返回列表 發新帖

蒜頭搶住出世 - 來冬再接再厲

作者: wooying 發表于 2008-11-4 15:12:56
10851 57
wooying 發表於 2008-11-29 18:32:37 |顯示全部樓層

回復 39# anniewaibb 的帖子

兩樣都得啦~不過水種係不會收到蒜頭,這是肯定的。
回復

LLGG 發表於 2009-1-9 14:26:39 |顯示全部樓層
睇咗樓主d蒜頭又心郁郁想試吓....
咁如果土種既話, 點至知有收成呢?? 唔通要耐唔耐挖開佢嚟睇??
回復

namshanfung 發表於 2009-1-9 16:43:04 |顯示全部樓層
1# wooying

其實仲乜唔直接埋落泥土,咁樣好似要啲蒜適應兩次唔同的養份供應同生活環境喎~~
回復

wooying 發表於 2009-1-16 15:39:10 |顯示全部樓層
solly成個月冇上嚟... 換晒版好靚

LLGG - 收成好似係三個月,我屋企人話如果見到d蒜芯(d葉)變黃就即是可以收成,
我嗰d開始變黃啦,或者挖一個出來睇睇先囉。 真係好易!

nam - 當然可以啦,水種好似同d蒜bb有溝通呀 d蒜頭生命力好頑強,完全唔見佢地入泥後唔適應喎~
回復

miavu 發表於 2009-1-18 02:17:57 |顯示全部樓層
um um..how do I know when is the time to pull them out ne?
回復

fae 發表於 2009-1-18 16:30:34 |顯示全部樓層
我都想試下種下蒜頭,屋企食蒜頭既速度實在太快
想種d 黎補給一下,唔係食蒜頭都食窮@___@
請問種蒜頭駛唔駛俾好多陽光佢晒住?
回復

小寶 發表於 2009-1-18 18:02:41 |顯示全部樓層
我都種左兩棵, 原來見葉黃就可採收蒜子,我要留意多d先得~
回復

miavu 發表於 2009-1-18 22:20:48 |顯示全部樓層
收蒜子??? not pull the whole thing out? What does 收蒜子 meant?
回復

小寶 發表於 2009-1-18 22:25:50 |顯示全部樓層
收蒜子??? not pull the whole thing out? What does 收蒜子 meant?
miavu 發表於 2009-1-18 10:20 PM

即係收蒜頭呀~
回復

wooying 發表於 2009-1-19 21:04:32 |顯示全部樓層
miavu: 好似話3 months.

fae: 上網種的人都在地種的,所以我諗有陽光實冇壞。

小寶:我諗住下禮拜挖一個黃葉的來睇睇,如果真係得就話你知

話時話蒜子好似唔係完全係蒜頭,要好大粒嗰d才叫蒜子...
回復

wooying 發表於 2009-4-30 15:49:29 |顯示全部樓層

結案陳詞~~

經過左成半年時間,種下種下冇左件事 ,除了得閒淋下水同追過一次肥之外
都冇乜理佢地,  上個禮拜終於覺得係時候睇下d蒜頭變成點~
結果係.......

變左迷你蒜頭

變左迷你蒜頭

只比六個月前大一倍同圓左~

只比六個月前大一倍同圓左~

同個萬字夾一樣大~

同個萬字夾一樣大~
回復

hellokitty_971 發表於 2009-5-2 00:42:32 |顯示全部樓層
我種親都爛晒
回復

熊貓太 發表於 2009-5-2 07:37:38 |顯示全部樓層
好得意呀~~~美國冇蒜心賣, 見到咁易又試下先
不過我想問咁樣種唔種得出蒜頭架???????
回復

wooying 發表於 2009-5-2 15:18:19 |顯示全部樓層

賽後檢討

hellokitty: 點解呢 ?泥太濕?
熊貓太: 你可以睇吓post #51,我貼左上兩個星期的收成~

我d蒜仔好細隻,我估原因係:
- 泥唔夠深
- 只追過一次肥,d泥瘦晒
- 種得太密
- 冇剪蒜心, d水份同營養上晒d葉度
- 種太耐都唔收

經過今次教訓,我決定種多一次!不過只係會種兩至三棵,希望今次成功^^
回復

熊貓太 發表於 2009-5-2 15:33:37 |顯示全部樓層
等我又試下先, 而家即刻浸蒜頭................
回復

SlothKali 發表於 2012-2-17 23:41:17 |顯示全部樓層
請問種蒜頭係可唔可以同時又收蒜心, 又收蒜頭, 還是只可二選一?
回復

twiggy 發表於 2012-3-27 19:08:08 |顯示全部樓層
係呀。好似。有有長大的相呀?
回復

twiggy 發表於 2012-3-28 12:49:57 |顯示全部樓層
我又來玩下。嘻嘻。一晚就發芽同根了。
回復