2008ALex花花小報告

關閉 [複製鏈接]
作者: alextang 發表于 2008-1-3 12:47:30
18926 176
阿晴 發表於 2008-8-3 05:31:41 |顯示全部樓層
alex 版主:
我有兩個問題想請教,

我最近買左por木槿, 買返黎ge時候, 根元位置只係連住好少ge一團泥, 用黑色軟膠盆種, 因為天氣太熱水分蒸發得快要經常補水, 所以急不及待便移到了大盆, 冇傷及土團, 移植後一日, 中午ge時候d葉dap哂, 所以就拎到遮陰處適應一週再拿出來, por木槿個樣就好青綠, 頂芽開始標高, 不過最近開始, 耐唔耐又會黃幾塊葉(唔係下葉), 有時又有幾個花蕾黃左, 但係含苞ge花等到而家都未見開過, 好似夾住左咁, 係唔係因為天氣太熱定係未適應新環境? 但係我見鄰居花園d木槿好大叢好多紫色花過wor~ 點解我果por會唔咁ge?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
同埋, 我有por紫藤, 種左6年都未掛過一串花. 第一年是花墟買回來還未長出藤蔓的小苗, 因為初頭寄放在別人家冇特別理佢, 生到亂哂, 3年前取回家種, 將佢剪淨個頭, 係種在50cm深 盆中, 施足肥, 之前唔知, 每年冬季都將佢剪哂, 春夏時藤會爬滿架, 而家個樹頭粗過手指公, 舊年冬天冇剪藤, 但到春天都冇開花, 其實因為咩原因種咁多年都唔開花ge?   唔該~   

回復

Alfphy 發表於 2008-8-3 09:06:38 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-3 05:31 發表
alex 版主:
我有兩個問題想請教,

我最近買左por木槿, 買返黎ge時候, 根元位置只係連住好少ge一團泥, 用黑色軟膠盆種, 因為天氣太熱水分蒸發得快要經常補水, 所以急不及待便移到了大盆, 冇傷及土團, 移植後一日, 中 ...

題外話,嘩!紫藤六年都未開過花,天啊!我仲打算買種子回來試種呢!唔……都係再諗過先啦!
回復

alextang 發表於 2008-8-3 11:40:30 |顯示全部樓層
第1圖最左果por係紫檀。

木槿太熱同適應新環境都可能。我估是泥土有問題。看耐D就知。

紫藤我還在TEST 。地種紫藤要老。有分,長枝、開花枝。要知了解才剪。剪哂佢冇花開。冇剪冇開花枝都冇開花。(禾火)天試下(CONTROL WATER)
回復

阿晴 發表於 2008-8-4 00:51:41 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-3 09:06 發表

題外話,嘩!紫藤六年都未開過花,天啊!我仲打算買種子回來試種呢!唔……都係再諗過先啦!

Alfphy你果度可能種到, 紫藤種在凍ge地方開好多花ga, 有自然休眠, 只係在香港冬天唔夠凍冇自然休眠要搞咁多野.
你唔洗買種子種ga, 你果邊照計應該有好多地方有紫藤苗買過wor~
其實之前睇書都知紫藤要適應好耐, 環境條件唔arm可能幾年都唔肯開花, 不過我都唔知咩原因唔開花.

回復

阿晴 發表於 2008-8-4 00:59:08 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-8-3 11:40 發表
第1圖最左果por係紫檀。

木槿太熱同適應新環境都可能。我估是泥土有問題。看耐D就知。

紫藤我還在TEST 。地種紫藤要老。有分,長枝、開花枝。要知了解才剪。剪哂佢冇花開。冇剪冇開花枝都冇開花。(禾火)天試下(CONTROL WATER)

哦~ 唔該~ 木槿我再種多排睇下點.
但係紫藤, 要做ge我都做哂, 秋冬我又制水, 又有摘葉, 冬天佢係冇葉休眠ga, 但係春天出藤時都唔見有花. 其實今年架上ge係2年枝, 之前剪哂, 會唔會係因為藤唔夠老呢?

回復

阿晴 發表於 2008-8-4 05:10:44 |顯示全部樓層
←(呢por就係果por木槿, 最近拍的)
佢個樣好青綠, 但係d葉就突然成塊變黃, 跟住掉落, 唔係下葉, 係枝中間ge葉; 花lum就係, d花瓣同花蕊由花苞度突左少少出黎, 成朵開唔哂; 用ge泥係塘泥加泥炭土、蛭石、珍珠岩等溝埋ge舊泥, 你睇唔睇得出係咩原因? 唔該~ ( _///_ )

回復

Alfphy 發表於 2008-8-4 06:20:22 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-4 00:51 發表

Alfphy你果度可能種到, 紫藤種在凍ge地方開好多花ga, 有自然休眠, 只係在香港冬天唔夠凍冇自然休眠要搞咁多野.
你唔洗買種子種ga, 你果邊照計應該有好多地方有紫藤苗買過wor~
其實之前睇書都知紫藤要適應 ...

謝謝提醒啊!其實係因此我在ebay買桂花種子時,見有得買紫藤的種子,d花又靚喎!所以咪諗住隨便買lor.....
等我找下local有沒有小苗買先!thanks!
講開紫藤,你有去過蘇杭嗎?很多庭院都種了百年古紫藤,非常漂亮!
回復

阿晴 發表於 2008-8-4 06:32:58 |顯示全部樓層
應該有好多ga~ 用種子種好耐ga, 種苗快好多 , 我上網睇北美好多人種ga~ 仲好多花, d人種在屋旁, 花開到好似紫色瀑布咁ga, 好羨慕, 香港最多味開得十幾串, 好稀疏.
我冇去蘇杭睇過, 不過聽過, 話哂算係原產地ma~ 老藤花, 都係越老者越多花越有古樸味道, 加上蘇杭古典建築我諗一定好靚~

回復

Alfphy 發表於 2008-8-4 06:42:21 |顯示全部樓層
嘩!估唔到阿晴咁快有回覆!咁早就起身?定係未睡?!唔講,我會以為你也在這邊呢!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-4 06:47:23 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-4 06:32 發表
應該有好多ga~ 用種子種好耐ga, 種苗快好多 , 我上網睇北美好多人種ga~ 仲好多花, d人種在屋旁, 花開到好似紫色瀑布咁ga, 好羨慕, 香港最多味開得十幾串, 好稀疏.
我冇去蘇杭睇過, 不過聽過, 話哂算係原產 ...

咁我又沒有特別留意到附近有人種,不過,可以想像到果種壯觀的景象!
原來紫藤係原產蘇杭的?!難怪啦!你有機會去的話,一定會一見傾心的!
回復

阿晴 發表於 2008-8-4 06:59:12 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-4 06:42 發表
嘩!估唔到阿晴咁快有回覆!咁早就起身?定係未睡?!唔講,我會以為你也在這邊呢!

係ya~ 早晨~ 我諗你果度應該係傍晚吧? (有冇搞錯? )
我都未訓~ 不過都有好多花友早起身~ 但係暑假我慣左夜訓~

回復

Alfphy 發表於 2008-8-4 07:09:22 |顯示全部樓層
早晨啊!呢度宜家係傍晚啦!
呵呵呵,明解啦!我讀書時,一年365日都夜訓.....
回復

花草之家 發表於 2008-8-4 12:18:50 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-4 06:59 發表

係ya~ 早晨~ 我諗你果度應該係傍晚吧? (有冇搞錯? )
我都未訓~ 不過都有好多花友早起身~ 但係暑假我慣左夜訓~

咁即係昨晚未訓過覺?
回復

alextang 發表於 2008-9-14 22:26:13 |顯示全部樓層
祝中秋節快樂!
大家同賞花月。
回復

alextang 發表於 2008-10-21 20:14:27 |顯示全部樓層
一次過上圖,花花近照。

Resize of 20081018-09.JPG
Resize of 20081018-10.JPG
Resize of 20081018-17.JPG
Resize of 20081018-15.JPG
Resize of 20081018-11.JPG
Resize of 20081008-02.JPG
Resize of 20081010-02.JPG
回復

alextang 發表於 2008-10-21 20:26:57 |顯示全部樓層
今年由seed種,現在樹木大個仔!
第一棵是紫檀。

Resize of 20081019-01.JPG
Resize of 20081019-02.JPG
Resize of 20081019-03.JPG
Resize of 20081019-07.JPG
回復

yuwaiman 發表於 2008-10-22 22:49:33 |顯示全部樓層
你係咪會一齊去花卉巿場啊
回復

alextang 發表於 2008-10-24 19:54:49 |顯示全部樓層
去啊。去啊
回復

aaaa00 發表於 2008-11-8 02:24:14 |顯示全部樓層

回復 86# 阿晴 的帖子

我都好想種紫藤呀,請問你是在花墟那檔買的?
回復

iluvuboyz 發表於 2008-11-8 15:16:06 |顯示全部樓層
你種的花好令牙~~品種又多呢~~
我都要努力學好種好d花花~~
回復