救救剛買回來的玫瑰苗

關閉 [複製鏈接]
作者: jfung 發表于 2008-10-29 13:45:54
2157 20
剛剛買咗棵玫瑰苗,但佢的葉好軟,好似無水,所以我澆好多水比佢,但都唔得。 請問各位高手可吾可以幫吓我。
JicJicmom 發表於 2008-10-29 13:59:16 |顯示全部樓層
我都係買左呢一隻呀 ~ 返到去落左盤第一二三日放響簷蓬底, 見光但無直晒. 佢標左好多新葉出黎 , 我就拎佢去半日晒. 9AM - 1pm 期間會直晒, 其他時間半陰但見光囉 ~
買左一星期左右影0既相 :
P1110827 (Small).JPG
P1110828 (Small).JPG
P1110829 (Small).JPG

你有無跟佢盒上面說明黎做 ? 我唔知0岩唔0岩但都跟足呀 .... :
去哂D泥 , 用水沖 + 浸一陣再落盤 / 地 , 我再響盤底加左基肥.
往後日子, 都係盤底有水+直晒
回復

lips2567 發表於 2008-10-29 14:01:41 |顯示全部樓層
好似幾靚咁WO~係邊可以買呀??
回復

jfung 發表於 2008-10-29 14:23:25 |顯示全部樓層

回復 2# JicJicmom 的帖子

係呀, 我都有浸一吓佢, 不過係幾個字LAW,你買返來都係咪D葉好軟架?  我响花壚買架。
回復

JicJicmom 發表於 2008-10-29 14:30:29 |顯示全部樓層
我唔知點為之"軟"囉, 葉梗都好挺下, 但剛出黎0既新葉都唔會硬得去邊 .
你放半陰地方唔好直晒住囉 .
我都係響花墟賓賓買.
回復

春田花花 發表於 2008-10-30 22:53:09 |顯示全部樓層
我都買左,不過我棵由朝晒到黑
回復

sel 發表於 2008-10-30 23:40:23 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-10-29 13:45 發表
剛剛買咗棵玫瑰苗,但佢的葉好軟,好似無水,所以我澆好多水比佢,但都唔得。 請問各位高手可吾可以幫吓我。

新生葉係咁架, 睇相棵花冇問題呀!
回復

elainecyy 發表於 2008-10-30 23:48:56 |顯示全部樓層
幾多$一棵呀? 有冇其他colour?
回復

jfung 發表於 2008-10-31 12:53:04 |顯示全部樓層
我買要105元,仲好好多其他色, 你去繽X睇吓啦!
回復

rosedaddy 發表於 2008-10-31 13:17:07 |顯示全部樓層
温度突變了,在花墟賓賓內是有泠氣的,也不是天然光,突然改變很容易死掉的,這些歐洲玫瑰是比較喜歡泠天氣的
回復

ferrarif38 發表於 2008-11-1 13:22:14 |顯示全部樓層
我買過啦DD
半日晒 擺佢一個月 之後狂晒就得
小心太熱 太熱會生病
一個月後落多D肥 好快就有靚花
初頭唔好比佢開花 但佢有好多葉先呀
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-2 01:26:34 |顯示全部樓層
JFUNG ,
今日可以影到相比你睇下.
我買0既同你0既係一樣品種+顏色 , 由上個月20號買到月底, 我都係半日晒. 呢幾日唔係太晒 / 熱, 我就全日放響露天地方比佢 "晒" . 都出左好多葉喇 ~ 葉唔係太硬但葉梗好挺身.
P1110919 (Small).JPG
回復

tsoiyiu1009 發表於 2008-11-2 01:44:15 |顯示全部樓層
我今日去睇過~
淨翻好少咋......
都買唔落手......
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-2 01:54:39 |顯示全部樓層
我都有去睇過 , 比起剛到貨時質數差左好多.
不過真係好貴 ...... 唔係有團購比我溝平D ,真係好肉赤 . XDDDDDDDDDDDDDDD
回復

jfung 發表於 2008-11-2 04:47:37 |顯示全部樓層
我棵好似好咗D啦,無之前咁軟。 我放咗响花園唔曬的地方,等再遲D就比佢半全日曬。 係呀, 真係好貴呀,好在有團講我都可以購淡D
唔知有無團購百合花呢?  好想種呀!

回復

JicJicmom 發表於 2008-11-7 14:33:59 |顯示全部樓層
jfung 近來你0既 玫瑰進展如何呀?
尋日發現我棵玫瑰(同樣響賓賓度買) 出左個小花苞 ( 真係好小....) ~~ 聽日影相比你睇 ~~ ^^
回復

Donder 發表於 2008-11-7 14:40:58 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-10-31 12:53 發表
我買要105元,仲好好多其他色, 你去繽X睇吓啦!

在香港買歐洲玫瑰, 真是貴好多, 好多, 又是一個   人離鄉賤, 物離鄉貴的經典 !   
回復

JicJicmom 發表於 2008-11-7 15:05:11 |顯示全部樓層

回復 17# Donder 的帖子

唉 ~ 鬼叫佢張相影得咁吸引咩 ......
回復

jfung 發表於 2008-11-7 22:40:48 |顯示全部樓層
我棵花好似就來唔得啦!!      都唔知點好!  好在團購花就到,但我團購無買紫色呀!!!
回復

春田花花 發表於 2008-11-8 11:24:56 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-11-7 22:40 發表
我棵花好似就來唔得啦!!      都唔知點好!  好在團購花就到,但我團購無買紫色呀!!!

點樣唔得呀 ? 有無相睇下 ? 大家研究下.其實我覺得吾好淋太多水, 玫瑰吾喜歡漬水, 泥面見干至淋都吾怕, 我個棵D葉都軟軟地ga, 但好挺.我2-3日至淋一次水, 全日曬.睇佢都幾happy

回復

12下一頁