空中花園--I am back(有蟲, 請救救我)

作者: 亞實 發表于 2008-10-19 15:05:01
224093 4454
cookie20002005 發表於 2009-8-26 13:07:10 |顯示全部樓層
都係妹頭種得好,
真係好好味,
好想再食
sifenamok 發表於 2009/8/26 13:04

我d茄子種到而家都未有得食呀,有一隻未大就爛左添呀泰茄反而就食過3轉啦
回復

亞實 發表於 2009-8-26 13:08:33 |顯示全部樓層
我d茄子種到而家都未有得食呀,有一隻未大就爛左添呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(26).gif泰茄反而就食過3轉啦http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(32).gif ...
cookie20002005 發表於 2009-8-26 13:07

我覺得茄子好食肥, 每星期我都比好多肥佢GA
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-26 13:15:06 |顯示全部樓層
我覺得茄子好食肥, 每星期我都比好多肥佢GA
sifenamok 發表於 2009/8/26 13:08

我都有比見佢架,但係都生得好慢呀你哋個個d茄子都食得啦,我d仲未得,都唔知攪咩
回復

亞實 發表於 2009-8-26 13:36:34 |顯示全部樓層
我都有比見佢架,但係都生得好慢呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(51).gif你哋個個d茄子都食得啦,我d仲未得,都唔知攪咩
cookie20002005 發表於 2009-8-26 13:15

我種左4個月,
第3個月先見倒有果
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-26 13:39:51 |顯示全部樓層
我種左4個月,
第3個月先見倒有果
sifenamok 發表於 2009/8/26 13:36

茄子原來耍種咁耐架我都唔知添
回復

lamolympia 發表於 2009-8-26 13:53:37 |顯示全部樓層
我仲衰,好耐之前種過一棵都種得好好地!後來就種吾倒啦!一係就開左花吾結果,一係就花都吾開添!上次花花送左一棵小圓茄給我,就得一個果,點整呢?唯有留種囉!
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-26 13:56:45 |顯示全部樓層
我仲衰,好耐之前種過一棵都種得好好地!後來就種吾倒啦!一係就開左花吾結果,一係就花都吾開添!上次花花送左一棵小圓茄給我,就得一個果,點整呢?唯有留種囉!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey ...
lamolympia 發表於 2009/8/26 13:53

但係你嗰度種d花好靚喎
回復

lamolympia 發表於 2009-8-26 14:12:50 |顯示全部樓層
種花係種得幾好既!但係就好難種倒菜!
回復

miku 發表於 2009-8-27 00:04:09 |顯示全部樓層
我都有比見佢架,但係都生得好慢呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(51).gif你哋個個d茄子都食得啦,我d仲未得,都唔知攪咩
cookie20002005 發表於 2009-8-26 13:15

我果d仲衰, 仲係小苗咋add2icon
回復

Citystream 發表於 2009-8-27 22:27:37 |顯示全部樓層
麩水應該在有氧及光照下腐熟。日照好的話3至4個月就用得c記住唔好係屋企裡造。會好臭!
回復

亞實 發表於 2009-8-27 23:02:16 |顯示全部樓層
我上堂亞SIR教做5%麩水, 不用嘔,
3日後用, 又唔臭
回復

miku 發表於 2009-8-28 01:00:36 |顯示全部樓層
我上堂亞SIR教做5%麩水, 不用嘔,
3日後用, 又唔臭
sifenamok 發表於 2009-8-27 23:02

點做呀
咁快用得既?
回復

lamolympia 發表於 2009-8-28 12:58:30 |顯示全部樓層
亞實:教我整丫!!
回復

月光光 發表於 2009-8-28 13:09:08 |顯示全部樓層
亞實:教我整丫!!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gif
lamolympia 發表於 2009-8-28 12:58

我都想知呀,我啱啱整左1樽麩水(1:15),有排等!
回復

mono 發表於 2009-8-28 13:19:03 |顯示全部樓層
7仔仲欠只欠小丸子, 小渚同學, 好想儲齊R
請問有沒有人賣OR換?
sifenamok 發表於 2009-8-24 21:50

我有 5 個,今晚比妳!
回復

mono 發表於 2009-8-28 13:34:25 |顯示全部樓層
我試下答:是苗圃老師敎。(亞實睇下我有無記錯)
花生麩 1 份,水 20 份。要浸 3 日。份量要一次過用哂。淋哂啲水。啲水唔會傷根㗎!
然後加水再浸 3 日淋水。浸 3 日淋水, 浸 3 日淋水又浸 3 日淋水。
最後果啲渣可以入泥。(我唔記得幾耐)
花園仔老師呢期話個隻粒裝花生麩浸水無咁臭。當然都有陣味啦。
回復

Citystream 發表於 2009-8-28 14:22:25 |顯示全部樓層
3712# sifenamok
亞實,你好! 5%麩水是不是跟黃sir學? 比盆景用很好,可直接淋在盆土上,但種蔬菜不是太合適。因為液肥可由葉吸收,如果直接噴灑在植株上,未腐熟的液肥會燒葉。
回復

亞實 發表於 2009-8-28 16:58:14 |顯示全部樓層
3712# sifenamok
亞實,你好! 5%麩水是不是跟黃sir學? 比盆景用很好,可直接淋在盆土上,但種蔬菜不是太合適。因為液肥可由葉吸收,如果直接噴灑在植株上,未腐熟的液肥會燒葉。 ...
Citystream 發表於 2009-8-28 14:22

係跟黃SIR學, 我都未做過,
要返屋企再睇下NOTES
回復

Citystream 發表於 2009-8-28 17:21:56 |顯示全部樓層
黃sir桃李滿門啊!你有沒有在元朗實習場上課,可能見過面?
回復

亞實 發表於 2009-8-28 17:26:02 |顯示全部樓層
黃sir桃李滿門啊!你有沒有在元朗實習場上課,可能見過面?
Citystream 發表於 2009-8-28 17:21

有r, 不過我沒有上盤景
回復