306室露台入門種植﹣豆角收得呢條嗰條又老?#19

作者: wooying 發表于 2009-7-4 13:45:15
5092 19

上年種蒜頭及白菜仔種到思覺失調,
經過舖頭見到一包包種籽喺度叫「種我啦種我啦」
終於“決左志”,種左題目上的幾樣項目

上週去買左d雜貨裝飾一下,而家算做企理d見得人,
上傳分享一下!仲有一大堆問題要請大家前輩指教~

整個全相先:
後排左起,長豆角,通菜,小蕃茄
前左,小蕃茄,白菜.

今次冇乜打理的白菜,受線蟲困擾。

蕃茄仔今朝發現有潛葉蠅襲擊

蕃茄仔受害的冰山一角

呢盤bb俾我剪左三份一葉,好痛呀!

棟枝痴蚊紙喺隔離,希望痴到d衰人潛葉蠅

一個禮拜前插播的通菜

廿一條插枝竟然有廿條出新芽。

先排嘗試用d泥種peppermint,唔發芽,轉來用種通菜,
今日發現疑似胡椒薄荷的芽仔。
想請問我可唔可以由佢喺度生呀?難得見peppermint出芽,
又唔識點樣可以唔使倒d泥出嚟定植。

同場加影自己埋位的雜草。好生猛。

多多指教!!add6icon
alilovebyj 發表於 2009-7-4 13:51:46 |顯示全部樓層
趁佢細細地,又或出多兩塊葉先,連一舊泥仔一齊起,放入另一個盆。

潛葉蠅用紙痴無用,把葉子摘去就可以了。
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-4 13:54:30 |顯示全部樓層

而家雖然種得唔多,但係好快就會好似我咁,成個天台都係盆架啦
回復

wooying 發表於 2009-7-4 14:23:29 |顯示全部樓層
alilovebyj: 明白!咁我而家即去剷佢出來,小根我仲manage到---我估
不過我d蕃茄仔已經俾我剪左好多,再剪就淨番條kuang啦...好慘!
呢隻痴蚊紙好似有d味,我擺近d飛蟲好似即閃咁。再觀察一下。

cookie20002005: 你有天台真係羡慕c人add14icon,我其實仲發緊d節瓜芽,不過仲度緊點起個架囉。真係一發不可收拾呀!add9icon
回復

sandylam 發表於 2009-7-4 14:26:47 |顯示全部樓層
白菜咁少唔夠食喎
回復

chayote 發表於 2009-7-4 14:37:13 |顯示全部樓層
白菜未係時候wo!
回復

wooying 發表於 2009-7-4 15:30:08 |顯示全部樓層
d白菜已經種左兩個幾月了,嗰陣仲係未咁熱
其實我都唔知點解種咁少 lost左focus

另外,我想問問d豆角如果唔搭棚,由佢喺個欄杆爬可行嗎?
回復

小寶 發表於 2009-7-4 15:35:25 |顯示全部樓層
所有植物都唔夠泥呀~
投個大盆裝多d泥啦~如果唔係到最後就白種架喇~
回復

wooying 發表於 2009-7-4 16:38:49 |顯示全部樓層
所有植物都唔夠泥呀~
投個大盆裝多d泥啦~如果唔係到最後就白種架喇~
小寶 發表於 2009-7-4 15:35

完全收到呀小寶,係一個極大的隱憂add2icon
我個露台係嗰小小位有太陽晒,日照約四至五小時
如果d盤大d其他植物就會冇位企,得陰頂
如果我將d盤用板圍起加深d泥,向上發展唔知得唔得呢?
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-4 18:47:45 |顯示全部樓層
歡迎加入種毒樂園~

回復

小寶 發表於 2009-7-4 19:03:30 |顯示全部樓層
完全收到呀小寶,係一個極大的隱憂add2icon
我個露台係嗰小小位有太陽晒,日照約四至五小時
如果d盤大d其他植物就會冇位企,得陰頂
如果我將d盤用板圍起加深d泥,向上發展唔知得唔得呢? ...
wooying 發表於 2009-7-4 04:38 PM

都可以試下, 但係唔擔保得, 況且又唔美觀呢.
你可以每樣種1-2棵, 白菜就一拼放入大盆度
回復

chayote 發表於 2009-7-4 22:53:16 |顯示全部樓層
d白菜已經種左兩個幾月了,嗰陣仲係未咁熱
其實我都唔知點解種咁少 lost左focus

另外,我想問問d豆角如果唔搭棚,由佢喺個欄杆爬可行嗎?
wooying 發表於 2009-7-4 15:30

ok Ga!但係佢咩都5爬就無豆豆,而且要摘心先出豆豆
回復

wooying 發表於 2009-7-21 13:40:00 |顯示全部樓層

三週後的更新~

有時覺得時間過得好快,就算係日日望住d菜bb菜仔,
都會覺得佢地生得好快,生命力真強!add14icon

上個禮拜幫d豆角追肥同加泥,之後週末去左旅行,
都只係一晚啫,番屋企淋水時見到有花花!
真係好開心!add4icon

豆角三棵與通菜合照

Mr Bean no.1 出世前的花是黃色的,但其他花卻不是黃色。

害羞的豆角花no.2今日肯出來見人

昨天靜雞雞柄埋一邊的豆角花no. 2

豆角花其三及四

淡淡的紫色

今朝下雨,就見到Mr Bean number 1!!

請問豆角開花後幾耐可以收得d豆呢?

其他騎樓菜的近況:

通菜第三個禮拜

通菜俾蟲蟲咬到咁,一定好肚餓囉佢

就係呢條c人蟲!都唔知係邊度嚟的。

蕃茄就快四尺高,之前怕晒d潛葉蠅擺佢地入屋,而家變成徒長呀...

唉....仲孿埋

請問成因何在?是否應摘頂芽呢?

new kids on the block, 節瓜!

希望你冬天前快高長大啦~
回復

farfeifar 發表於 2009-7-21 13:48:46 |顯示全部樓層
整個樓梯花架咪可以解決爭食問題囉!
蕃茄可能有病呀!
回復

wooying 發表於 2009-7-21 14:40:44 |顯示全部樓層
整個樓梯花架咪可以解決爭食問題囉!
蕃茄可能有病呀!
farfeifar 發表於 2009-7-21 13:48

一出動花架就等同病態升級啦哈哈哈
花花:原來係有病 等我爬下有關蕃茄病的post先,謝謝!
回復

wooying 發表於 2009-8-1 12:10:33 |顯示全部樓層
尋日收左通菜~ 7月4日插種,31日收 add6icon

呢造都算無驚無險,只有一條蟲咬過一兩塊葉

腐乳通菜,幾好食都冇用,得嗰兩啖!!!add2icon
變左肉片的伴碟...

審理豆角葉時,見到一堆粒粒

近鏡仲見到一隻野在中間走來走去

應該唔會係蟲媽吧?仲細過d蛋...

另外,豆角no. 1已經近40cm長,
是否應收左呢條先呢?會否搶左其他豆的肥?
回復

farfeifar 發表於 2009-8-1 12:19:12 |顯示全部樓層
得一條, 收o左都要諗下點食hehe~
收啦, 老o左唔好吃架喇~
回復

miku 發表於 2009-8-1 13:24:03 |顯示全部樓層
可以切粒用來炒蛋, 但只夠一個人既早餐.
回復

wooying 發表於 2009-8-1 14:01:29 |顯示全部樓層
我種豆角主要就是用來炒蛋,
今晚就試吓炒蛋挑戰極限
回復

wooying 發表於 2009-8-15 13:04:28 |顯示全部樓層

總結豆角

上個禮拜收左幾條豆角,
今日收左一批,算係official收成!
我發覺豆角唔難種,
但係收成比較難拿捏,
因為每條開花及生長速度非常不同,
好難一次過收,
今次收的有幾條明顯係老左,
有幾條係仲有得生。
不過唔chung埋一次收又唔夠食...

不過有得收我已經覺得係mission accomplish!
回復