我的薶藻

作者: avery 發表于 2008-11-17 22:28:19
8112 60
呢D係咪叫做 Utricularia longifolia 既陸生 同 半水生 狀態 ??

薶藻我係初入門, 有錯莫打頭, 我 say sorry 就好勒 ~

陸生

半水生

RNW 發表於 2008-11-17 23:18:41 |顯示全部樓層
你呢隻長葉狸藻好似屬附生類喎;有錯衹准打頭以下腰以上
回復

Exodus 發表於 2008-11-17 23:20:28 |顯示全部樓層
epiphyte一定係最靚果類
回復

avery 發表於 2008-11-18 00:12:16 |顯示全部樓層
回復

Exodus 發表於 2008-11-18 00:19:47 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-18 00:12 發表

你覺唔覺得呢堆高山貍藻有d 摟打 ?
回復

avery 發表於 2008-11-18 00:45:31 |顯示全部樓層
原帖由 Exodus 於 2008-11-18 00:19 發表

你覺唔覺得呢堆高山貍藻有d 摟打 ?

這是 U. calycifida - white flower ~
回復

avery 發表於 2008-11-18 00:46:28 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-11-17 23:18 發表
你呢隻長葉狸藻好似屬附生類喎;有錯衹准打頭以下腰以上

Utricularia longifolia is a large perennial carnivorous plant that belongs to the genus Utricularia. U. longifolia, a terrestrial or lithophyte species, is endemic to Brazil.[1]

http://en.wikipedia.org/wiki/Utricularia_longifolia
回復

細毛 發表於 2008-11-18 00:47:44 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-18 00:12 發表

呢隻係咩狸藻?

半水生高生狸藻生得好唔好?  我地一般都係用陸生方法種......但之前見台灣有人用穿低杯, 下面用全水種....又好似種我好好!
回復

avery 發表於 2008-11-18 01:10:31 |顯示全部樓層
U. calycifida - white flower ~

回復

avery 發表於 2008-11-18 01:13:18 |顯示全部樓層
似乎狸藻種得壯, 承受能力會高好多, 真係可以將陸生狸藻浸水種都 OK

不過狸藻我真係唔熟, 唔敢亂咁講 ~
回復

細毛 發表於 2008-11-18 01:26:37 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-18 00:45 發表

這是 U. calycifida - white flower ~

呢隻U. calycifida好似都係D大種野......朵花有幾多cm呀?
睇過網上面d花, 呢隻花應該唔係純白, 係咪又係甩左色?
回復

avery 發表於 2008-11-18 01:43:40 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-18 01:26 發表

呢隻U. calycifida好似都係D大種野......朵花有幾多cm呀?
睇過網上面d花, 呢隻花應該唔係純白, 係咪又係甩左色?

calycifida 有兩種花色, 我呢種係純白 alba ~

花唔大, 1-2 cm only, 植株亦唔大, 但多生一堆出來 ~
回復

細毛 發表於 2008-11-18 01:50:21 |顯示全部樓層
I see I see!

講開又講......
我地平日用泥種狸藻....要用純水/ 蒸餾水.....
但點解水生果D又好似唔駛呢?
如U. bifida/ 烏拉圭草.....D人養魚都用呢D狸藻黎做草皮......

倒返轉咁講, 張呢D狸藻陸化, 又可唔可以唔用蒸餾水呢? 點解呢?
回復

avery 發表於 2008-11-18 02:00:27 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-11-18 01:50 發表
I see I see!

講開又講......
我地平日用泥種狸藻....要用純水/ 蒸餾水.....
但點解水生果D又好似唔駛呢?
如U. bifida/ 烏拉圭草.....D人養魚都用呢D狸藻黎做草皮......

倒返轉咁講, 張呢D狸藻陸化, 又可唔可以唔 ...

養魚既水質好唔好先 ?? 水質好做草皮當然冇問題啦 ~ 有冇 check 過魚水導電度 ??
回復

argon 發表於 2008-11-18 09:46:11 |顯示全部樓層
魚水導電度應該唔低啵。。。
回復

avery 發表於 2008-11-18 09:55:22 |顯示全部樓層
原帖由 argon 於 2008-11-18 09:46 發表
魚水導電度應該唔低啵。。。

有冇印象幾多倒呀 ??
回復

argon 發表於 2008-11-18 10:09:04 |顯示全部樓層
唔好意思,真系唔知
不過,魚糧、魚屎、添加劑、水草泥。。。。。。。加加埋埋。。。。
同埋一般養魚人唔會用純水養魚。
回復

avery 發表於 2008-11-18 10:26:50 |顯示全部樓層
原帖由 argon 於 2008-11-18 10:09 發表
唔好意思,真系唔知
不過,魚糧、魚屎、添加劑、水草泥。。。。。。。加加埋埋。。。。
同埋一般養魚人唔會用純水養魚。

拱又係 .. 咁我唔估勒 .. 投降 ~~~
回復

細毛 發表於 2008-11-18 10:27:42 |顯示全部樓層
人地養魚....d水營養豐富......導電度應該唔底喎!

冇養魚, 冇導電器.....唔知數值
回復

argon 發表於 2008-11-18 10:40:14 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-11-18 10:26 發表

拱又係 .. 咁我唔估勒 .. 投降 ~~~

唔屎投降,大家研究下啫
回復

1234下一頁