黃臉婆嘅劍蘭 Gladiolus carneu #192

作者: 黃臉婆 發表于 2008-11-21 08:58:29
28213 191
黃臉婆 發表於 2008-11-30 22:26:52 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-11-30 22:14 發表
子球幾時先有架?  同埋要點做呢?

老板叫我放泥放到頂喔http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(55).gif

做賣花老板的,多數都唔會教您,怕您下年唔幫襯佢丫嘛!同時有時賣花的,未必懂種花。
花謝後待葉子逐漸變黃枯萎,此時掘取球莖,在其原來舊球之上面可長出數個新球。
咁您話您夠唔夠空間比佢生呀?
回復

小寶 發表於 2008-11-30 23:38:50 |顯示全部樓層
即是話: 我現在要將d球根再分開d, 從球根到泥面,要蓋多少泥才足夠呢?

另外, 如果我想切花, 下面的球根是否還可以結子球呢?
回復

小寶 發表於 2008-12-1 12:54:33 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-11-30 22:26 發表

做賣花老板的,多數都唔會教您,怕您下年唔幫襯佢丫嘛!同時有時賣花的,未必懂種花。
花謝後待葉子逐漸變黃枯萎,此時掘取球莖,在其原來舊球之上面可長出數個新球。
咁您話您夠唔夠空間比佢生呀? ...

黃女士
我決定下年唔幫襯佢架喇, 覺得佢地唔老實
我亦都想試下收子球, 所以聽你話換左個桶
不過轉盆期間有唔少心整斷左一棵的葉子, 應該無事掛

回復

黃臉婆 發表於 2008-12-1 15:29:44 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-11-30 23:38 發表
即是話: 我現在要將d球根再分開d, 從球根到泥面,要蓋多少泥才足夠呢?

另外, 如果我想切花, 下面的球根是否還可以結子球呢?

呢個我都唔係太清楚,我諗如果只切有花苞的,留番D葉等D養分回流番落個莖處,可能都會有子球。我會只切一半,留一半唔切,咁咪穩陣D囉。

蓋土方面,最好有 6-8cm,但都要睇下個球大細,種太深,新球小,子球數量少!
而我蓋土....會球的高度 3-4倍啦!
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-1 15:44:20 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-12-1 12:54 發表

黃女士
我決定下年唔幫襯佢架喇, 覺得佢地唔老實
我亦都想試下收子球, 所以聽你話換左個
不過轉盆期間有唔少心整斷左一棵的葉子, 應該無事掛 ...

做生意的都是這樣,您都不要怪他了!
您個桶真係好大喎,一定夠位生,仲可以生好多添!
斷左一棵的葉子, 應該無事掛---有D人見佢出咁多芽,怕佢養分唔夠開唔到花,所以都會X咗佢,所以是無事的!
提提您,當植株出咗2片葉後,要施氮肥。(劍蘭佢受肥架!)
回復

小寶 發表於 2008-12-1 21:39:36 |顯示全部樓層

回復 45# 黃臉婆 的帖子

唔該哂呵~~
我現下沒有更深的花盆, 唯有用桶囉
我會等佢長出兩片葉時加花生夫+骨粉+魚肥混合肥(我只有呢隻咋, ok嗎?
回復

yuwaiman 發表於 2008-12-1 23:28:02 |顯示全部樓層
我d都出芽了
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-2 09:37:06 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-12-1 21:39 發表
唔該哂呵~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(10).gif
我現下沒有更深的花盆, 唯有用桶囉
我會等佢長出兩片葉時加花生夫+骨粉+魚肥混合肥(我只有呢隻咋, ok嗎? ...

可以,但唔可以落太多,因為現在落太多會使葉子長長。
到有花序從葉中抽出時和開花15天後各追肥1次。
生長期要保持泥土濕潤。花芽分化期要控水。 
最緊要係佢要曬太陽架!    
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-2 09:38:23 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-12-1 23:28 發表
我d都出芽了

好野,大家都出曬芽,好快有花開啦!
回復

小寶 發表於 2008-12-2 21:58:05 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-12-2 09:37 發表

可以,但唔可以落太多,因為現在落太多會使葉子長長。
到有花序從葉中抽出時和開花15天後各追肥1次。
生長期要保持泥土濕潤。花芽分化期要控水。 
最緊要係佢要曬太陽架!     ...

嗯, 明白, 但有一度唔明的 -- 請問什麼是花芽分化期??
宜家我都俾full sunlight佢架喇, 幫佢換盆果時露左d根, 好粗又長架
回復

小寶 發表於 2008-12-2 21:58:50 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-12-1 23:28 發表
我d都出芽了

我見到盆的左邊有朶花花, 我有冇睇錯呀?
回復

黃臉婆 發表於 2008-12-3 08:41:57 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-12-2 21:58 發表

嗯, 明白, 但有一度唔明的 -- 請問什麼是花芽分化期??
宜家我都俾full sunlight佢架喇, 幫佢換盆果時露左d根, 好粗又長架

花芽分化期~~~即係有花芽從植株出來的時間,跟住花穗生長,新球膨大,所以要施肥。
這時植株會很高,如果種得唔夠深,要用支柱固定植株,防止折斷,如根系損傷,會影響到日後開花及新球莖之成長。咁明白多D未?
** 小寶女,好似玩具狗咁 cute,好得意,我以前都有養狗架 **

回復

小寶 發表於 2008-12-3 09:49:01 |顯示全部樓層

回復 52# 黃臉婆 的帖子

好詳細且有耐性的教導, 些些~

^^小寶女係玩具狗,但係佢宜家得4個月半咋~^^
回復

mkpetpet 發表於 2009-1-6 15:12:42 |顯示全部樓層
我都睇過0個個淨化空氣植物榜,話劍蘭都好得架喎。睇完你地嘅對話都想試吓。其實劍蘭香唔香架?
回復

黃臉婆 發表於 2009-1-7 11:17:24 |顯示全部樓層
我都睇過0個個淨化空氣植物榜,話劍蘭都好得架喎。睇完你地嘅對話都想試吓。其實劍蘭香唔香架?
mkpetpet 發表於 2009-1-6 15:12

吓。。。原來劍蘭對淨化空氣都好得架,咁又學多樣野 la。
劍蘭香唔香架?
因為未開花,所以未知,開咗話您知啦!
回復

mkpetpet 發表於 2009-1-7 11:49:12 |顯示全部樓層
see.

黃臉婆呀,請你可唔可以,去話我知我嘅朱頂蘭有冇得救呀?感激萬分。
回復

小寶 發表於 2009-1-7 22:33:05 |顯示全部樓層
update一下小寶今天的劍蘭

已有2尺高了唔知幾時出花呢??

回復

豔豔 發表於 2009-1-7 23:13:12 |顯示全部樓層
約6-7片葉... 就快有花苞喇.. ^^
回復

NaNa 發表於 2009-1-7 23:15:22 |顯示全部樓層
i also plant this flower haha.
willake some photos and share
hi siu po,long time not chat....
回復

小寶 發表於 2009-1-7 23:41:49 |顯示全部樓層
唔該哂艷艷
請問泥量足夠結子球嗎??

nana:係呀, 你好似失左踪咁, 原來你都有上來睇post架...
係咪仲係咁忙呀???? 想睇你的劍蘭, post上來一齊玩啦

題外話, 今日經過三兄有隻好靚的粉紅色, 叫做"烟脂紅", 果隻深粉紅好靚架~
回復