泥種萬代蘭

作者: crazyryan 發表于 2014-7-11 23:10:05
1686 17
今日買了一棵泥種的萬代蘭,場主話佢實驗試出佢的環境用泥種好過裸根,所以用泥種。

我見D 葉都好挺好硬又無皺,但我番來掘開睇下D 根,全部係啡色,唔係平時見的裸根氣根的綠色。係咪代表D 根爛晒?

請問我應該點做?

我想掉晒D 泥去,而家7月適唔適合重植?定由得佢,遲D 先?

如重植的話,啡色根使唔使全部剪晒去?但如果剪晒,佢應該會無晒根.......

呢個情況重植的話,用木框棵根、定用番盆用粗植料好D?

THX

Brev 發表於 2014-7-11 23:47:39 |顯示全部樓層
泥?
其實萬代好粗生,我屋企果兩棵,一棵淨係得個膠籃,另一棵用膠蘭盆加粗芒骨,兩棵都生得OK同開花。
回復

crazyryan 發表於 2014-7-11 23:56:52 |顯示全部樓層
係,D 泥係培養土/科學泥黎。

咁呢個情況應該點處理好?
回復

crazyryan 發表於 2014-7-12 03:00:37 |顯示全部樓層
根系全部啡黑色......

有些白色的「突出點」,是要長出新根嗎?

回復

scylam 發表於 2014-7-12 15:20:54 |顯示全部樓層
泥本身乜色呢?咪系啡色囉。人地咁好地地。多一事不如少一事啦控制給水。泥心唔乾唔淋水
回復

弘安 發表於 2014-7-13 15:07:08 |顯示全部樓層
在網上看過文章,蘭花既根比較特別,佢有葉綠素可以進行光合作用,甚至說可以在根上長出新芽(我種得少,未見過),所以長在上面見到光既根就會比較綠,可能萬代蘭因為多數見人吊着種,d根生晒出嚟,所以你會見到根多綠色,而你這盆用泥種,根見唔到光,唔會變綠,只要根係泥黄色而壯實,唔係啡黑爛根就無問題
回復

crazyryan 發表於 2014-7-13 18:33:31 |顯示全部樓層
多謝回覆。

我本來影左D 相,一直都想覆POST,但覆完系統話要審核,叫我等,等極都唔見有POST 出黎。

根系全部啡黑色,軟、空心的多.......我諗,爛晒了。

這個狀態,又如何處理是好?
回復

crazyryan 發表於 2014-7-13 18:33:54 |顯示全部樓層
TESTING TESTING
回復

crazyryan 發表於 2014-7-13 18:34:34 |顯示全部樓層
多謝回覆。

我本來影左D 相,一直都想覆POST,但覆完系統話要審核,叫我等,等極都唔見有POST 出黎。

根系全部啡黑色,軟、空心的多.......我諗,爛晒了。

這個狀態,又如何處理是好?
回復

crazyryan 發表於 2014-7-13 18:35:20 |顯示全部樓層
請問這個狀態,又如何處理是好?
回復

愛不釋手 發表於 2014-7-13 19:14:55 |顯示全部樓層
寄生植物,咪用寄生方式種植,係都要泥種,咪泥面上種囉,唔好人工泥土裹種ok哪.
唔用植料最好!
回復

crazyryan 發表於 2014-7-13 19:53:23 來自手機 |顯示全部樓層
現在要怎樣救?使唔使把全部黑根剪去?然後怎樣谷佢出新根?求指教
回復

semi-alba 發表於 2014-7-13 20:05:08 |顯示全部樓層
邊條茂利教你用泥嚟種萬代,你以後都係認住佢,條友一定有問題。會種萬代一定唔會用泥。
宜家剪曬啲空心根,冧咗啡咗爛緊全部剪,洗乾淨棵花,吊係窗邊一日噴2次水。
如果一定要用植料千萬不要太濕,粗料便可。
回復

弘安 發表於 2014-7-13 20:40:06 來自手機 |顯示全部樓層
如果又黑又軟又空心。真的爛根了。唯有剪去爛根。再改番用吊種吧。暫時唔好施肥。希望佢無事啦
回復

dtyhbv 發表於 2014-7-13 22:03:02 |顯示全部樓層
邊個場講黎聽下,根都爛哂仲話試驗出泥種好D,正一害人
回復

crazyryan 發表於 2014-7-13 22:45:50 |顯示全部樓層
THANKS 各位師兄。

我打算聽日清D爛根、洗淨、殺菌、陰乾、再用素燒盆+粗陶粒種。希望救到啦。

我保留一些空心根/鐵線根,方便棵野固定,OK嗎?

以前有朋友都試過新年時買過D「泥種蝴蝶蘭」送比我..........番來開完花之後換晒,都救到。不過哥次又無所有根都爛晒咁衰........

個場係大陸的,其實見佢用泥種,我都一心打算會換走嫁啦。見D 葉無事,諗住都OK,買得。

真係諗唔到入面比佢搞到一條根都爛晒無剩咁大鑊...........

回復

愛不釋手 發表於 2014-7-14 12:05:50 |顯示全部樓層
semi-alba講左你知救方法囉

如果覺得煩用水苔少少水苔就足夠,每晚一次水或二晚一次水,用細細隻膠梳盆仔吊掛種植,如果剪晒根(吊係窗邊一日噴2次水}好個粗陶粒植料盆,到了強壯起來,你用乜嘢方式種你喜歡.
回復

crazyryan 發表於 2014-7-19 12:17:23 |顯示全部樓層
先多謝各位意見。

自中招之後,翻閱了幾十條中外的Thread。其中有本地的「強迫生長法」、外地的「倒吊救亡法」、及針對萬代的「玻璃瓶養法」等。

我綜合了幾個方案,設置了如下setting:

瓶內放水提供濕度,但不接觸根部。再每日以人手噴水,提供乾濕交替。

今日第五日,原本白色的生長點,現已生長了一點點青色的根,進展不錯。往後有更新,再報告。

回復