空中花園--I am back(有蟲, 請救救我)

作者: 亞實 發表于 2008-10-19 15:05:01
223392 4454

我天台的小花園( 莧菜,生菜,蕃茄,辣椒,西蘭花,青瓜,蘿蔔,西瓜,.....)

莧菜生得好密, 唔知洗唔洗疏苗,

蕃茄洗唔洗換大盆, ...

蘿蔔唔知仲要種幾耐,

九菜發芽率好低, D 泥仲有D好似青台的野, 點可以種好D??布

評分

查看全部評分

亞實 發表於 2008-10-19 15:07:29 |顯示全部樓層
加相
回復

亞實 發表於 2008-10-19 15:10:12 |顯示全部樓層
加相加相加相加相
回復

亞實 發表於 2008-10-19 15:12:15 |顯示全部樓層
加相加相加相加相
回復

亞實 發表於 2008-10-19 15:14:01 |顯示全部樓層
加相加相加相加相
回復

alilovebyj 發表於 2008-10-19 16:18:35 |顯示全部樓層
你的花盆都放得「幾危」,不怕跌落街嗎?

蕃茄好像太密了,該要每盆疏剩一棵吧…

對你的供水設備好有興趣,可以拍張更清楚的照片嗎?
回復

亞實 發表於 2008-10-19 21:57:45 |顯示全部樓層
個供水設備係抄

DIY植物補水器

不過我用左一次之後過沒有用了, 因為如果不斷地滴水, 太濕了,
遲D我會再調節下再用, 到時再拍照片,

個DIY植物補水器成本只是$7, 好抵 !!
回復

亞實 發表於 2008-10-19 22:36:42 |顯示全部樓層
我已將其中一棵蕃茄分盆, 但佢好似DUP 曬, 我有D擔心,
請問分盆有什麼技巧?? 請教教我, THANK YOU !
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-19 22:48:17 |顯示全部樓層
連多d 泥掘出黎lor...分完淋水..唔好曬太陽~ 過一兩日先慢慢加番多d 日照~ 應該ok~
回復

亞實 發表於 2008-10-19 23:51:09 |顯示全部樓層
莧菜生得好密, 唔知洗唔洗疏苗??
回復

angelpui 發表於 2008-10-20 01:04:20 |顯示全部樓層
疏苗好D喎,佢地會越來越大棵,冇空間俾佢發展既話,係底層既葉會變黃同埋枯嫁。
回復

亞實 發表於 2008-10-20 09:28:42 |顯示全部樓層
如果疏苗, d莧菜苗可唔可以食ga ? 要預留幾多空間 ?
我剛剛加左花生夫比d菜, 係唔係唔好食d菜住, 要等?
回復

BanbieChan 發表於 2008-10-20 09:36:03 |顯示全部樓層
sifenamok

花生麩一般用嚟做基肥架,追肥多數用豐收一號,或海鳥肥

你 D 花盤咁放,好危險喎
回復

新仔 發表於 2008-10-20 09:54:49 |顯示全部樓層
好環保呀.........廢物利用
回復

亞實 發表於 2008-10-20 10:15:31 |顯示全部樓層
因為天台近排裝修, 要整地下, 所以d花盆先咁樣放, 好多謝大家的意見,

希望天台盡快裝修完, 我可以放番d花盆在地上!!!

我沒有錢買育苗盆,所以用飲品盒, 都幾好用r, haha

另外我想問下斑比, 因為d花生夫, 我在上環種子鋪買的, 是已製過的粒粒花生夫,

請問可唔可以用作追肥? 因為包野都幾貴, 要$65, thank you!!!!!
十分感謝你!!!
回復

BanbieChan 發表於 2008-10-20 10:48:16 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-10-20 10:15 發表
因為天台近排裝修, 要整地下, 所以d花盆先咁樣放, 好多謝大家的意見,

另外我想問下斑比, 因為d花生夫, 我在上環 ...

我都唔識喎,網上搵到一 d 資料  http://www.greenrestaurant-hk.org/tc_chi/db/db_practical15.html
花 生 麩 :

花 生 麩 是 花 生 被 搾 取 油 份 之 後 的 渣 滓 , 有 清 晰 的 花 生 味 , 含 豐 富 的 氮 肥 。 ( 花 生 麩 於 飼 料 或 肥 料 商 店 有 售 )

(1) 花 生 麩 粉 :
花 生 麩 粉 是 未 經 分 解 的 肥 料 , 施 於 泥 土 後 才 由 微 生 物 分 解 。 分 解 過 程 中 , 會 搶 氮 和 發 熱 , 如 太 接 近 植 物 則 易 燒 傷 , 故 此 應 避 免 在 幼 苗 期 使 用 。 香 港 夏 天 氣 溫 很 高 , 微 生 物 分 解 速 度 快 , 過 程 所 產 生 的 熱 量 會 更 多 , 故 應 小 心 使 用 , 亦 可 改 用 黃 豆 麩 。 用 量 ︰ 每 10 平 方 公 尺 0.5--2 公 斤 或 施 一 小 撮 於 花 盆 內 。

(2) 花 生 麩 水 :

將 1 份 花 生 麩 粉 放 入 15 份 水 中 , 讓 它 在 缺 氧 環 境 下 分 解 , 2-12 個 月 後 便 可 作 液 肥 用 , 時 間 越 長 , 熟 腐 程 度 越 高 , 越 不 易 燒 傷 植 物 , 將 花 生 麩 水 稀 釋 約 七 倍 才 用 , 施 用 後 必 須 馬 上 淋 水 。
回復

亞實 發表於 2008-10-20 12:37:28 |顯示全部樓層
多謝斑比我資料, 我想我都是繼續用那些粒粒花生麩肥, 買左唔好浪費。
如果我繼續用之後有問題先停用la!!多謝斑比
提倡環保 !!!
希望快d有收成
回復

小寶 發表於 2008-10-20 16:03:54 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-10-20 10:15 發表

另外我想問下斑比, 因為d花生夫, 我在上環 ...

好有興趣睇下,有冇相呀?!
回復

亞實 發表於 2008-10-20 18:08:17 |顯示全部樓層
已製粒粒花生麩

我在上環種子鋪買的!!

已製粒粒花生麩

已製粒粒花生麩
回復

亞實 發表於 2008-10-20 18:12:18 |顯示全部樓層
已製粒粒花生麩

我在上環種子鋪買的!!

係臭臭地GA, 我要用3個袋袋住, 放在家
回復