點解我d薄荷會冇薄荷味的

作者: 小詹 發表于 2009-12-25 14:25:40
2588 4
薄荷生就生得好茂盛,但係摘落來ge薄荷味聞落有味,但lo來沖茶就得ddd咁多味,都唔似飲薄荷茶
係唔夠肥定係咩原因呢?我平時好少淋水,都係一星期淋一兩次水,一淋就淋好多水,有冇關係呢?
緲緲 發表於 2009-12-26 03:19:32 |顯示全部樓層
回復 1# 小詹

你係咪指沖茶/水後,入口冇咗嗰種涼浸浸嘅薄荷味呀?
你係摘嫩葉定老葉去沖?嫩葉嘅精油成份好似多過老葉。
如果連嫩葉都冇乜味但成盆又好茂盛/葉片大,咁可能啲泥肥得滯掛。
回復

任志剛 發表於 2009-12-30 17:04:58 |顯示全部樓層
你可以試吓將葉切碎再用來沖茶, 如果你成片葉放入茶中, 葉中的油脂腺不會分解而薄荷的香味因而未能釋放出來. 但要留意, 薄荷都是少吃為妙, 因已有報告指薄荷中的薄荷腦對人體有不良的生理反應.
回復

小閒 發表於 2009-12-31 09:24:05 |顯示全部樓層
你可以試吓將葉切碎再用來沖茶, 如果你成片葉放入茶中, 葉中的油脂腺不會分解而薄荷的香味因而未能釋放出來 ...
任志剛 發表於 2009-12-30 17:04

不良的生理反應
第一次聽到......
回復

sammy 發表於 2009-12-31 20:00:36 |顯示全部樓層
你可以試吓將葉切碎再用來沖茶, 如果你成片葉放入茶中, 葉中的油脂腺不會分解而薄荷的香味因而未能釋放出來 ...
任志剛 發表於 2009-12-30 17:04

講緊呢樣?

http://baike.2466.cn/Beauty/JianShen/52851.shtml
回復