我的薶藻

作者: avery 發表于 2008-11-17 22:28:19
8222 60
jellyfishy 發表於 2008-11-18 11:00:28 |顯示全部樓層
我都係用淡水魚缸既水餵小白兔, 有時用Iod( de-I water?) 水 (好軟的水)淋, 生生猛猛, 無事喎~
不過上年試過手痕換泥時加左d 竹炭落去, 跟住即死大半. 懷疑佢地唔鍾意硬水. Prefer 軟水同無chemicals 的水.
回復

中豬毒者 發表於 2008-11-18 11:05:56 |顯示全部樓層
返屋企check下缸魚導電幾多先。
回復

avery 發表於 2008-11-18 11:15:41 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-18 11:00 發表
我都係用淡水魚缸既水餵小白兔, 有時用Iod( de-I water?) 水 (好軟的水)淋, 生生猛猛, 無事喎~
不過上年試過手痕換泥時加左d 竹炭落去, 跟住即死大半. 懷疑佢地唔鍾意硬水. Prefer 軟水同無chemicals 的水. ...

所以晨咁早就話 Utricularia 要用純水囉 ~
回復

細毛 發表於 2008-11-18 11:18:43 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-18 11:15 發表

所以晨咁早就話 Utricularia 要用純水囉 ~

哥哥仔.....所以我先問點解水生果d狸藻又可種在魚缸呢?
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-18 11:19:05 |顯示全部樓層
我肯定我缸淡水魚d水最少都 6以下, 因為幾個星期先至換水一次, 過濾棉就.... 嘻嘻~
回復

avery 發表於 2008-11-18 11:23:49 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-18 11:18 發表

哥哥仔.....所以我先問點解水生果d狸藻又可種在魚缸呢?
原帖由 avery 於 2008-11-18 10:26 發表

拱又係 .. 咁我唔估勒 .. 投降 ~~~

我投左降啦 ~

不過唔估還唔估, 狸藻算係對水質敏感既 CP, 如果唔諗住做實驗, 用純水比較安全 ~
回復

avery 發表於 2008-11-18 11:24:28 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-18 11:19 發表
我肯定我缸淡水魚d水最少都 6以下, 因為幾個星期先至換水一次, 過濾棉就.... 嘻嘻~

6以下 ~ 單位係 ??
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-18 11:25:11 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-18 11:24 發表

6以下 ~ 單位係 ??

oh~ pH6~
回復

細毛 發表於 2008-11-18 11:26:14 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-18 11:23 發表

我投左降啦 ~

不過唔估還唔估, 狸藻算係對水質敏感既 CP, 如果唔諗住做實驗, 用純水比較安全 ~

咁, 水生狸藻你係咪都係用純水種架?
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-18 11:26:48 |顯示全部樓層
食蟲來說, 我淨係鍾意狸澡.
呢度之前有不少花友放d兔仔相上來, 都會引得我眼望望.
但香港花墟或魚街見到既狸澡就只有二三種, 很少.
回復

細毛 發表於 2008-11-18 11:31:17 |顯示全部樓層
我都好鍾意狸藻......望人果d就好開心.......除左小白兔/livida......其他果d自己種極都唔開花.....冇癮!
回復

avery 發表於 2008-11-18 11:36:33 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-18 11:26 發表

咁, 水生狸藻你係咪都係用純水種架?

其實我係冇水生狸藻架 ... 全部係 terrestrial 同 epiphyte 咋 ...

只係D terrestrial 自己生落水盆入面, D 水同毛氈苔用既一樣, 導電度 70  μs/cm 以下
回復

avery 發表於 2008-11-18 11:38:13 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-18 11:25 發表

oh~ pH6~

pH 唔能夠反映實際溶解礦物含量, 要用 ppm 或者 導電度 表至得 ~
回復

argon 發表於 2008-11-18 11:56:45 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-18 11:00 發表
不過上年試過手痕換泥時加左d 竹炭落去, 跟住即死大半. 懷疑佢地唔鍾意硬水. Prefer 軟水同無chemicals 的水. ...

你識唔識o羊系 軟水、硬水,竹炭o既功能?

回復

jellyfishy 發表於 2008-11-18 12:32:36 |顯示全部樓層
聽過軟水 - 有organic matter, 高 ion
硬水 - 多 minerals...
亂晒龍~
回復

avery 發表於 2008-11-18 12:38:17 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-18 12:32 發表
亂晒龍~

軟水 即係 低 導電度, 低 ion, 少 minerals, Best Examples 有 distilled water, deionized water ( IO 水 )
回復

argon 發表於 2008-11-18 13:36:43 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-18 12:32 發表
亂晒龍~

go to internet, 搜尋硬水,軟水,竹炭
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-18 13:54:54 |顯示全部樓層
原帖由 argon 於 2008-11-18 13:36 發表

以前 search 過, 不過家下思覺失調, 唔記得晒.
但真係好愛狸藻, 希望有機會可以養多幾棵.
好鍾意kuno 有隻高山狸藻, 不過我好唔好彩, 未能在花墟遇上.
回復

細毛 發表於 2008-11-18 15:00:37 |顯示全部樓層
原帖由 argon 於 2008-11-18 13:36 發表

可唔可以教下我竹炭會點影響軟硬度?
回復

Exodus 發表於 2008-11-18 16:08:01 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-18 13:54 發表

以前 search 過, 不過家下思覺失調, 唔記得晒.
但真係好愛狸藻, 希望有機會可以養多幾棵.
好鍾意kuno 有隻高山狸藻, 不過我好唔好彩, 未能在花墟遇上. ...

下次你去佢度 _ 嘛。
回復