問珊瑚芒

作者: crazyryan 發表于 2008-11-19 02:16:52
4235 7
屋企人之前買了棵植物番來。店員話叫珊瑚芒,仲話只需七日淋一次水。

我知道呢類植物要濕,見佢三至五日已經乾同埋軟,我就淋。

開頭好地地,最近零零丁丁有一兩塊葉變軟同埋甩出來,唔知點解?試過上網找過資料但找唔到。

會唔會係空氣唔夠濕呢?但店員又話唔可以用水噴葉,真定假?

thx
alansmith 發表於 2008-11-19 17:57:18 |顯示全部樓層
原帖由 crazyryan 於 2008-11-19 02:16 發表
屋企人之前買了棵植物番來。店員話叫珊瑚芒,仲話只需七日淋一次水。

我知道呢類植物要濕,見佢三至五日已經乾同埋軟,我就淋。

開頭好地地,最近零零丁丁有一兩塊葉變軟同埋甩出來,唔知點解?試過上網找過資料但找唔到。:ico ...

唔好聽售貨員講,小弟最唔鍾意花墟售貨員咁樣教人種野 ,七日淋一次水即係點??(每個人屋企濕度唔同,季節唔同,日照時間多久......仲有好多環境問題)都會影響到植物水份的需求,所以最好每日觀察植物同埋基質係點,先至去決定淋唔淋水同埋幾多水......

蕨類植物鍾意空氣濕度高的環境,所以每日得閒就噴下水,同埋注意基質最好keep住微濕~
回復

細毛 發表於 2008-11-19 18:22:23 |顯示全部樓層
我估個售貨員意思係唔駛淋水, 七日買一次!

呢隻野我現在種緊, 每日淋水, 噴d葉小小霧水。
回復

Exodus 發表於 2008-11-19 18:35:47 |顯示全部樓層
wt's 珊瑚芒?? Psilotum??
回復

細毛 發表於 2008-11-19 19:31:31 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-19 18:35 發表
wt's 珊瑚芒?? Psilotum??

卷柏樣, 較硬身, 深色, 唔似翠雲草爬在地上, 而係鞏起, 好似珊瑚咁
回復

Exodus 發表於 2008-11-19 20:23:23 |顯示全部樓層
我知喇~又係selaginella
佢玩野咩七日淋一次, 乾兩日都黃喇~~
回復

crazyryan 發表於 2008-11-20 12:30:23 |顯示全部樓層
唔該晒各位大大。

我自己試過都係要多水,但唔知噴唔噴得,而家開始會噴下佢。

應該係 selaginella,我上網都搵過,但只搵倒 genus 係 selaginella 搵唔倒 species。

最唔鐘意係某d 花店經常賣一d 好靚但個底無孔的盆,我呢棵都係咁。  難怪佢教人淋得少水,怕浸死。其實無孔盆根本唔適太合種野。我尋日自己拎左盤芒出來再用鑽鑽番穿個盆。
回復

Exodus 發表於 2008-11-20 12:56:13 |顯示全部樓層
外國某網上花店有名
但係我唔記得左網址...
回復