Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
116258 1460
hk88688 發表於 2009-3-25 22:55:50 |顯示全部樓層
Monse, 030同031都是天竺葵? 睇花型好似好大分別, 我仲以為係兩種花添
回復

Monse 發表於 2009-3-25 23:23:04 |顯示全部樓層
Monse, 030同031都是天竺葵? 睇花型好似好大分別, 我仲以為係兩種花添
hk88688 發表於 2009-3-25 22:55

#31 & #30 都係天竺葵黎架不過唔同顏色,而#31點解咁細棵就開花 .......可能係曾經斷過但又斷唔晒.....又比我救得番可能係咁。
回復

Donder 發表於 2009-3-27 04:24:30 |顯示全部樓層
Monse, 好開心呀, 24号咁快就收到啦, 不過, 返工無時間上網, 好多謝你咁細心, 好意外呀, 要一樣種子, 點知.........變左下圖咁. 好多謝你啊 !
我送返你一朵太陽花.

回復

newbie 發表於 2009-3-27 05:58:51 |顯示全部樓層
Monse, 好開心呀, 24号咁快就收到啦, 不過, 返工無時間上網, 好多謝你咁細心, 好意外呀, 要一樣種子, 點知.........變左下圖咁. 好多謝你啊 ! http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(113).gif
我送返你 ...
Donder 發表於 2009-3-27 04:24

嘩.. monse 真係好好人!d plastic bag 仲有 公仔 架 , so lovely ^^
Donder, 祝你的 新新 '小生命' 個個快d發~~~~> 芽
回復

Aalon 發表於 2009-3-27 08:55:37 |顯示全部樓層
嘩.. monse 真係好好人!d plastic bag 仲有 公仔 架 , so lovely ^^
Donder, 祝你的 新新 '小生命' 個個快d發~~~~> 芽
newbie 發表於 2009-3-27 05:58

我都受過如此厚待add6icon
回復

Donder 發表於 2009-3-27 22:43:40 |顯示全部樓層
newbie 發表於 27/3/2009 05:58

我會在合適的天氣時就播種子架啦, 有朝一日, 開花結果時, 一定再貼 !  多謝 Monse !
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-27 23:59:59 |顯示全部樓層
我都受過如此厚待add6icon
Aalon 發表於 2009-3-27 08:55

嘻嘻~我都係呀~
呢度好多人都係~
回復

Monse 發表於 2009-3-29 20:28:30 |顯示全部樓層
我記得 candice 也是發不到, 所以公主發達啦!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(111).gif
Agnes 發表於 2009-3-25 22:21

Agnes / candice
遲啲再有種子就寄啲比你地試過啦。

Monse, 好開心呀, 24号咁快就收到啦, 不過, 返工無時間上網, 好多謝你咁細心, 好意外呀, 要一樣種子, 點知.........變左下圖咁. 好多謝你啊 ! http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(113).gif
我送返你 ...
Donder 發表於 2009-3-27 04:24

Donder
唔好咁客氣喇,寄到去咁遠硬係寄多幾款種子先抵架麻.......哈哈。

我會在合適的天氣時就播種子架啦, 有朝一日, 開花結果時, 一定再貼 !  多謝 Monse !
Donder 發表於 2009-3-27 22:43

Donder
我送出去的種子係唔需要交功課架,所以唔好有壓力,只要種到自己想種的花花就好了。

newbie / Aalon / Donder / Chris Tsui,
你地都唔好咁客氣喇,大家一起種開心啲麻,又可以一起交流吓種植心德。
回復

Monse 發表於 2009-3-29 20:36:21 |顯示全部樓層
這是花友去年送給我的天竺葵種子種出黎的花花。

羊咩咩你睇吓!

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

昨日拍的天竺葵

紅色花的天竺葵

紅色花的天竺葵

深粉紅色花的天竺葵

深粉紅色花的天竺葵

相信會開出白色花花

相信會開出白色花花
回復

Monse 發表於 2009-3-29 20:41:32 |顯示全部樓層
鄰居送我的番茉莉枝條及蒜香籐小苗,等我嘗試吓種唔種到吧。

番茉莉枝條

番茉莉枝條

蒜香籐小苗

蒜香籐小苗
回復

Monse 發表於 2009-3-29 20:45:50 |顯示全部樓層
斑比,
你送我的“玉女兜蘭”昨天起床出門一看甩左落黎吖 ,佢已經功成身退,但好唔捨得啊
回復

Agnes 發表於 2009-3-29 20:50:22 |顯示全部樓層
788# Monse
謝謝 Monse 常常寄來玩具, 我玩得好開心, 棵跳舞草同飛機草好耐冇報道, 我仲繼續玩緊
回復

Monse 發表於 2009-3-29 21:11:41 |顯示全部樓層
788# Monse
謝謝 Monse 常常寄來玩具, 我玩得好開心, 棵跳舞草同飛機草好耐冇報道, 我仲繼續玩緊http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(69).gif
Agnes 發表於 2009-3-29 20:50

如果有種子記得分享比其他花友啊!
回復

Agnes 發表於 2009-3-29 21:17:47 |顯示全部樓層
如果有種子記得分享比其他花友啊!
Monse 發表於 2009-3-29 21:11

遵命!
跳舞草仲係奀痴痴, 未識跳舞, 未有種子.  
飛機草有收種子, 分過給花友, 我發了很多次種子都冇第二代, 日前浸了一晚才下泥, 終於發到兩棵苗.
回復

月光光 發表於 2009-3-30 12:17:17 |顯示全部樓層
monse,你d天竺葵好靚,重係由種子種起,要幾耐呀?
回復

花草之家 發表於 2009-3-30 12:41:38 |顯示全部樓層
天竺葵好靚
回復

高雅 發表於 2009-3-31 02:59:06 |顯示全部樓層
好靚wor
回復

Monse 發表於 2009-4-3 01:39:48 |顯示全部樓層
多謝呁多花友來賞花啊。
回復

小寶 發表於 2009-4-3 02:19:07 |顯示全部樓層
這是花友去年送給我的天竺葵種子種出黎的花花。

羊咩咩你睇吓!
Monse 發表於 2009-3-29 08:36 PM

monse我都有架
回復

小寶 發表於 2009-4-3 02:20:50 |顯示全部樓層
嘻嘻~我都係呀~
呢度好多人都係~
ChrisTsui 發表於 2009-3-27 11:59 PM

我都係呀, 收到monse的東西好精緻, 令人見到包裝都喜悅呀! :
回復