種小麥草

作者: 小詹 發表于 2008-11-9 17:19:06
9719 28
大家有親自種草給貓咪食嗎?
我種的草成天失敗,開頭幾次都種得滿好的,
後來就每次都只能種幾條草出來比貓咪過下口癮
好想知大家係點種架,分享下呀~
sandylam 發表於 2008-11-9 20:42:45 |顯示全部樓層
你水種定土種?
你先浸吓麥米,我自己就浸幾個鐘就夠,浸太耐會容易霉架.
浮起既唔要,只要吸水脹起既.
之後放係毛巾/棉花/厚紙巾上面,噴水再包住.每日噴水保持濕潤.
等佢再出根發芽.
如果土種可以出芽就入泥種.
如果水種就等佢出左長根再放入筲箕種,但水住唔好高過麥粒.
好快就有得食~
我又剛收左一次嚕~
回復

小詹 發表於 2008-11-10 15:13:04 |顯示全部樓層
但實我覺得最主要係種子問~
我呢度搵唔到小麥草種子,我都係買d麥米(雜糧鋪買)來種
唔知點解以前都種得好靚,但越種越衰,搞到貓貓冇得食>.<

回復

claudiatang 發表於 2008-11-12 09:13:53 |顯示全部樓層

種麥草

IMG_0272 (Small).JPG IMG_0273 (Small).JPG

你是否也用這種麥草﹗我都有你的煩惱。剛買回來種百份之九十都發芽。接著的都是種十粒發一粒。
因為試過斷貨,所以有貨時一口氣買了很多包。不知是否不能放太久。其實都不會,因為柏林小姐是愛到發癲。
回復

lips2567 發表於 2008-11-15 12:42:50 |顯示全部樓層
我係花墟都買左小麥草種子,種俾貓貓食~~
$5/1包,都已經有好多粒.....
回復

claudiatang 發表於 2008-11-17 09:34:32 |顯示全部樓層
我也試過在花墟買,$10.00一包,分三次種,第一次發芽很好。接著兩次的都只有少量﹗
回復

scorpiodinner 發表於 2008-11-17 16:05:34 |顯示全部樓層
我去CitySuper買的小麥草種子發芽率OK, 應該都有8-9成. 開封了成年都無問題.
回復

claudiatang 發表於 2008-11-18 13:55:53 |顯示全部樓層
原帖由 scorpiodinner 於 2008-11-17 16:05 發表
我去CitySuper買的小麥草種子發芽率OK, 應該都有8-9成. 開封了成年都無問題.

請問什麼牌子?能否貼上來看看﹗
回復

iluvuboyz 發表於 2008-12-2 12:51:45 |顯示全部樓層
我有種小麥草俾我d貓貓食牙!!~
系花墟有$5一大包...慢慢種~
不過吾系好多可以發到芽呢...
我想跟Sandylam個方法種下先...多謝提供喔!!~
回復

毛仔 發表於 2008-12-15 00:22:38 |顯示全部樓層
我種了貓薄荷, 現在已是有10cm高, 今天給貓貓試, 真的好high.
回復

貝貝 發表於 2008-12-15 13:32:16 |顯示全部樓層
原帖由 小詹 於 2008-11-9 17:19 發表
大家有親自種草給貓咪食嗎?
我種的草成天失敗,開頭幾次都種得滿好的,
後來就每次都只能種幾條草出來比貓咪過下口癮
好想知大家係點種架,分享下呀~ ...

我有種小麥草俾我隻狗狗食架,佢勁中意食
回復

曇花一現 發表於 2008-12-16 11:25:08 |顯示全部樓層
原帖由 小詹 於 2008-11-10 15:13 發表
但實我覺得最主要係種子問~
我呢度搵唔到小麥草種子,我都係買d麥米(雜糧鋪買)來種
唔知點解以前都種得好靚,但越種越衰,搞到貓貓冇得食>.

你隻貓自己食d草... ... 好叻呀
回復

邦妮 發表於 2008-12-31 20:11:11 |顯示全部樓層
我好幾年前已經間中種草比我隻貓食,佢超鍾意食架,見到我拎住盆草就高聲喝令我放低比佢食,所以我要收埋黎種,唔可以比佢睇到,如果唔係d草比佢咬過就唔會再長高ga la。不過我會用麥米黎種,其實用麥米or小麥草種都係一樣啫,但係麥米就平好多,可以喺雜貨舖或連鎖雜貨店「魚記」買,5蚊起碼可以種10盆,不過夏天種會好快出芽,大約2天,而冬天則發芽率會偏低。[img][/img]
回復

邦妮 發表於 2008-12-31 20:15:19 |顯示全部樓層
我想post相片,但係唔知點整,有冇人可以教下我呀,我好蠢架。
回復

邦妮 發表於 2008-12-31 20:31:41 |顯示全部樓層

好味道!

好味道!
我想post相片,但係唔知點整,有冇人可以教下我呀,我好蠢架。邦妮 發表於 2008-12-31 20:15
yeah! 我終於成功啦!
回復

claudiatang 發表於 2009-1-2 16:06:05 |顯示全部樓層
85737yeah! 我終於成功啦!85737
邦妮 發表於 2008-12-31 20:31

你種的小麥草好茂盛呀。貓貓好開胃。我隻貓制草好一段日子了。老是種不出芽。所以我種其它的花卉都要給牠咬上一兩口,不合口味的才可以超生。國蘭都給牠咬到斑痕纍纍。
回復

邦妮 發表於 2009-1-3 20:53:03 |顯示全部樓層
你種的小麥草好茂盛呀。貓貓好開胃。我隻貓制草好一段日子了。老是種不出芽。所以我種其它的花卉都要給牠咬上一兩口,不合口味的才可以超生。國蘭都給牠咬到斑痕纍纍。 ...
claudiatang 發表於 2009-1-2 16:06

小心呀,有d植物係有毒架,例如萬年青、粉代,養左貓貓就千其唔好種呀。
我都明白鐘意種野又養貓的人,d植物好多時都被貓貓破壞,不過都係小心d好。
看來貓貓都係鐘意食類似草的植物,我之前種左盆吊蘭,已經放到好高的地方,
但佢都不顧一切爬上去偷食,非常驚險,之後我便唔再種吊蘭了。
其實你可以買幾蚊麥米黎試種下,睇下可唔可以種出來,因冬天的發芽率較低,
如果唔係,就用黎煲花生麥米糖水好了,唔會哂的。又或者買吐毛膏俾貓貓食住先。
回復

claudiatang 發表於 2009-1-5 10:07:51 |顯示全部樓層
都有買吐毛膏給牠們吃。但柏林小姐最愛食草。一見我拿盆草在手就發癲一樣。幾款草都有種過。就是種得不好﹗長出來都瘦瘦的。
回復

bonbonpig 發表於 2009-3-13 11:51:49 |顯示全部樓層
豹豹對小麥草反應唔多~要同佢d糧溝埋佢就會食~
就咁佢都唔吼既~
回復

小天使 發表於 2009-3-22 18:57:31 |顯示全部樓層
我諗我係時候要買d返黎種吓...我隻臭b成日咬我買返黎切花的葉葉....
回復

12下一頁