Borneoexotics團購,順利完結。

作者: 中豬毒者 發表于 2008-11-15 00:09:12
44374 469

既然之前的團購己取消,買豬無望。
但可以忍受無豬可買的痛苦嗎?
把心一橫,不如自己搞囉。
但我又唔係版主,想搞,會有人參加嗎?
會唔會中途出事,最後變成過街老鼠?
搞證件、文件又點搞?
如果有人支持,冒住變過街老鼠的風險來搞一次團購也不錯。
雖說迷你豬已經無左囉...

------------------------------------------------------------ 下面的是訂購詳情︰

死仕天字第一號行動之Borneoexotics團購,植物請看︰
http://www.borneoexotics.com/aspx/catalogue.aspx
http://www.borneoexotics.com/files/RetailPricelist.pdf

請先看清楚第17、18樓的文字

最少要訂 $300 美元
檢疫費大家share。
運費以重量計,也是大家share。
所以,大家要付多少錢,要比較後期才知。
希望過1000元大關,睇下會唔會有著數。
第一個deadline,會在23/11,晚上23:59。之後唔想改單。

出了事,以第17樓的方法處埋,而真係出左其他問題,如植物被恐怖份子燒左等等,只可以嘆自己黑仔,無得怨

係喎,團購駛唔駛捐5%比forum嫁?

請大家好似以前咁落單法,要寫清楚: 品種名稱, Cat#, Size, Quantity, Price Per Plant
然後係最後一行,寫上你自己的總價錢。

------------------------------------------------------ 漏寫的錢的計法︰
以錢來計分擔的費用。
假設運費及其他費用為3元,
A訂了五元的豬
B訂了十元的豬
A付6元,B付12元。
唔計重量,因為計唔掂。

中豬毒者 發表於 2008-11-15 00:11:06 |顯示全部樓層
寫漏左,係想訂Borneoexotics的豬。
回復

sundewrex 發表於 2008-11-15 00:15:22 |顯示全部樓層
我只可以協助你去辦入口証!
其他的要靠你自己.
回復

donaldleung 發表於 2008-11-15 00:26:14 |顯示全部樓層
如果你真的搞團購,我會支持!
但團購方面我冇經驗,幫唔到你d咩!
不過有其他野要幫手,也可找我!
回復

sukisweets 發表於 2008-11-15 00:35:36 |顯示全部樓層
我相信豬豬迷會想訂...
我都想啦...
可以試下搞,睇反應先..
回復

中豬毒者 發表於 2008-11-15 00:41:33 |顯示全部樓層
辦入口証,好呀,唔該哂rex

好的,有人支持,做老鼠都抵啦。
每件事都會有機會出錯,唔係信唔過be,但出錯的機會率唔係無,有幾點要先解決的,就係︰
1. 運到過來,死左,點計?
2. 運錯豬,邊個要?
3. 日後出了籠,貨不對辨,點算?
4. 豬少左,有人無得拎,點算?呢點可以找有公信力人士一齊開箱點數。但少左點搞?
5. 有人唔拎豬,點算?
回復

sundewrex 發表於 2008-11-15 00:43:54 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-11-15 00:41 發表

每件事都會有機會出錯,唔係信唔過be,但出錯的機會率唔係無,有幾點要先解決的,就係︰
2. 運錯豬,邊個要?
4. 豬少 ...

你放心,我第一個不會針你
回復

中豬毒者 發表於 2008-11-15 00:44:37 |顯示全部樓層
好,目標係過一千美元,而且係聖誕前搞掂哂。
5大問題解決後,set死deadline,deadline後唔改單,快趣收錢,快趣收貨。
回復

無比仔 發表於 2008-11-15 00:46:56 |顯示全部樓層
原帖由 中豬者 於 2008-11-15 00:09 發表
既然之前的團購己取消,買豬無望。
但可以忍受無豬可買的痛苦嗎?
把心一橫,不如自己搞囉。
但我又唔係版主,想搞,會有人參加嗎?
會唔會中途出事,最後變成過街老鼠?
搞證件、文件又點搞?
如果有人支持,冒住變過街老鼠的風險來搞一 ...

中豬毒兄:
老實的說, 你從未搞過初搞又無有經驗人士帶住十個佔九個實會撞板, 甩漏... ... 我以前初入行都領唔少野(但我未訂過食蟲植物)
你榮辱事少, 到時成棚食蟲迷又失望多次點算???
三思呀
回復

中豬毒者 發表於 2008-11-15 00:54:43 |顯示全部樓層
買二級野,只係申請進口證,比錢,交收,應該唔係會有好多野撞板掛。
我今次會用gmail的了,gmail次次都好快收到email的。
回復

sundewrex 發表於 2008-11-15 00:58:26 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-11-15 00:54 發表
買二級野,只係申請進口證,比錢,交收,應該唔係會有好多野撞板掛。
我今次會用gmail的了,gmail次次都好快收到email的。

你吾早D教我
回復

中豬毒者 發表於 2008-11-15 01:00:28 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-11-15 00:58 發表

你吾早D教我

我淨係識教人捉千年蟲炸,其他野唔識ga
回復

sundewrex 發表於 2008-11-15 01:02:09 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-11-15 01:00 發表

我淨係識教人捉千年蟲炸,其他野唔識ga

yahoo d e-mail 應該有缺点,一言難盡
回復

無比仔 發表於 2008-11-15 01:05:23 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-11-15 00:41 發表

2. 運錯豬,邊個要?
4. 豬少 ...

你唸都列左4大問題喇...
1. 正常訂植物要計損耗率故通常會訂多D, 真係有損耗訂多左的貨可填補番, 若好Good損耗率極低, 多左你硬食? 另外訂的品種小而雜就更難預.
2, 3 & 4食蟲友繼續發表意見以求共識la... ...
回復

infinity 發表於 2008-11-15 01:10:45 |顯示全部樓層

2. 運錯豬,邊個要?
4. 豬少 ...

放心喇,只要你肯個熱心出,就算有錯,只要是明白事理的人都不會怪你的,何況在運送途中,經過的波折何其多也,許多問題都是非可預料的,不明白事理的 …… 又何需介懷,凡事是沒有完美的,就算你做得有多好,亦必不會獲得百份百的認同,既然如此,盡管有錯、盡管有異議,一笑致之可也。支持你,當然加埋行動喇。

若你要 mark up 要賺錢的,若有問題的話當然由你全受,若是義務的,當然由認購者受,合情合理,君子協定也。

回復

無比仔 發表於 2008-11-15 01:20:36 |顯示全部樓層
原帖由 infinity 於 2008-11-15 01:10 發表

放心喇,只要你肯個熱心出,就算有錯,只要是明白事理的人都不會怪你的,何況在運送途中,經過的波折何其多也,許多問題都是非可預料的,不明白事理的 …… 又何需介懷,凡事是沒有完美的,就算你做得有多好,亦必不會獲得百份百的 ...

見infinity兄禁講, 若真搞我都支持下訂埋一份la, 若touch wood有差池都唔怨,(老實說我開始鐘意食蟲植物但在食蟲界只是新丁, 乜都唔識呢...)

但Rex大大可提供多些協助嗎?其實我覺Rex版主搞番是最好的, 好頭好尾ma...
回復

中豬毒者 發表於 2008-11-15 01:28:16 |顯示全部樓層
好。

就咁啦︰
1. 運到過來,豬死左,點計?
建議︰豬死左,錢照比,當自己黑仔。如果有兩個以上的人訂了同一種豬,抽籤睇邊個無得拎。
2. 運錯豬,邊個要?
建議︰全部人抽籤,睇下邊個買左佢。如果買了後,錢多了,先分翻比d黑仔,有多就捐左佢。
建議︰當自己黑仔,然後殺豬。
4. 豬少左,有人無得拎,點算?
建議︰可以找有公信力人士一齊開箱點數,或者拍段av,影住開箱情況。如果真係少左豬,睇下賣方有無得回水,若無,以第一點的方法處理,就當訂了那些缺少了的豬的人黑仔,錢比左,但無豬收。
5. 有人唔拎豬,點算?
建議︰等足七日,無人拎便拿去拍賣,錢就先分翻比d黑仔,有多就捐左佢。

剛有朋友說有些豬是一級受保護的,為免麻煩,唔會訂。
一級豬︰rajah 及 khasiana
回復

中豬毒者 發表於 2008-11-15 01:33:10 |顯示全部樓層
低地豬在冬天運送,死亡率較高,不建議訂。
個人感覺,無論是高或低地的混種豬的生存率較高,又比較易結籠,是訂購的首選。

如果有多幾個人支持,明天就開始團購登記。
回復

paulpaul 發表於 2008-11-15 01:35:14 |顯示全部樓層
支持團購!
回復

infinity 發表於 2008-11-15 01:39:17 |顯示全部樓層
贊同。不過建議先請教有經驗前輩聽取意見,以減少錯誤。
唔知可否照舊的訂單,若有新加入的,盡快加入,有修改的盡快修改,盡快落實訂單,盡快收錢。

回復