2008ALex花花小報告

關閉 [複製鏈接]
作者: alextang 發表于 2008-1-3 12:47:30
18928 176
alextang 發表於 2008-11-16 09:50:49 |顯示全部樓層
鳳仙花+非洲菊

回復

alextang 發表於 2008-11-16 09:54:09 |顯示全部樓層
種了一年的野菊

多左好多

多左好多

就快開啦

就快開啦
回復

alextang 發表於 2008-11-16 09:57:22 |顯示全部樓層
交工課(種子),
有排變大樹。

回復

jfung 發表於 2008-11-16 15:48:38 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2007-7-12 23:13 發表
我的舊花相

嘩!!!!  alex完來你有茶花同櫻花呀?  好靚呀!!!!   e家仲係咪咁靚呀?  你响邊度買架?
回復

alextang 發表於 2008-11-17 00:12:55 |顯示全部樓層
阿晴 ,sandy。
我地可以交換枝條接枝。
最多我為你校努呀。
回復

alextang 發表於 2008-11-17 00:16:53 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-11-16 15:48 發表

嘩!!!!  alex完來你有茶花同櫻花呀?  好靚呀!!!!   e家仲係咪咁靚呀?  你响邊度買架?

櫻花是之前在元朗買的。現在那店搬左去花墟。
櫻花沒上年咁多(林)。茶花分開買的,
現在有少少經驗種得都OK,春天開花至知。

回復

hk88688 發表於 2008-11-17 00:29:01 |顯示全部樓層
你啲小樹苗已經叫大喇, 我之前都買咗好多樹種, 包括: 藍花楹, 西印度箬棕, 黃花風鈴木, 尼古拉鶴望蘭, 小葉欖仁, 三葯檳榔, 油棕, 加那利海栆, 伊拉克栆, 銀海栆, 印度紫檀, 蒲葵, 紅葉小檗, 牡丹, 洒金柏, 扁柏, 梅花......
不過, 我呢個新手真係搞佢哋唔掂 , 淨係得藍花楹發到芽, 依家先出咗兩塊真葉咋 你興趣嘅話, 我俾啲種子你試試.
回復

alextang 發表於 2008-11-18 00:28:18 |顯示全部樓層
咁多名。能我聽見都暈啦!
你古我家過萬尺咩,這幾棵大D我都要送它上山嫁。
現在對呀小玲有D興趣。想試下種。
其它找尋中有-----櫻花(我得一種)、夏臘梅、丹桂(紅色)、
梅花(一枝兩色花,唔是接枝架)、深山含笑..........等等
都是隨緣算吧。
回復

stupid 發表於 2008-11-18 09:24:15 |顯示全部樓層
Alex, 你講得冇錯,88有好鬼多款種子,佢屋企應該過萬呎
回復

stupid 發表於 2008-11-18 09:25:22 |顯示全部樓層
Alex,
我都可以分d 小玲俾你架
回復

alextang 發表於 2008-11-18 10:12:01 |顯示全部樓層
原帖由 stupid 於 2008-11-18 09:25 發表
Alex,
我都可以分d 小玲俾你架

多謝你先!
不如你種多D,加入開放源植物啦。

我現在買左幾棵小苗啦。
慢慢玩下先,唔種咁多啦,沒時間打理。
回復

hk88688 發表於 2008-11-18 10:27:36 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-11-18 00:28 發表
咁多名。能我聽見都暈啦!
你古我家過萬尺咩,這幾棵大D我都要送它上山嫁。
現在對呀小玲有D興趣。想試下種。
其它找尋中有-----櫻花(我得一種)、夏臘梅、丹桂(紅色)、
梅花(一枝兩色花,唔是接枝架)、深山含笑.......... ...

你搵鴛鴦色梅花, 係咪同一枝開粉紅同白色花嫁, 我之前響淘寶買開花間舖都有呀, 我都想買, 可惜遲咗一步, 啱啱賣晒, 要等佢再入貨先有得買
回復

alextang 發表於 2008-11-18 12:45:49 |顯示全部樓層
我在大阪第一次見,一見動心
回復

hk88688 發表於 2008-11-19 00:00:22 |顯示全部樓層
大阪? 唔知我同你講嘅係咪同一個品種呢, 我今日問過應該春節先有貨, 已經叫店主留定一棵, 如果唔係好似上次咁, 又要等一年
回復

yuwaiman 發表於 2008-11-19 08:10:13 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-19 00:00 發表
大阪? 唔知我同你講嘅係咪同一個品種呢, 我今日問過應該春節先有貨, 已經叫店主留定一棵, 如果唔係好似上次咁, 又要等一年

係咪揭陽果間啊, 佢d花花真係幾得噃, 搞到我成地口水呀
仲有昨晚收嘅盆有個係次咗架, 其餘嘅未睇, 真係激c
回復

vincentma 發表於 2008-11-19 08:35:18 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-17 00:29 發表
你啲小樹苗已經叫大喇, 我之前都買咗好多樹種, 包括: 藍花楹, 西印度箬棕, 黃花風鈴木, 尼古拉鶴望蘭, 小葉欖仁, 三葯檳榔, 油棕, 加那利海栆, 伊拉克栆, 銀海栆, 印度紫檀, 蒲葵, 紅葉小檗, 牡丹, 洒金柏, 扁 ...

hk88688,嘩,你咁犀利既!見到未見晒!何況種呀!你真係叻叻!
回復

hk88688 發表於 2008-11-19 08:42:06 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-11-19 08:10 發表

係咪揭陽果間啊, 佢d花花真係幾得噃, 搞到我成地口水呀
仲有昨晚收嘅盆有個係次咗架, 其餘嘅未睇, 真係激c

咪就係囉, 搞到我成日都忍唔到手. 有時搵唔到啲品種, 個店主都會幫手搵, 噚晚同個佢傾開, 佢仲話下年轉全職, 到時有過千品種, 到時真係破產都唔掂
咁你快啲check清楚其他啲盆有沒事, 我哋下次上齊齊搵個老板算賬
回復

hk88688 發表於 2008-11-19 08:46:11 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-11-19 08:35 發表

hk88688,嘩,你咁犀利既!見到未見晒!何況種呀!你真係叻叻!

其實好多香港周街都有嫁, 不過唔知佢哋咩名啫. 但係我淨係得藍花楹發到芽, 其他都無動靜 , 繼續努力中
回復

cyhh 發表於 2008-11-19 11:15:56 |顯示全部樓層
其實藍花楹好靚,你地知唔知邊度會有佢嘅3-4尺嘅樹買吖嗱
由種子種起,好似好耐先睇到花花
回復

alextang 發表於 2008-11-19 11:18:51 |顯示全部樓層
原帖由 hk88688 於 2008-11-19 00:00 發表

有就話我知,請PM我。
別送上返拍相。係咪你講個品種呢?

回復