黃臉婆嘅劍蘭 Gladiolus carneu #192

作者: 黃臉婆 發表于 2008-11-21 08:58:29
28364 191
蘑菇 發表於 2009-4-28 17:09:36 |顯示全部樓層
黎,正経野..我摷5返怎浸d朱朱种子,你可否教我 謝謝
may.sun 發表於 2009-4-26 23:24

咪呢度囉~ 201F335-2-354RC.gif

http://www.hkplants.com/thread-15088-1-1.html
回復

may.sun 發表於 2009-4-28 23:03:52 |顯示全部樓層
100%118141美新靚~ 黃女士,你唔叻邊個叻呀! 118142
磨菇 發表於 2009-4-28 17:03

你的手信,i like it~~
咪呢度囉~118143

http://www.hkplants.com/thread-15088-1-1.html
磨菇 發表於 2009-4-28 17:09

回復

黃臉婆 發表於 2009-5-2 12:31:42 |顯示全部樓層
噙日見得嫻咪收埋個幾款囉!
Nova Lux 收咗咁多:
IMG_1245 (Small).JPG
Windsong 收咗咁多~~~木子少,但已成長的球多:
IMG_1259 (Small).JPG
IMG_1260 (Small).JPG
Traderhorn,由於用8號盆,每盆種5粒,太迫了,完全無開過花。
但只要有養球,仍然都唔會收唔到新球,咁下次可種過啦。。。
IMG_1255 (Small).JPG
仲收到幾個比較大的,右邊的是正常大小。。。(唔係應該係大一倍才對!)
IMG_1249 (Small).JPG
IMG_1251 (Small).JPG
回復

pauline 發表於 2009-5-2 13:29:33 |顯示全部樓層
好大個啊!!!!
黃靚太, 想問下, 較剪蘭要唔要收球的? 我見我有部份黃晒又枯萎了, 要不要收起佢?
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-2 14:26:01 |顯示全部樓層
好大個啊!!!!
黃靚太, 想問下, 較剪蘭要唔要收球的? 我見我有部份黃晒又枯萎了, 要不要收起佢?
pauline 發表於 2009-5-2 13:29

較剪蘭?
我未中毒呀!
回復

pauline 發表於 2009-5-8 23:54:25 |顯示全部樓層
黃靚靚
我想問題都係跟劍蘭差不多. 請看圖!

圖中是我收球扢出來的較剪蘭球, 原來也長了幾個球仔
1)原來的老球還要唔要得的? (主要想知道)
2)我想再長出的球很壯健, 留回秋播一定無問題.
3)BB球是否也一齊留等佢再生是追返個SIZE?
SNC10053 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-9 08:42:21 |顯示全部樓層
黃靚靚
我想問題都係跟劍蘭差不多. 請看圖!

圖中是我收球扢出來的較剪蘭球, 原來也長了幾個球仔
1)原來的老球還要唔要得的? (主要想知道)
2)我想再長出的球很壯健, 留回秋播一定無問題.
3)BB球是否也一齊留等佢再生 ...
pauline 發表於 2009-5-8 23:54

Pauline:
這裡的#16樓有講的。
http://www.hkplants.com/thread-31957-1-1.html
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-10 23:43:47 |顯示全部樓層
Priscilla - 26-Feb-09 落泥,6粒子已經有4棵有花苞了!
IMG_1365 (Small).JPG
IMG_1366 (Small).JPG
回復

yuwaiman 發表於 2009-5-12 11:31:19 |顯示全部樓層
好快有花睇了
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-17 23:55:20 |顯示全部樓層

Priscilla 開花了。。。。共78天。。。
終於可以全部開花,種了6粒都能開。add6icon
IMG_1641 (Small).JPG
IMG_1629 (Small).JPG

IMG_1631 (Small).JPG
IMG_1613 (Small).JPG

日本的都有花苞。。共63天。。。
IMG_1768 (Small).JPG
回復

soy 發表於 2009-5-18 12:51:37 |顯示全部樓層
想像放到花瓶中一定好美~
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-19 20:08:09 |顯示全部樓層
想像放到花瓶中一定好美~
soy 發表於 2009-5-18 12:51

個花瓶放滿了『黃臉仔』送比我D玫瑰了!add4icon
回復

newbie 發表於 2009-5-19 20:12:44 |顯示全部樓層
Priscilla 開花了。。。。共78天。。。
終於可以全部開花,種了6粒都能開。add6icon

日本的都有花苞。。共63天。。。
123961 ...
黃臉婆 發表於 2009-5-17 23:55

woooot this pinky flower soooooooo 迷人呀 !!!!
黃靚靚, 想請問有什麼花是green in colour, AV 除外, 但又唔好太難種 ? i want to find ONE ^^ pls advise . thanks.
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-19 20:40:25 |顯示全部樓層
woooot this pinky flower soooooooo 迷人呀 !!!!
黃靚靚, 想請問有什麼花是green in colour, AV 除外, 但又唔好太難種 ? i want to find ONE ^^ pls advise . thanks.
newbie 發表於 2009-5-19 20:12

綠色嘅花?以我所知,朱朱有幾款,劍蘭呢,艷艷有款都係綠色的。
回復

newbie 發表於 2009-5-19 20:56:48 |顯示全部樓層
朱朱 我種唔掂住...... seems not easy to find 綠色嘅花
回復

yuwaiman 發表於 2009-5-20 09:41:38 |顯示全部樓層
朱朱 我種唔掂住...... seems not easy to find 綠色嘅花
newbie 發表於 2009-5-19 20:56

朱朱仲咩種唔掂呀, 佢都算易種喎
回復

pauline 發表於 2009-5-20 14:35:38 |顯示全部樓層
朱朱唔開花的時, 得返d葉都幾悶, 夏季來, 要不要休眠的???
回復

yuwaiman 發表於 2009-5-20 15:42:12 |顯示全部樓層
我冇理佢地架
回復

newbie 發表於 2009-5-25 08:41:45 |顯示全部樓層
朱朱仲咩種唔掂呀, 佢都算易種喎
yuwaiman 發表於 2009-5-20 09:41

敏敏 你看,係3月版眾你送的,到而家先有片小葉子.....不過片葉都好靚
我都係取易不取難,種多d唔同色 闊葉/松葉牡丹好啦
DSCN1745 (Small).JPG
回復

黃臉婆 發表於 2009-5-28 01:54:49 |顯示全部樓層
日本劍蘭第一棵。。。。。。綠色的。。。。。add6icon
IMG_1980 (Small).JPG
IMG_1984 (Small).JPG
IMG_1983 (Small).JPG
IMG_1982 (Small).JPG
回復