Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
115300 1460
Monse 發表於 2010-3-6 23:58:25 |顯示全部樓層
monse, 你花d花草仲好靚呀, 我d可以用慘不忍睹嚟形容呀
yuwaiman 發表於 2010-3-6 10:43

敏敏,
點樣"慘不忍睹" 法吖, 貼相黎睇吓?   

早知你都玩就分啲種子俾你,一齊看結果如何。
我係美國 專門店 買的,是當年新雜交種,花色同型都 ...
八王爺 發表於 2010-3-6 10:49

王爺
是伯爺婆送我的.
回復

fnv234 發表於 2010-3-7 01:47:14 |顯示全部樓層
棵非洲紫羅蘭就嚟要換泥啦,水苔會唔夠營養
回復

alilovebyj 發表於 2010-3-7 18:08:28 |顯示全部樓層
monse,春天到,你地d花就靚到不得了。

我嘛,就只掛住種菜,花就只係種少少。

秋播時分享了sammy 的 魯冰花,而家有兩個花蕾,好想知佢乜樣啊!add6icon
回復

ylee 發表於 2010-3-7 21:41:50 |顯示全部樓層
MONSE:
白卧龍very 靚啊 add6icon
回復

曇花一現 發表於 2010-3-7 23:04:20 |顯示全部樓層
monse
我都覺得白卧龍好得呀...不過我唔敢種 add5icon
去你既花園都好心花怒放 add4icon
回復

Monse 發表於 2010-3-8 01:45:53 |顯示全部樓層
棵非洲紫羅蘭就嚟要換泥啦,水苔會唔夠營養
fnv234 發表於 2010-3-7 01:47

billy,
吓! 要換盆? 用咩泥及換幾多號盆吖? 非洲紫羅蘭我真係唔識種架, 感覺上佢好容易死, billy佢係咪"迷你品種"黎架?

monse,春天到,你地d花就靚到不得了。
我嘛,就只掛住種菜,花就只係種少少。
秋播時分享了sammy 的 魯 ...
alilovebyj 發表於 2010-3-7 18:08

alilovebyj
魯冰花對我黎講好難種, 因為香港氣侯唔啱佢生長, 我都種到佢出苗苗架不過養唔大之麻跟著夏天到就死埋添啊.
想看魯冰花的樣子, 請內進.
http://yunol.stes.tc.edu.tw/07-159.htm

MONSE:
白卧龍very 靚啊
ylee 發表於 2010-3-7 21:41

ylee,
開頭我都以為"月季 - 白卧龍" 好難種, 但結果又唔係喎, 你都試吓種啦.

monse
我都覺得白卧龍好得呀...不過我唔敢種  
去你既花園都好心花怒放   ...
曇花一現 發表於 2010-3-7 23:04

曇花,
你天台絕對種得到喎.
回復

vincentma 發表於 2010-3-8 08:32:13 |顯示全部樓層
Monse, 白卧龍係邊處買架?我好想要白色既月季,不過團左兩次都未發芽就瓜左!
回復

格子 發表於 2010-3-8 09:51:05 |顯示全部樓層
月季 -" 安吉拉" 今早開出第一朵花, 但係唔似訂貨時圖片裡面的樣子, 花朵好細而且又係無香味既!

格子,
...
Monse 發表於 2010-3-6 09:52

MONSE: 睇花就似係, 可能第一朵 又無咩太陽晒. 所以細Dadd6icon
回復

Monse 發表於 2010-3-8 15:47:27 |顯示全部樓層
Monse, 白卧龍係邊處買架?我好想要白色既月季,不過團左兩次都未發芽就瓜左! ...
vincentma 發表於 2010-3-8 08:32

我果3棵月季係88於11月幫我訂回來架, 29/12/10落泥咁短時間就有花開喇, 你都訂幾棵黎種喇, 但棵" 大遊行"到而家都出唔到葉恐怕凶多吉少囉, 我地最近中左棵"月季-木香"毒啊, 計劃中...
回復

Monse 發表於 2010-3-8 15:49:30 |顯示全部樓層
MONSE: 睇花就似係, 可能第一朵 又無咩太陽晒. 所以細D
格子 發表於 2010-3-8 09:51

格子
咁都好啲, 可能係第一次開花所以未穩定啫, 唔該晒格子 .
回復

hk88688 發表於 2010-3-8 16:15:48 |顯示全部樓層
Monse, 妳啲月季咁快開花, 白卧龍好正啊 add6icon 我啲仲扮緊草
回復

spinnet 發表於 2010-3-8 16:23:26 |顯示全部樓層
billy,
吓! 要換盆? 用咩泥及換幾多號盆吖? 非洲紫羅蘭我真係唔識種架, 感覺上佢好容易死, billy佢係咪" ...
Monse 發表於 2010-3-8 01:45

我都有係秋天播咗魯冰花, 現在仲係苗. 回想2年前係北海道看到的魯冰花真係大開眼界.

回復

花草之家 發表於 2010-3-8 16:27:11 |顯示全部樓層
月季 -" 安吉拉" 今早開出第一朵花, 但係唔似訂貨時圖片裡面的樣子, 花朵好細而且又係無香味既!

格子,
...
Monse 發表於 2010-3-6 09:52

Mones,大遊行又係訂個陣ge說明話有香味,我個棵d花未香過呀add1icon
回復

花草之家 發表於 2010-3-8 16:29:10 |顯示全部樓層
我都有係秋天播咗魯冰花, 現在仲係苗. 回想2年前係北海道看到的魯冰花真係大開眼界.

...
spinnet 發表於 2010-3-8 16:23

好靚呀add6icon
回復

Monse 發表於 2010-3-8 17:17:32 |顯示全部樓層
Monse, 妳啲月季咁快開花, 白卧龍好正啊  我啲仲扮緊草
hk88688 發表於 2010-3-8 16:15

88,
你果啲月季"速勢待發"中, 到時....add4icon
回復

Monse 發表於 2010-3-8 17:20:31 |顯示全部樓層
...
spinnet 發表於 2010-3-8 16:23

魯冰花係好靚架, 我每年都秋播努力左3年都種唔到佢長大就死左, 所以放棄了, 希望看到你有好成績啊.add6icon
回復

Monse 發表於 2010-3-8 17:23:08 |顯示全部樓層
Mones,大遊行又係訂個陣ge說明話有香味,我個棵d花未香過呀
花草之家 發表於 2010-3-8 16:27

花草,
係吖, 幾棵都唔香架, 反而係玫瑰農場買既紅雙喜仲香啊.add8icon
回復

Aalon 發表於 2010-3-8 19:00:31 |顯示全部樓層
魯冰花我都種到放棄, 原來monse都開始佔手av, 個人覺得下鋪陶土再加美能安A上面用花寶d 3合1肥就最好, 另外用個細d o既盆, 放係光猛有乜陽光宜射o既地方最好add6icon
回復

yuwaiman 發表於 2010-3-8 19:04:09 |顯示全部樓層
我棵大遊行宣佈死亡咗好耐了, 下次才買過add14icon
回復

fnv234 發表於 2010-3-8 19:18:00 |顯示全部樓層
billy,
吓! 要換盆? 用咩泥及換幾多號盆吖? 非洲紫羅蘭我真係唔識種架, 感覺上佢好容易死, billy佢係咪" ...
Monse 發表於 2010-3-8 01:45

用呢個或者大少少嘅就得,呢種好迷你
泥用疏水透氣嘅就得
不過夏天要放喺比較陰涼嘅地方或者冷氣房
回復