空中花園--I am back(有蟲, 請救救我)

作者: 亞實 發表于 2008-10-19 15:05:01
224182 4454
亞實 發表於 2009-6-9 19:38:06 |顯示全部樓層
今日就食自家種芥菜豆腐紅衫魚湯    +  香蕉蛋糕
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-9 20:19:17 |顯示全部樓層
是药材鋪 , 不是藥房呢
我$20 買左四両
sifenamok 發表於 2009/6/9 19:31

攪錯左添,我今次會記住係藥房先有得賣架啦
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-9 20:20:21 |顯示全部樓層
今日就食自家種芥菜豆腐紅衫魚湯    +  香蕉蛋糕
sifenamok 發表於 2009/6/9 19:38

兩樣都好吸引呀,香蕉蛋糕我愛呀
回復

小寶 發表於 2009-6-9 20:24:37 |顯示全部樓層
是药材鋪 , 不是藥房呢
我$20 買左四両
sifenamok 發表於 2009-6-9 07:31 PM

咁平ge? 我都好似要8-9蚊一襾呀
回復

Jennie 發表於 2009-6-9 20:24:44 |顯示全部樓層
Jennie 我要R !! 唔該
sifenamok 發表於 2009-6-9 19:30

亞實,棵大Basil咪你比我架囉!你唔記得咗拿?你唔係將唯一一棵比咗我呀?我會感動到喊架喎!
回復

亞實 發表於 2009-6-9 20:34:59 |顯示全部樓層
亞實,棵大Basil咪你比我架囉!你唔記得咗拿?你唔係將唯一一棵比咗我呀?我會感動到喊架喎!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(9).gif
Jennie 發表於 2009-6-9 20:24

你知LA, 公司D植物已經唔係我GA LA !!
其實我有2棵, 比左一棵你!!! 唔好喊
你知你有小苗MA, HEHE
你上次我幫你分小苗MA, 我想在屋企種一棵
回復

亞實 發表於 2009-6-9 20:38:33 |顯示全部樓層
$20 松子仁

都幾大粒GA
回復

亞實 發表於 2009-6-9 21:54:27 |顯示全部樓層
上網找了個食譜

意式青醬

材料:

松子仁2湯匙

蒜頭2瓣

粗鹽少許

新鮮羅勒葉1大碗

現磨巴馬芝士1/2至1量杯

特純初榨橄欖油4湯匙

黑胡椒適量

造法:

1 松子仁烘烤至香。在研缽內加少許粗鹽,用麵粉捧把松子仁蒜頭搗成泥

2 羅勒葉及巴馬芝士碎放入食物處理機,以中速邊打碎邊加入2湯匙橄欖油

3 將(1)和(2)混合,加少許黑胡椒,放進清潔的容器,青醬上覆蓋2湯匙橄欖油,密封放雪櫃可保存兩星期
回復

Jennie 發表於 2009-6-9 22:00:22 |顯示全部樓層
亞實 - 唔好搏呀!真係好密封就可以放咁耐,其實新鮮做既Pesto sauce放四至五日就好食哂佢喇!
回復

亞實 發表於 2009-6-9 22:04:19 |顯示全部樓層
亞實 - 唔好搏呀!真係好密封就可以放咁耐,其實新鮮做既Pesto sauce放四至五日就好食哂佢喇!
Jennie 發表於 2009-6-9 22:00

JENNIE 個份量OK MA ?
我好想自己整!!
回復

亞實 發表於 2009-6-9 22:32:42 |顯示全部樓層
Classic Pesto (Food Processor Method )
(Makes about 1 cup)

4 cups fresh basil leaves
1/2 cup olive oil
1/3 cup pine nuts
2 garlic cloves
1/4 cup freshly grated Parmesan cheese
1/4 cup freshly grated pecorino cheese
Salt
Combine first 4 ingredients in a food processor.
Process until a paste forms, 15-20 seconds.
Add both cheeses and salt.  Blend until smooth
回復

亞實 發表於 2009-6-9 22:38:27 |顯示全部樓層
Pesto 是非常傳統的義式醬料,通常不必加熱烹煮,只用新鮮香料例如:羅勒 (Basil) 、香菜或是薄荷葉等,加上松子或是核桃等核果,再加上特純橄欖油,一起均勻攪碎,最後再加上磨碎的乳酪粉,直接拌入現煮的義大利麵條中,翠綠的顏色非常悅目,吃起來的感覺也很清爽。吃膩了紅紅的蕃茄口味麵醬,下次不妨試試這個食譜吧!

材料

1 杯羅勒葉 (只要葉片部份)
2 瓣大蒜,略為壓碎
2 湯匙核桃仁,粗略切碎
各1/4 茶匙鹽和黑胡椒粉
1/4 杯純橄欖油
1/4 杯帕馬森乳酪粉 (Parmesan Cheese)

作法

羅勒香料葉片洗淨,並儘量將水份擦乾,因為不必加熱烹調,請注意生食的衛生問題。葉片的計算方式是把葉片在量器中儘可能的壓緊來計算。

在果汁機或食物處理機中,加入略為撕成小片的羅勒葉、蒜瓣、核桃仁、橄欖油、鹽和黑胡椒粉,把所有材料均勻攪碎成糊狀,倒入碗中最後再加入乳酪拌均即可。趁熱拌入現煮的義大利麵中,就有一盤翠綠的義大利麵可吃囉!

註1:這個 Pesto 可以在冰箱冷藏2天左右,或是冷凍3個月以上。要吃之前提前從冰箱拿出解凍,或置成室溫再食用。除了用來拌義大利麵之外,也可以拌在現煮好的白米飯上;另外還可以抹在烤酥的法國麵包片上,當成小點心來食用;或是搭配烤好的雞肉或魚肉一起食用。
註2:更多烹飪資訊請參考 安琪拉的小幫手。
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-10 08:01:40 |顯示全部樓層
Jennie 發表於 2009/6/9 22:00

jennie我想問點解d材料全部都係乾嘅(除左olive oil),但係整左出嚟會有汁嘅
回復

Jennie 發表於 2009-6-10 09:52:34 |顯示全部樓層
jennie我想問點解d材料全部都係乾嘅(除左oliver oil),但係整左出嚟會有汁嘅http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(31).gif
cookie20002005 發表於 2009-6-10 08:01

蒜頭同Basil葉有水份架嘛!一定要落多D Olive Oil 呀,唔係好乾架!
回復

may.sun 發表於 2009-6-10 09:55:55 |顯示全部樓層
2921# sifenamok

香蕉買左,但未夠熟,等呀等..........
回復

may.sun 發表於 2009-6-10 09:57:21 |顯示全部樓層
Jennie 發表於 2009-6-9 22:00

靜aa話你知,我食左有一星期呀
回復

Jennie 發表於 2009-6-10 10:01:05 |顯示全部樓層
may.sun 發表於 2009-6-10 09:57

冇變深綠色就ok啦!裏面冇防腐劑,唔可以好耐架,D鹽可以有少少防腐功能,但係我落得唔多,吊下味架咋!
回復

亞實 發表於 2009-6-10 10:01:30 |顯示全部樓層
2921# sifenamok

香蕉買左,但未夠熟,等呀等..........
may.sun 發表於 2009-6-10 09:55

唔緊要la, 香蕉好快熟!!
回復

亞實 發表於 2009-6-10 10:02:12 |顯示全部樓層
may.sun 發表於 2009-6-10 09:57

我果d係jennie 星期六比我,
到依家都仲有一半未食
回復

may.sun 發表於 2009-6-10 10:42:57 |顯示全部樓層
冇變深綠色就ok啦!裏面冇防腐劑,唔可以好耐架,D鹽可以有少少防腐功能,但係我落得唔多,吊下味架咋!
Jennie 發表於 2009-6-10 10:01

冇樹,我冇痾
回復