有無人可以敎我種劍蘭呀?

作者: jfung 發表于 2008-11-21 00:26:57
2737 13
請問有無人可以敎我種劍蘭呀?  E家落種得唔得呀?  個劍蘭球啡色的皮要唔要去咗去呀?  唔該!!!
KUNO 發表於 2008-11-21 00:53:46 |顯示全部樓層
現在就可以開始種植, 而包裹著球莖外的啡色皮膜可以不用去除.
建議植料使用(泥炭土,沙,蘭石)比例2:1:1,球莖種植深度10cm或以上.
未發芽之前不要給太多水,只保持介質微濕.
到發芽生長旺盛後再增加澆水量.
而當植株生長高度超過50cm後需要在基部位置培土及設立支架作支撐植株以免倒伏.
回復

小寶 發表於 2008-11-21 14:33:05 |顯示全部樓層

回復 2# KUNO 的帖子

請問要幾大個盆, 泥要多深才ok呢?
回復

yuwaiman 發表於 2008-11-22 06:49:02 |顯示全部樓層
jfung, 八卦問吓你買咗邊款啊 ?
回復

小寶 發表於 2008-11-22 12:57:46 |顯示全部樓層

回復 3# 小寶 的帖子

我買劍蘭球果時問左老板喇, 佢話泥唔洗太深, 幾寸就ok喇
佢話太深又浪費了泥, 因為太深有些部份是用不著的

等到長了苗後, 就要進行第二次覆土, 大約2寸到
唔知咁做係咪ok呢?
回復

jfung 發表於 2008-11-22 18:00:15 |顯示全部樓層
我買咗紅色呀,你有無興趣呀?
回復

黃臉婆 發表於 2008-11-22 22:15:14 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-11-22 12:57 發表
我買劍蘭球果時問左老板喇, 佢話泥唔洗太深, 幾寸就ok喇
佢話太深又浪費了泥, 因為太深有些部份是用不著的

等到長了苗後, 就要進行第二次覆土, 大約2寸到
唔知咁做係咪ok呢? ...

種2寸咁淺,咪會頭重腳輕,會跌囉。
您惗吓,劍蘭有成 1M高,但種係數2寸高泥土內,您話會點?
回復

小寶 發表於 2008-11-22 23:00:58 |顯示全部樓層

回復 7# 黃臉婆 的帖子

佢係咁教的: 球根埋在4寸土裏, 淨番個尖在泥面, 等苗長高後.再覆土2寸
唔知咁得唔得呢?
回復

jfung 發表於 2008-11-23 14:01:18 |顯示全部樓層
我都覺得要應該要種深D,因為劍蘭咁高。  我跟著黃女士的方法呀,1日昨,E家都出根啦!!
回復

黃臉婆 發表於 2008-11-23 19:11:52 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-11-23 14:01 發表
我都覺得要應該要種深D,因為劍蘭咁高。  我跟著黃女士的方法呀,1日昨,E家都出根啦!!

咁您係唔係一次種曬佢地呀?
新年開花咪好應節囉!
回復

黃臉婆 發表於 2008-11-23 21:16:55 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-11-22 23:00 發表
佢係咁教的: 球根埋在4寸土裏, 淨番個尖在泥面, 等苗長高後.再覆土2寸
唔知咁得唔得呢?

都要睇吓您個球有多大,如果是比較細小的都可以。
淺種有利生子球,但落完雨後容易跌倒,而且好容易泥乾要保水(因開花期極須要多D水份)。
深種不易跌伏,但所生的新球小,子球少。
回復

yuwaiman 發表於 2008-11-24 09:03:55 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-11-22 18:00 發表
我買咗紅色呀,你有無興趣呀?

Thank you 了, 我買咗 Jessica & Nova Lux, 又同黃女士交換咗d windsong, 而家成天台都係球, 百合, 劍蘭, 屈香香同朱頂 lu
回復

jfung 發表於 2008-11-24 16:18:59 |顯示全部樓層
黃女士呀, 當劍蘭球落咗泥後要唔要比好多陽光佢呀?  定等到出芽先放到有好多陽光的地方呀?  放西得唔得呀?
回復

黃臉婆 發表於 2008-11-24 22:09:15 |顯示全部樓層
劍蘭好光,我由開始至現在都係放佢係陽光充足的露台,佢地都生得好好!
長日照有利花芽分化形成,而光照不足就會減少開花數。
回復