返回列表 發新帖

supermama番來啦!又一新嘗試!

作者: supermama 發表于 2008-10-31 15:15:31
4906 27
llaus 發表於 2008-12-12 18:33:14 |顯示全部樓層
原帖由 happyssunny 於 2008-12-12 17:47 發表
嗚...我種了又種...都係發曬臭...發臭左的豆做肥料好唔好的?
我明天就試種黃豆、今次掉轉黎放、無咁多水喇掛...定因為我放了在櫃入面唔通風所以太wet? 剛剛諗到!!! ...

黃豆大半天就吸足水發到原本一倍大
幾日唔理佢就發臭
每日要勤換水
最多三兩日就要入泥種啦
回復

小寶 發表於 2008-12-12 19:14:13 |顯示全部樓層

回復 21# llaus 的帖子

果然有經驗人士
回復

gtrnismo 發表於 2008-12-13 00:21:08 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-11-2 15:30 發表

"之前女友",是否現在女友呀?

"之前女友"都算得上是無"飯"女友啦,成棵花生出來才再打開雪櫃

以前女友只識炸野唔識整甜品

係女友以前

回復

gtrnismo 發表於 2008-12-13 00:21:48 |顯示全部樓層
原帖由 otismavis 於 2008-11-2 16:00 發表
之前女友....係講緊女友之前整紅豆沙乍嘛?
好想知你之後有冇將盆花種落泥?

落左
大得超快

但比我KO左
回復

gtrnismo 發表於 2008-12-13 00:25:42 |顯示全部樓層
原帖由 supermama 於 2008-11-3 10:32 發表
其實係雪櫃發(good idea ),唔會甘容易發臭tim!不過而家天氣涼d都可以放係出面.我不停甘試有冇其他方法可以發得仲好d,有的話我會係度post比大家。

gtrnismo:你而家有乜香草呀?有冇可以比d我呀? ...

basil x 4 diff kinds
lemon grass (我古你唔要)
rosemary
dill (baby)
sage (甚少)
thyme (甚多)
chamomile (死過翻生)
oregano (甚多)
草民兄送的 刺元西
lemon balm (甚多)
spear mint
chocolate mint
swiss mint
回復

Steven 發表於 2008-12-13 09:21:05 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-12-13 00:25 發表

basil x 4 diff kinds
lemon grass (我古你唔要)
rosemary
dill (baby)
sage (甚少)
thyme (甚多)
chamomile (死過翻生)
oregano (甚多)
草民兄送的 刺元西
lemon balm (甚多)
spear mint
chocolate mint
swiss  ...

chocolate mint...
係唔係真係有chocolate味?
我想要...前輩..有冇多?
回復

happyssunny 發表於 2008-12-14 11:26:56 |顯示全部樓層

回復 25# gtrnismo 的帖子

請問lemon balm好唔好味的? 我buy了d種子, 現在試種第2次...
第一次連苗都無...
現在也未見有芽, 其他同一日落的如tomato都生芽了...係咪又種唔到呢...?定我有野做錯呢?
我是放d種籽在d泥上面, 噴d水等d籽唔好飛走, 加上少少泥, 再慢慢灌水到佢全濕...唔通我灌水時洗走晒d籽??? 唔會掛
回復

happyssunny 發表於 2008-12-14 11:29:36 |顯示全部樓層

回復 21# llaus 的帖子

耶...人地要種大豆芽菜...唔係落泥哦...
我在想d 綠豆放棄中...種菜好味d...
昨天剛收了4條青瓜, 入面勁多核...另仲有2條d bb 青瓜, 但大得好慢...
回復