請教各位朋友:月見草應該一盆種幾棵?

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2007-9-22 10:04:53
4184 21
Monse送佐我一些月見草種子,我一時偷懶就隨手撒一些落花盆到,依家大鑊啦!

Monse及種過呢只花的朋友快啲嚟打救啊!

呵呵笑 發表於 2007-9-22 10:09:37 |顯示全部樓層
一個星期後長大不少,但是那個時候還不知會長成咁大棵,以為好似香雪球咁
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-22 10:10:53 |顯示全部樓層
今天影嘅。啲葉越嚟越大,呢個時候要同它們移植傷害好大啊!
回復

Monse 發表於 2007-9-22 13:55:21 |顯示全部樓層
佢好高架!每棵高度去到人既腰部倒啦。
回復

fnv234 發表於 2007-9-23 18:27:33 |顯示全部樓層
D月見草係咩顏色?
回復

smile 發表於 2007-9-23 19:05:36 |顯示全部樓層

白晶菊栽種方法

白晶菊栽種方法

白晶菊
買了種子,已放種子,發幼芽(約1cm)
欲知怎樣打理,如施肥,澆水,日照等.
是否一定要移植?如不移植,會有什麼後果?
回復

Monse 發表於 2007-9-24 09:19:51 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2007-9-23 18:27 發表
D月見草係咩顏色?

黃色,黃昏至晚間開花有清幽的花香味。
回復

Monse 發表於 2007-9-28 17:31:35 |顯示全部樓層
呵呵笑

月見草再大D個樣係咁既

月見草

月見草
回復

Tony 發表於 2007-9-28 17:48:48 |顯示全部樓層
原帖由 smile 於 2007-9-23 19:05 發表
白晶菊栽種方法

白晶菊
買了種子,已放種子,發幼芽(約1cm)
欲知怎樣打理,如施肥,澆水,日照等.
是否一定要移植?如不移植,會有什麼後果?

點解唔開新post問呢
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-27 23:44:46 |顯示全部樓層
這種植物在這時候可以下種嗎??
回復

alexand52028 發表於 2008-6-18 17:43:46 |顯示全部樓層

我有問題,請指教

hi你地好

我好中e種呢樣種果樣,但我又5係好識點種...請你地幫幫我牙
我每次種d花花草草都去到差唔多10cm倒就會死,
係唔係因為我落得太多水?(我日日都淋水)
一發芽就日日淋,牙ma都話我太多水,又唔夠愛心wo
但我都淋啲啲姐...我而家屋企種緊~
勿忘我、向日葵、月見草、蘆薈、仙人掌、蘭花、豬籠草、椰子等
但我係勿忘我、向日葵、月見草種唔到,勿忘我同向日葵就可以出芽
但幾cm之後就死左,月見草連芽都未出,我係5月23日開始放種子
我想知,月見草係點種,同埋佢係幾耐先會發芽??
求你幫幫我la,呢d問題煩左我好耐la,一直都種唔到
sor,我太過長篇tim!!
please help me!!!!thank you!!!
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-18 17:47:03 |顯示全部樓層
好粗生, 不過我未種到開花~
回復

yuwaiman 發表於 2008-6-18 18:49:45 |顯示全部樓層
我個人覺得淋水唔好日日淋, 通常等d泥乾先淋, 不過呢排日日落大水, 唔知幾時先有機會幫佢地淋水了
回復

alexand52028 發表於 2008-6-19 14:03:31 |顯示全部樓層
咁我想知幾時先會發芽嫁??
我諗....使5使一年牙??
回復

Monse 發表於 2008-6-19 22:05:13 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-6-19 14:03 發表
咁我想知幾時先會發芽嫁??
我諗....使5使一年牙??

月見草都有好多品種架,如果你果種係可以提煉香薰底油果隻會較難發芽,雖然較難發芽但都會發芽,而你的種子會唔會唔夠新鮮呢,如果種子唔夠新鮮發芽率會偏低囉,如果你真係想種我仲有月見草種子可以給你,有興趣請給我短訊我喇。
回復

羊咩咩 發表於 2008-6-20 17:47:13 |顯示全部樓層
Monse之前都送左好多種子比我,但我唔生性,唔識種,種左幾次都唔發芽
回復

alexand52028 發表於 2008-6-20 23:37:55 |顯示全部樓層
雖然我話就話好鍾意種嘢,但我就無咩經驗,所以經常都會種死d植物,,,...唔識種,又冇咩經驗,想唔種死d植物都唔得la
**hehe,我又buy左好多植物種子la^^**
**情人草,紅燈籠,何包花同新娘花**
超開心呀!!!
(但比屋企人話我又浪費$$來buy種子...)^^
回復

alextang 發表於 2008-6-20 23:58:24 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-6-20 23:37 發表
雖然我話就話好鍾意種嘢,但我就無咩經驗,所以經常都會種死d植物,,,...唔識種,又冇咩經驗,想唔種死d植物都唔得la
**hehe,我又buy左好多植物種子la^^**
**情人草,紅燈籠,何包花同新娘花**
超開心呀!!!
...

比心機。我支持你
回復

yuwaiman 發表於 2008-6-22 10:39:02 |顯示全部樓層
自古成勁在嘗試, 我支持你, 因為我都係咁啊
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-22 11:56:44 |顯示全部樓層
我又係果種 自古成功勁嘗試的人啊!   嘻
回復

12下一頁