咗啲,餸少啲,但好乾淨
回復

Fonica 發表於 2007-7-3 16:51:33 |顯示全部樓層

回復 #36 小餘 的帖子

小餘,雖然妳冇開正名,但係第二張相已經出賣了妳啦
回復

小餘 發表於 2007-7-3 23:27:24 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-3 16:51 發表
小餘,雖然妳冇開正名,但係第二張相已經出賣了妳啦

係喎........冇留意到添
回復