關於個 media of "N. campanulata"

作者: dryfish 發表于 2008-10-29 23:30:44
2391 20
有冇人有種N. campanulata的經驗?
臺灣csyin有係blog到講過
"一開始我用水苔當作栽培介質,Nepenthes campanulata曾一度生長良好,然後狀況轉壞。"
同埋有外國網友都話用水苔會爛
http://www.lhnn.proboards107.com ... ead=2388&page=1
咁有冇人試過係咪真係會呢?
同埋用D "burnt earth"又係咪真係咁好呢?
有冇人有D經驗之談?

麻煩哂!
dryfish
中豬毒者 發表於 2008-10-30 00:31:30 |顯示全部樓層
我用水苔舖底,面舖活水苔,暫時沒事。水苔無壓實。
回復

RNW 發表於 2008-10-30 00:48:56 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-10-30 00:31 發表
我用水苔舖底,面舖活水苔,暫時沒事。水苔無壓實。

豬毒兄,可唔可以分享吓d相呀?
回復

細毛 發表於 2008-10-30 02:08:53 |顯示全部樓層
你地冇人睇過天書咩?
話呢隻野原生在石灰岩, 介質太酸會死, 用水苔的話, 水苔慢慢會爛變酸!  睇過一次好深刻, 因為好似剩係呢隻野本書話唔用得水苔種。
回復

中豬毒者 發表於 2008-10-30 13:56:23 |顯示全部樓層
趁佢爛前換咪無事。又或者換做發泡煉石種。
回復

dancy200 發表於 2008-10-30 16:20:36 |顯示全部樓層
係呀!天書是咁講過,係話用棷纖植的
回復

細毛 發表於 2008-10-30 16:23:25 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-10-30 13:56 發表
趁佢爛前換咪無事。又或者換做發泡煉石種。

呢d名種野唔好駁啦......跟足天書指引隱陣d!
回復

Don 發表於 2008-10-30 21:15:53 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-10-29 23:30 發表
有冇人有種N. campanulata的經驗?
臺灣csyin有係blog到講過
"一開始我用水苔當作栽培介質,Nepenthes campanulata曾一度生長良好,然後狀況轉壞。"
同埋有外國網友都話用水苔會爛
http://www.lhnn.proboards107.com/inde ...

N. campanulata ~ 雖然說是低地,可是它比較喜歡涼,原先也是用全水苔 + 胶盆, 現改用胶盆+混合料(石仔,樹皮,coconut spice + limestone) 1:1,面+一些活水苔,早上都沖涼一次,看活水苔的生長便知棵植物如何,Dryfish兄要留心佢怕冷. campanulata是豬中最不易種,也會不明地c.
回復

dryfish 發表於 2008-10-30 22:31:41 |顯示全部樓層
中豬毒者
感謝你的經驗分享,我現時都係咁種,睇洛係生得幾好架!
不過我怕有一Day佢會爛,你知啦,佢咁細棵,爛幾野就冇架喇.

Don
都感謝你的經驗分享,我諗到佢再大D,我就會好似你咁種

細毛&dancy200
「食蟲植物觀賞與栽培圖鑑」係好,講D野係 o岩
不過有時都唔可以信哂本書,
要有D探索精神先知點種先最好.
回復

RNW 發表於 2008-10-30 22:35:25 |顯示全部樓層
原帖由 dryfish 於 2008-10-30 22:31 發表
中豬毒者
感謝你的經驗分享,我現時都係咁種,睇洛係生得幾好架!
不過我怕有一Day佢會爛,你知啦,佢咁細棵,爛幾野就冇架喇.

Don
都感謝你的經驗分享,我諗到佢再大D,我就會好似你咁種

細毛&dancy200
「食蟲植物觀賞與栽 ...

同意;參考原生地再因應自己種稙環境變通
回復

sundewrex 發表於 2008-10-30 22:51:43 |顯示全部樓層
我棵株N. campanulata都是用緊水苔+珠石,最攞胆既系D植料是當時(5年前)運送時包住果D~即系至今從未換過.
我放咗個小型溫箱裏~即系種紫蘿蘭果隻,上面照燈,箱內濕高,所以一個月都系噴水一次半次,至今都沒有太大問題.
回復

中豬毒者 發表於 2008-10-30 23:25:53 |顯示全部樓層
相來了
回復

RNW 發表於 2008-10-30 23:30:06 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-10-30 23:25 發表
相來了

幾靚喎 好期待訂左果d呀~~~~~~~~~~~

Besides,枯左果d底葉係咪正常發育手續呀??
回復

細毛 發表於 2008-10-31 00:17:41 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-10-30 22:51 發表
我棵株N. campanulata都是用緊水苔+珠石,最攞胆既系D植料是當時(5年前)運送時包住果D~即系至今從未換過.
我放咗個小型溫箱裏~即系種紫蘿蘭果隻,上面照燈,箱內濕高,所以一個月都系噴水一次半次,至今都沒有太大問題. ...

版主, 又冇相睇下你個SETTING......好似好吸引喎!
回復

中豬毒者 發表於 2008-10-31 01:03:48 |顯示全部樓層
原帖由 RNW 於 2008-10-30 23:30 發表

幾靚喎 好期待訂左果d呀~~~~~~~~~~~

Besides,枯左果d底葉係咪正常發育手續呀??

枯的葉係剛到手時的葉,那時未出根。開始出根時已枯了兩塊,生生下,又枯多兩塊。暫時都keep到四五塊葉。算種到吧。
回復

sundewrex 發表於 2008-10-31 08:00:27 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-31 00:17 發表

版主, 又冇相睇下你個SETTING......好似好吸引喎!

我既至愛系毛,D低豬大多都放晒在透明塑箱內由佢自生自滅,一個月頂多打開個箱望佢两眼,順便噴吓水在葉面,總括都生得幾好,遲下先影相~因要操練玩果個x行者
回復

細毛 發表於 2008-10-31 11:10:24 |顯示全部樓層
你個偽行活動好似攪到你咩都唔做得.....玩埋今年好啦!
回復

RNW 發表於 2008-10-31 11:33:01 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-10-31 01:03 發表

枯的葉係剛到手時的葉,那時未出根。開始出根時已枯了兩塊,生生下,又枯多兩塊。暫時都keep到四五塊葉。算種到吧。

適應左環境既証據
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-31 11:47:34 |顯示全部樓層
出到葉都未算 , 要結到籠 !! 好多時塊葉尖燒左 , 吹到啤一聲 !
回復

中豬毒者 發表於 2008-10-31 13:09:51 |顯示全部樓層
曾結到兩個籠,可惜一個肥死左。
回復

12下一頁