Monse的綠色天地

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-9-25 16:52:22
115347 1460
Agnes 發表於 2009-1-29 19:15:36 |顯示全部樓層
482# Monse
Monse, 百萬小鈴好嬌俏呀!唔怪得咁多花友迷上佢啦!
回復

Monse 發表於 2009-1-30 01:44:14 |顯示全部樓層
好可憐啊, 收起佢先, 唔係一陣又來.
pauline 發表於 2009-1-29 16:23

我的花花全都是露天放係度,途人只會欣賞但什少〉途人會順手牽羊,佢地想種既都會開聲問我攞,我從來無托手肘架。

偷花賊好可惡呀~
快d將佢收到隱蔽o既地方,佢咁識貨,唔好再比佢見到呀~

你d金毛菊雖然o左,但仲係好靚呀~
你送比我o既種子,我已經落o左泥10日,好期待快d出芽~ ...
ChrisTsui 發表於 2009-1-29 16:34

我家的金毛菊小苗已除處見了,相信好快出苗苗的。

你要好好照顧它啊。我棵S左啦。等緊你架。
alextang 發表於 2009-1-29 17:15

令箭荷花在香港很少有是伯爺婆從加拿大寄回來只得我(Monse)、你(Alex Tang)、呵呵笑及向日葵4個人有,如果仲有人有就即係.............唉....我只恨個小偷點解唔明正言順問我攞要兩度用咁粗暴既手法欄腰搣左去,分分鐘這個小偷家裡種的令箭荷花比我大棵及靚啊.....唉。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-1-30 02:34:31 |顯示全部樓層
monse,
頭先出去淋花,見到金毛菊出o左芽仔,但係好幼,好開心呀~
回復

Monse 發表於 2009-1-30 02:48:59 |顯示全部樓層
monse,
頭先出去淋花,見到金毛菊出o左芽仔,但係好幼,好開心呀~
ChrisTsui 發表於 2009-1-30 02:34

等佢生得粗壯啲先移盆,最好用吊盆會靚啲架,記著要摘芯咁樣先會開好多花,祝早日開花囉。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-1-30 03:16:39 |顯示全部樓層
504# Monse
係~知道啦~多謝你呀~
希望4個月後有花睇~
回復

alextang 發表於 2009-1-30 20:58:43 |顯示全部樓層
我的花花全都是露天放係度,途人只會欣賞但什少〉途人會順手牽羊,佢地想種既都會開聲問我攞,我從來無托手肘架。

我家的金毛菊小苗已除處見了,相信好快出苗苗的。

令箭荷花在香港很少有是伯爺婆從加拿大寄回 ...
Monse 發表於 2009-1-30 01:44

小偷唔洗比面,拖出村口...........add12icon
回復

Monse 發表於 2009-1-31 01:57:18 |顯示全部樓層
斑葉金蓮花小苗。
回復

Monse 發表於 2009-1-31 02:00:42 |顯示全部樓層
種在泥土裡的銅錢草。
回復

hazellue 發表於 2009-1-31 21:13:26 |顯示全部樓層
508# Monse
monse, 你種咁多咁雜, 服你喇!  怎照顧?
回復

Monse 發表於 2009-2-1 02:57:26 |顯示全部樓層
508# Monse
monse, 你種咁多咁雜, 服你喇!  怎照顧?
hazellue 發表於 2009-1-31 21:13

hazellue大大
嘩!你好麻,多謝你過黎賞花啊,新正頭我祝您從心所慾、家肥屋潤、身體健康啊!
果啲好靚好靚既花花難度太高我種唔到,唯有種啲容易啲既花花囉,物都試吓種咁囉,我都係偏愛酢醬草多啲。
你有空就多啲過黎賞花吖.....嘻嘻
回復

Agnes 發表於 2009-2-1 22:22:38 |顯示全部樓層
Monse, 我交功課啦!
碰碰香, 好大叢, 好生猛.
P1030747 (Small).JPG
藍星花也抵到寒冬, 今日開花
P1030749 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-1 23:27:49 |顯示全部樓層
MONSE ~~唔好為D小偷咁激心 !! 新正頭做好心當送左比佢就算 (雖然真係好激氣下....)
你第一次比我0個粒酢醬草要開花喇 ~ 好開心!! 聽日影相比你睇 ~~~
你之前比我D種子都下哂泥喇 ~ 暫時得紫葵標左芽仔 ~~ 如果繼續咁暖, 我想好快會發哂芽架喇~~ ^^
回復

Monse 發表於 2009-2-3 00:51:28 |顯示全部樓層
Monse, 我交功課啦!http://a2233.myweb.hinet.net/msn/intalking/intalking%20(3).gif
碰碰香, 好大叢, 好生猛.
藍星花也抵到寒冬, 今日開花
Agnes 發表於 2009-2-1 22:22

碰碰香大得好快架,換過大啲既盆會生得快及更大棵啊,我家的藍星花雖然都有但啲葉燶晒好難睇呀,過多幾個月後等佢要綠番晒先再貼相。

MONSE ~~唔好為D小偷咁激心 !! 新正頭做好心當送左比佢就算 (雖然真係好激氣下....)
你第一次比我0個粒酢醬草要開花喇 ~ 好開心!! 聽日影相比你睇 ~~~
你之前比我D種子都下哂泥喇 ~ 暫時得紫葵標左芽仔 ~~ 如果繼 ...
JicJicmom 發表於 2009-2-1 23:27

JicJicmom
我已無再諗喇,為左啲咁差德性的種花人而嬲就硬係唔植得!
紫葵標左芽仔喇,發芽率高嗎?JicJicmom祝你花開春滿園。
春天是播紫葵的好季節吖,領有紫葵種子的花友請留意啊
回復

Monse 發表於 2009-2-3 00:54:59 |顯示全部樓層
今日出街前看到松葉牡丹第一次同日內開出幾朵花,立即影相給你們看看。

松葉牡丹

松葉牡丹

松葉牡丹

松葉牡丹
回復

nuage 發表於 2009-2-3 00:59:07 |顯示全部樓層
hazellue大大
嘩!你好麻,多謝你過黎賞花啊,新正頭我祝您從心所慾、家肥屋潤、身體健康啊!
果啲好靚好靚既花花難度太高我種唔到,唯有種啲容易啲既花花囉,物都試吓種咁囉,我都係偏愛酢醬草多啲。
你有空就多啲 ...
Monse 發表於 2009-2-1 02:57

我覺得你係種花高手﹗好多花都可以種得又大朵又靚﹗
回復

Monse 發表於 2009-2-3 01:35:14 |顯示全部樓層
我覺得你係種花高手﹗好多花都可以種得又大朵又靚﹗
nuage 發表於 2009-2-3 00:59

nuage
你睇完hazellue大大種既花就會知道我種既只不過“BB班”咋,“高手”這個稱號簡直遙不可及吖。
回復

nuage 發表於 2009-2-3 01:39:19 |顯示全部樓層
nuage
你睇完hazellue大大種既花就會知道我種既只不過“BB班”咋,“高手”這個稱號簡直遙不可及吖。
Monse 發表於 2009-2-3 01:35

o  咁要即刻去欣賞﹗
你太謙啦﹗你係其中個我覺種花好叻好靚嘅高手﹗每次見你d花﹗都靚﹗
回復

Agnes 發表於 2009-2-3 02:17:44 |顯示全部樓層
nuage
Monse 發表於 2009-2-3 01:35

Monse, 你唔駛冒充係 BB班啦!睇見 post 就証據確鑿係高手啦
回復

JicJicmom 發表於 2009-2-3 09:53:40 |顯示全部樓層
睇到阿 MONSE D 酢醬草花成大叢大叢咁 , 仲話BB班......咁我係 ....
胚胎囉 ~ XDDDDDDDDDDDDDDD
回復

stupid 發表於 2009-2-3 09:58:32 |顯示全部樓層
D小玲好靚呀, 格子送俾我既開得兩朶,都係我太lazy!!! 我都要多加努力種好d先
回復